image

Tor Project doet jaarlijks onderzoek voor overstap naar nieuwe Firefox-versie

vrijdag 28 juli 2023, 14:39 door Redactie, 3 reacties

Het Tor Project zal voor Tor Browser naar een nieuwe versie van Firefox ESR overstappen, maar voert eerst een onderzoek uit naar wat Mozilla het afgelopen jaar heeft uitgevoerd op het gebied van privacy en security en hoe dit gebruikers van Tor Browser kan raken. Tor Browser bestaat uit een aangepaste versie van Firefox ESR en software om met het Tor-netwerk verbinding te maken.

Firefox Extended Support Release (ESR) is een Firefox-versie die alleen maar beveiligingsupdates ontvangt. Deze versie is vooral bedoeld voor zakelijke omgevingen. Op dit moment maakt Tor Browser gebruik van Firefox 102 ESR, maar deze versie zal worden vervangen door Firefox 115 ESR. Voordat de overstap plaatsvindt zal eerst de jaarlijkse "ESR transition audit" plaatsvinden, waarbij wordt gekeken of de aanpassingen van Mozilla gevolgen hebben voor Tor Browser.

Op dit moment is Tor Browser 12.5 de stabiele versie van Tor Browser. Daarnaast is er ook een "alpha" versie, die vooral voor testers is bedoeld. De eerste alpha-versie van Tor Browser 13 is nu verschenen die van Firefox 115 ESR gebruikmaakt. Aangezien het hier nog om een vroege testversie gaat wordt gebruikers die risico lopen aangeraden om voorlopig de stabiele versie te blijven gebruiken.

Reacties (3)
28-07-2023, 15:11 door Anoniem
Goed dat ze dat goed onderzoeken voor ze een overstap maken. Standaard zit er tegenwoordig veel telemetry en anti-privacy onzin ingebakken in firefox. En overheden en google zouden er graag nog meer anti-privacy onzin in willen laten bakken.
Gelukkig kun je de telemetry die er standaard inzit grotendeels zelf wel uitzetten en zijn er privacy forks als Librewolf beschikbaar. Maar voor een privacy browser als Tor is het belangrijk dat de privacy gewaarborgd kan worden.
28-07-2023, 15:31 door Anoniem
Hieraan kun je zien dat bijvoorbeeld de Tor-modus binnen de Brave browser gebruikers webactiviteiten kan verraden:
https://www.welivesecurity.com/2021/02/22/brave-browser-tor-mode-exposed-dark-web-activity/

Deze informatie kan ook in verkeerde handen vallen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van de Maltego tool.

luntrus
30-07-2023, 12:37 door Anoniem
Hier aangegeven hoe Google hier zoekdata via torry.io binnenkrijgt:
https://intelx.io/?s=torry.io via Torch Capital, een crunch-base investeerder.

Dus een anonimizeringsproject van een durfkapitalist in New York.

Je verzint het niet zelf, toch?

luntrus
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.