image

Banken vragen politieke partijen om data-uitwisseling mogelijk te maken

woensdag 2 augustus 2023, 11:16 door Redactie, 16 reacties

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november hebben de Nederlandse banken politieke partijen gevraagd om het uitwisselen van informatie tussen publieke en private partijen mogelijk te maken. Daarnaast willen de banken dat publieke registers (Basis Registratie Persoonsgegevens en UBO) weer beschikbaar komen. Dat staat in een 'position paper' dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) naar politieke partijen heeft gestuurd.

"Banken zijn een belangrijke partner in het bestrijden van financiële criminaliteit. Dit doen zij door het melden van ongebruikelijke transacties en door het tegengaan van (online) fraude", zo staat in het paper. Volgens de NVB is daarvoor 'cruciaal' dat het onderling delen van relevante informatie tussen publieke en private partijen (gepseudonimiseerd) mogelijk wordt en dat publieke registers (Basis Registratie Persoonsgegevens en UBO) weer beschikbaar komen.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner en betreft de eigenaar of eigenaren van een onderneming of de mensen die zeggenschap over een organisatie hebben. Een deel van de gegevens van de UBO was tot 22 november openbaar. De openbaarheid van gegevens zou volgens de EU een afschrikkende werking hebben op personen die geld willen witwassen of terrorisme willen financieren.

Vorig jaar oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat het register een ernstige aantasting vormt van de grondrechten van burgers, niet beperkt is tot wat strikt noodzakelijk is en niet proportioneel is. Na de uitspraak besloot de KVK het UBO-register te sluiten. In juni presenteerde demissionair minister Kaag van Financiën een wetsvoorstel om de toegang tot het UBO-register te beperken.

Het demissionaire kabinet kwam eerder ook met het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen, dat contante betalingen voor goederen vanaf drieduizend euro verbiedt en banken gezamenlijk alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders vanaf 100 euro laat monitoren. Het wetsvoorstel zorgde voor felle kritiek van allerlei organisaties. De banken lieten afgelopen december weten dat ze voorstander zijn om alle particuliere transacties boven de 100 euro gezamenlijk te monitoren en dat dit bedrag niet moet worden verhoogd.

"De urgentie om oplossingen te vinden voor onze maatschappelijke uitdagingen is groot, zeker na de val van het kabinet", zo stelt de NVB. "De samenwerking tussen politiek, bedrijfsleven en maatschappij op nationaal en Europees niveau is hiervoor cruciaal."

Reacties (16)
02-08-2023, 11:44 door Anoniem
"De urgentie om oplossingen te vinden voor onze maatschappelijke uitdagingen is groot, zeker na de val van het kabinet"

Nou, ik denk dat er wel urgentere maatschappelijke uitdagingen zijn dan het bestrijden van financiële criminaliteit van het soort waar banken bij betrokken zijn.
02-08-2023, 12:42 door Anoniem
De banken hebben bloed geroken door de functie die ze helemaal niet horen te hebben...
02-08-2023, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: "De urgentie om oplossingen te vinden voor onze maatschappelijke uitdagingen is groot, zeker na de val van het kabinet"

Nou, ik denk dat er wel urgentere maatschappelijke uitdagingen zijn dan het bestrijden van financiële criminaliteit van het soort waar banken bij betrokken zijn.

Die willen ze juist niet controleren. Maar wel al die andere financiele fraude. (waar ze zelf naast grijpen)
02-08-2023, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem: "De urgentie om oplossingen te vinden voor onze maatschappelijke uitdagingen is groot, zeker na de val van het kabinet"

Nou, ik denk dat er wel urgentere maatschappelijke uitdagingen zijn dan het bestrijden van financiële criminaliteit van het soort waar banken bij betrokken zijn.

Banken zijn bij financiele transacties van criminelen betrokken. Je leest verkeerd, banken zijn hier niet de bron van de financiele criminaliteit.
02-08-2023, 13:19 door Anoniem
Banken moeten zich gewoon aan de wet houden!
De uitspraak van het Hof van Justitie van de EU kan men toch niet zomaar naast zich neerleggen, of wel soms?
02-08-2023, 14:16 door Anoniem
Weer zo'n smoesje om mensen te kunnen volgen en extra geld te krijgen om dat ze nooit genoeg hebben,
de banken kunnen moeilijk met kinderporno aan komen. Dit is mijn visie ik weet niet als zo is maar helaas
vertrouw ik zowat niemand meer die een functie heeft waar je rijk mee kunt worden ten kosten van de burgers.

Zie onderstaande link waar de regering Nixon mee is begonnen om geld bij de criminele weg te halen, en
heeft het gewerkt na zoveel jaren?

https://www.minkema.nl/sites/default/files/2022-04/The%20War%20on%20Drugs%20-%20PWS%20-%20Olivier%20Ming%20%26%20Tim%20Keuning.pdf
02-08-2023, 14:31 door Anoniem
Zo te lezen zijn wij allemaal crimineel vanaf het moment dat wij geboren worden. Straks moeten de banken vestigingen gaan openen waar je regelmatig kunt gaan biechten voor jouw finaciele zonden.

Als je kaar bent met de biecht dan krijg je de volgendezin te horen, "De Bank heeft uw zonden vergeven. Ga in vrede." De boeteling antwoord daarop: Amen...o ja, biechtgeheim kent de bank niet.
02-08-2023, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: Zo te lezen zijn wij allemaal crimineel vanaf het moment dat wij geboren worden. Straks moeten de banken vestigingen gaan openen waar je regelmatig kunt gaan biechten voor jouw finaciele zonden.

Als je kaar bent met de biecht dan krijg je de volgendezin te horen, "De Bank heeft uw zonden vergeven. Ga in vrede." De boeteling antwoord daarop: Amen...o ja, biechtgeheim kent de bank niet.

Je kan ook bankier worden, dan kan je zelf de biecht afnemen.
02-08-2023, 15:49 door Anoniem
klimaat of veiligheid

veiligheid of klimaat

Je leven en jou gedrag voor altijd onder een vergroot-glas

Leuker kunnen we het niet maken,wel makkelijker.

Burgers lopen gebukt en nederig over straat,starend op
hun smartphone.

Wij weten wat goed voor je is,je hoeft zelf niets te doen
ook creatief zijn,een eigen wil,of onnadenkend,dromerig,of spontaan gedrag
zijn niet meer wenselijk en toegestaan,je moet nu altijd opletten op je eigen gedrag
want wij monitoren en weten steeds meer.

EU2023
02-08-2023, 19:50 door Anoniem
Banken waren vroeger ouderwets, lomp en alles behalve modern

Zo moest ik onlangs uitleggen waarom ik geld overmaakte en kreeg van bepaald rekening nummers.
nummer van de de belasting dienst, gemeente normale rekeningen die iedereen doet niks raar.

Wat ik raar vindt is dat je bv niet per land kan aangeven waar je wilt pinnen.
Het kan alleen in Europa of buiten Europa.
Kan mijn niet voorstellen dat veel klanten graag even naar Albanië gaan om te pinnen?
02-08-2023, 20:33 door Anoniem
Door Anoniem: De banken hebben bloed geroken door de functie die ze helemaal niet horen te hebben...
Was het eerste wat ik ook dacht.
En wat zo fijn voor ze is: ze zijn het speeltje voor die andere bloedhond, de EU (ECB).
02-08-2023, 20:46 door Anoniem
Banken en hun investeringen in illegale wapenhandel zegt al genoeg...
Eigenlijk zou er een alternatief op banken moeten komen.
02-08-2023, 22:54 door Anoniem
Wat is die NVB-paper voor een potsierlijk iets. Ze doen het tegenovergestelde van data-minimalisatie dat naadloos voortkomt uit de AVG. In plaats daarvan zeggen "Meer waar het moet, minder waar het kan”.

"Tot slot vragen banken dat financiële educatie een standaard onderdeel wordt van lesprogramma's zodat kinderen en jongeren verstandige financiële keuzes leren maken." Banken zouden contant geld moeten bevorderen door het aantal pin-automaten waar je contant geld kan opnemen en storten uit te breiden. Met digitaal / accept-overboekingen heb je gewoon minder gevoel bij je uitgaven. Dat overboekingen grip op geld verminderen leerde ik al in de jaren 90 op school. De NVB zou dus niet aan symptoom bestrijding moeten doen.

Voorlopig werken rechters behoorlijk tegen de verduurzaming van vastgoed en die zijn hier ware eindbeslissers geworden, wellicht tegen wil en dank. Maar als je je woning door de uitspraak van de Utrechtse rechter vandaag nog weer moeilijker kan isoleren dan ga je eerder stappen achteruit dan vooruit. Verder bleek deze week bij Nieuwsuur dat de opdrachtenpool voor nieuwbouwwoning ontwerp voor architecten danig opdroogt, ergo er komen minder duurzame wonignen bij. Dit soort externe invloeden kan een bankensector natuurlijk niet counteren. Tenzij er allemaal onvrije constructies worden bedacht door banken waardoor mensen die van oudsher of vanwege budgetredenen geen speelruimte hebben opeens de betaalbaarheid van een woning nog verder buiten hun bereik zien verdwijnen.


Wat is er met het sluiten van al die bank fillialen verder nog over van bijvoorbeeld European Disability Strategy 2010-2020:
A Renewed Commitment to a Barrier-Free Europe https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0636:FIN:en:PDF Wat is WERKELIJK barrierevrij maken van je diensten zoals de NVB in de papers standpunten hanteert als je ondertussen doet door voorlichting te outsourcen bij bibliotheken en dergelijke? Ze zijn ofwel zwaar incompleet geweest in hun standpunten communicatie of ze claimen ten onrichte inclusiviteit en verantwoordelijk te nemen terwijl ze die voor ouderen / gehandicapten en/of andere kwetsbare groepen keihard afbreken door hun digitalisering door te zetten. En dan heb ik het nog niet eens over de cbdc waar bank-bonzen in Nederland ook voor lobbyen.

Oftewel, aan deze paper van de NVB kleven enorme twijfelachtige wensdenk aannames waardoor de paper dus ingaat tegen de AVG principes. Het moet toch niet gekker worden. Banken die rollen willen pakken die buiten hun jurisdictie liggen en tegelijk hun traditionele rollen blijven verzaken / reduceren.
03-08-2023, 10:10 door Anoniem
De banken zijn hebzuchtig en hebben nooit genoeg. Dat is het probleem. ING bijvoorbeeld maakt 83% meer winst dan vorig jaar.
https://www.telegraaf.nl/financieel/367338453/ing-verdubbelt-winst-door-gestegen-rente
04-08-2023, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "De urgentie om oplossingen te vinden voor onze maatschappelijke uitdagingen is groot, zeker na de val van het kabinet"

Nou, ik denk dat er wel urgentere maatschappelijke uitdagingen zijn dan het bestrijden van financiële criminaliteit van het soort waar banken bij betrokken zijn.

Banken zijn bij financiele transacties van criminelen betrokken. Je leest verkeerd, banken zijn hier niet de bron van de financiele criminaliteit.

Nou dat zou ik zo niet stellen, banken zijn zeker wel een bron of in ieder geval medeplichtig.

Waar blijft dat centrale punt waar alle handelingen van banken en hun medewerkers centraal worden geanalyseerd op fraude???

https://www.volkskrant.nl/economie/is-cumex-fraude-te-groot-om-te-vervolgen~beffdcc8/

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zes-vragen-over-de-libor-affaire/

https://contra-experts.nl/derivaten-oplichting-door-de-rabobank-en-tevens-andere-banken-in-nederland/

https://www.om.nl/actueel/nieuws/2021/04/19/abn-amro-betaalt-480-miljoen-euro-vanwege-ernstige-tekortkomingen-bij-het-bestrijden-van-witwassen

https://www.fiod.nl/ing-betaalt-775-miljoen-vanwege-ernstige-nalatigheden-bij-voorkomen-witwassen/

https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5354533/vandijkhuizen-dijkhuizen-verdacht-witwassen-abnamro

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/danske-bank-bekent-witwassen-in-vs-betaalt-2-miljard/
07-08-2023, 21:32 door Anoniem
ff de feiten op een rij. Criminelen hebben hun eigen geld circuit. Onze minister van Justitie weet dat. Dat circuit is oud. Datgene wat de banken willen is verhandelen van transactie gegevens. Tja waar/wanneer kocht jij wat.
Daarom alleen al. Betaal met niet volgbare bankbiljetten;)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.