image

Britse toezichthouder onderzoekt biometrische dataverwerking Worldcoin

maandag 31 juli 2023, 11:56 door Redactie, 4 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO is een onderzoek gestart naar Worldcoin, een biometrisch cryptovalutaproject. Gebruikers kunnen, door hun irissen te laten scannen via een "Orb" camera, een digitale identiteit aanmaken waarmee ze kunnen aantonen dat ze op internet een echt persoon zijn, aldus Worldcoin. Er zijn verschillende locaties waar de scan via de Orb-camera kan plaatsvinden.

Privacytoezichthouders hebben echter de nodige vragen over de verwerking van de biometrische data. "Organisaties moeten een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren voordat er verwerking kan plaatsvinden die grote risico's met zich meebrengt, zoals het verwerken van speciale categorieën biometrische data", aldus de Britse privacytoezichthouder. Wanneer de risico's niet kunnen worden verholpen, moet er contact worden gezocht met de toezichthouder.

De ICO benadrukt dat organisaties ook een juridische grondslag moeten hebben voor het verwerken van persoonlijke data. Wanneer dit wordt gedaan op basis van toestemming moet die vrijelijk worden gegeven en zonder nadelige gevolgen kunnen worden ingetrokken. De Britse privacytoezichthouder gaat Woldcoin, nu de dienst in Europa is gelanceerd, om opheldering vragen. De Franse privacytoezichthouder noemt de rechtsgeldigheid van de biometrische dataverzameling "twijfelachtig", alsmede de voorwaarden waaronder dit gebeurt. Worldcoin laat aan Reuters weten dat het overal aan de geldige privacywetgeving voldoet.

Reacties (4)
31-07-2023, 12:13 door Anoniem
Ik denk dat dat hele bedrijf zijn businessmodel tegen de GDPR ingaat...
31-07-2023, 14:42 door Anoniem
Terecht. Vorige week zei oprichter Sam Altman al dat "de privacy van gebruikers wordt beschermd". Einde bericht.
Nou, dan zal het wel goed zijn!

Mensen staan stellig in de rij om de 25 tokens (ter waarde van ~45 euro) in ontvangst te nemen. De buit is binnen. Over een paar jaar zien we wel weer verder wanneer de gegevens op straat liggen of ingekeken worden door de verkeerde mensen. Sam weet heel goed dat niemand zo gek is om die informatie gratis te geven, maar zet er wat tegenover dat schijnbaar waarde heeft en kritisch denken gaat overboord.
01-08-2023, 14:10 door Anoniem
Jammer, dat John McAfee hier niet meer op kan reageren.
Hij zei ook te weten wie er echt achter de naam Satoshi Nakamoto schuil heette te gaan.
maar diens leven niet in gevaar wilde brengen. (McAfee had diens idiolect bestudeerd dat van UK-origine is).
McAfee kan het ons nu niet meer vertellen, helaas.

De acties van Sam Bankman Fried zijn ook uniek te noemen.

Wordt de nieuwe wereld-Fenix-munt dus toch de bitcoin via de blockchain?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.