image

Meta krijgt Noorse boete voor gerichte advertenties op Facebook en Instagram

dinsdag 8 augustus 2023, 10:34 door Redactie, 2 reacties

De Noorse privacytoezichthouder gaat Meta beboeten voor gerichte advertenties op Facebook en Instagram. Het techbedrijf zal vanaf 14 augustus elke dag een bedrag van omgerekend 89.000 euro moeten betalen. Vorige maand besloot de Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet om gerichte advertenties op Facebook en Instagram tijdelijk te bieden.

Volgens de Datatilsynet maakt Meta gebruik van surveillance en profilering om dergelijke reclame op de platforms te tonen. Vorig jaar stelde de Ierse privacytoezichthouder dat Meta zich schuldig had gemaakt aan illegale gerichte advertenties. Sindsdien heeft Meta verschillende aanpassingen doorgevoerd, maar het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat de gerichte advertenties van het bedrijf nog steeds niet aan de wet voldoen.

Daarom besloot de Noorse privacytoezichthouder actie te ondernemen en een tijdelijk verbod uit te vaardigen dat op vier augustus voor een periode van drie maanden van kracht wordt, of totdat Meta kan aantonen dat het zich wel aan de wet houdt. Het techbedrijf had tot 4 augustus de tijd om aan te tonen dat het de benodigde aanpassingen had doorgevoerd. Dat heeft het niet gedaan, waardoor het vanaf volgende week maandag 14 augustus elke dag een boete van 89.000 euro krijgt opgelegd, zo laat de Noorse privacytoezichthouder aan persbureau Reuters weten.

Meta kondigde vorige week aan dat het de 'intentie' heeft om de juridische basis voor het verwerken van bepaalde gegevens voor gerichte advertenties te veranderen van een gerechtvaardigd belang naar toestemming. De Datatilsynet vindt deze aankondiging onvoldoende. Meta moet het verwerken van persoonlijke data meteen stoppen totdat er een toestemmingsmechanisme geïmplementeerd is. "Volgens Meta zal dit op z'n vroegst over enkele maanden zijn en we weten niet hoe het toestemmingsmechanisme eruit zal zien", laat een woordvoerder van de toezichthouder weten. "En in de tussentijd worden de rechten van mensen elke dag geschonden."

Reacties (2)
08-08-2023, 10:55 door Anoniem
Water naar de zee dragen.
Meta heeft een potje voor zulke gevalletjes.
08-08-2023, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Water naar de zee dragen.
Meta heeft een potje voor zulke gevalletjes.
Dat mag zo zijn, maar het is beter dan niks.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.