image

Meta krijgt boete van 20 miljoen dollar voor misleiden gebruikers vpn-app

donderdag 27 juli 2023, 15:29 door Redactie, 8 reacties

Meta heeft in Australië een boete van 20 miljoen dollar gekregen voor het misleiden van gebruikers van de Onavo Protect vpn-app. Onavo Protect werd in 2013 door Facebook overgenomen en bood gebruikers een gratis vpn-dienst aan. Meta (destijds nog Facebook) stelde dat de app de gegevens en activiteiten van gebruikers zou beschermen en dat de verzamelde data alleen werd gebruikt voor het kunnen aanbieden van de vpn-dienst.

In werkelijkheid werd het gedrag van gebruikers, zoals welke apps ze gebruikten en hoelang, door Onavo en Facebook Israel verzameld, en vervolgens geanonimiseerd, geaggregeerd en gedeeld met moederbedrijf Meta. De data werd gebruikt voor Meta's marktonderzoek. De vpn-app werd tussen februari 2016 en oktober 2017 meer dan 270.000 keer door Australische gebruikers geïnstalleerd.

De Australische toezichthouder ACCC stapte naar de rechter, omdat het vond dat gebruikers niet duidelijk werd verteld dat ze Meta hielpen met het gebruik van hun data voor commercieel gewin. Een federale Australische rechtbank heeft nu geoordeeld dat Meta's dochterondernemingen Facebook Israel en Onavo het publiek hebben misleid door niet te melden dat hun gegevens voor andere doeleinden zouden worden gebruikt dan het aanbieden van de vpn-dienst.

Reacties (8)
27-07-2023, 16:41 door Anoniem
Nu las ik vanmorgen op Tweakers dat Meta de afgelopen 3 maanden maar 7,8 miljard winst heeft gemaakt, deze 20 miljoen gaat vast pijn doen.
27-07-2023, 18:07 door Anoniem
De ene na de andere boete voor Meta maar nooit een verbod.
Het hoort gewoon bij het spel.
In feite zijn gebruikers van Meta tot slaaf gemaakten.
Weliswaar vrijwillig, maar toch.
27-07-2023, 19:08 door Anoniem
Heb helaas een Instagram-account, wil één bandje volgen. Onlangs eens mijn gegevens opgevraagd. Dat was schrikken werkelijk iedere log-in, van jarenlang, wordt geregistreerd. IP, taal browser en deel van een cookie-code zijn opgeslagen. Zo wordt jou jarenlang volgen op internet wel heel gemakkelijk.
De mogelijkheid tot verwijderen ontbreekt.

Gelukkig nooit ingelogd met mijn eigen IP-adres en dat in een aparte browser.
27-07-2023, 19:36 door Anoniem
Door Anoniem: Nu las ik vanmorgen op Tweakers dat Meta de afgelopen 3 maanden maar 7,8 miljard winst heeft gemaakt, deze 20 miljoen gaat vast pijn doen.
Ik denk ze failliet worden verklaard , jammer voor de aandeelhouders krijgen hun aandeel niet meer, Hoe komen ze
eigenlijk aan zoveel geld, voor een deel begrijp ik het wel maar dit is gigantisch.
28-07-2023, 07:32 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe komen ze
eigenlijk aan zoveel geld, voor een deel begrijp ik het wel maar dit is gigantisch.
Ze leven uiteindelijk van het gericht plaatsen van advertenties en dit laat je zien wat voor astronomische bedragen het bedrijfsleven aan marketing uitgeeft.

Stel je eens voor dat al dat geld voor maatschappelijk nuttige dingen beschikbaar was en dat het energieverbruik van het internet substantieel lager zou zijn zonder al die overhead.
28-07-2023, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: Heb helaas een Instagram-account, wil één bandje volgen. Onlangs eens mijn gegevens opgevraagd. Dat was schrikken werkelijk iedere log-in, van jarenlang, wordt geregistreerd. IP, taal browser en deel van een cookie-code zijn opgeslagen. Zo wordt jou jarenlang volgen op internet wel heel gemakkelijk.
De mogelijkheid tot verwijderen ontbreekt.

Gelukkig nooit ingelogd met mijn eigen IP-adres en dat in een aparte browser.

Als je gebruik maakt van de diensten van Meta dan ben je het product waar miljarden aan verdiend wordt.
De meeste gebruikers hebben geen idee van de omvang van dit misbruik.
28-07-2023, 11:40 door Anoniem
Van een boete van 20 mln ligt niemand wakker bij Meta. Het is onderdeel van het businessmodel dat ze zo nu en dan een boete krijgen. Het bedrijf is gewoon hardleers in het bewust overtreden van privacy-wetten. Mi zouden er andere sancties moeten komen voor bedrijven die herhaaldelijk bewust privacy-wetten overtreden. Boetes helpen kennelijk niet. Ik denk dan aan het onder direct toezicht verwijderen van (een deel van) de verzamelde persoonsgegevens. En als dat ook niet helpt, het verplicht aanpassen van de app's onder toezicht, zodat ze minder persoonsgegevens kunnen verzamelen. En als dat ook niet helpt, verplicht het staken van de dienstverlening voor een bepaalde periode. Als laatste ultieme straf het faillissement van het bedrijf uitspreken, waarbij de curator de dienstverlening niet mag verkopen aan een ander bedrijf.
29-07-2023, 12:37 door Anoniem
Het houdt niet op, niet vanzelf dus.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.