image

EFF hekelt nieuw plan van Google: autonomie van gebruikers is belangrijker

dinsdag 8 augustus 2023, 15:24 door Redactie, 10 reacties

De autonomie van gebruikers is belangrijker dan de problemen waar bedrijven mee te maken hebben, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF in een reactie op een nieuw plan van Google. Het techbedrijf wil via Web Environment Integrity (WEI) informatie over het besturingssysteem en andere software van gebruikers met websites delen. Deze informatie is niet door de gebruiker aan te passen, waardoor het kan helpen met het tegengaan van advertentiefraude, zo claimt Google.

"In de praktijk krijgen gebruikers minder controle over hun eigen computer, en is het waarschijnlijk dat sommige websites iedereen zullen blokkeren die geen "goedgekeurd" besturingssysteem of browser gebruikt", aldus de EFF. Bij het bezoeken van een website verstuurt een browser allerlei informatie naar de webserver. Die kan vervolgens hierop reageren door bijvoorbeeld een aangepaste website te tonen. Het is echter ook te gebruiken voor browser fingerprinting om zo mensen op internet te volgen.

De informatie wordt vrijwillig door de browser verstuurd. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om, bijvoorbeeld door middel van een plug-in, andere informatie te versturen. Sommige plug-ins doen dit zelfs opzettelijk, om zo tracking of andere manipulatie aan de kant van de webserver tegen te gaan. Google wil dit veranderen. Door middel van WEI zal er informatie van systemen worden verzameld die niet is aan te passen, waardoor de webserver precies weet wat voor systeem de bezoeker gebruikt.

Een derde partij, de "attester", geeft de webserver de garantie dat de informatie niet is aangepast. Een van de grootste kritiekpunten is dat de attester bepaalt welke omgevingen zijn te vertrouwen. Zo zou Google Play een attester op Android zijn en kunnen bepalen welke browsers en extensies zijn toegestaan. "Het probleem is dat er veel websites zijn die echt de macht willen hebben om te bepalen van welke browser en besturingssysteem mensen gebruik kunnen maken", merkt de EFF op.

Volgens de burgerrechtenbeweging zijn mensen de baas over hun eigen computer. Wanneer websites stellen dat alleen bepaalde technologie is toegestaan, zouden gebruikers in staat moeten zijn om deze sites te laten geloven dat dat het geval is. "Het web is het laatste grote open platform op internet. Het laatste platform waar iedereen een browser of website kan maken en deelnemen, zonder toestemming te vragen of aan iemands eisen te voldoen."

Attestation zoals Google dat wil invoeren heeft geen plek op een open platform, gaat de EFF verder. "Jij bent de baas over je computer en jij moet kunnen bepalen wat het tegen anderen zegt over je computer en software. De problemen van bedrijven zijn minder belangrijk dan de autonomie van gebruikers." De burgerrechten voegt toe dat het meeleeft met bedrijven die door advertentiefraude worden getroffen, maar dat het oplossen van die problemen niet boven het recht van gebruikers om te bepalen hoe hun computer werkt.

"Een open web biedt meer voordelen dan nadelen. Het toestaan dat grote, monopolistische bedrijven bepalen welke technologie we willen gebruiken, en hoe, is een recept voor het oplossen van de problemen van die bedrijven, maar niet die van hun gebruikers", besluit de burgerrechtenbeweging. Eerder kwamen ook browserontwikkelaars Brave en Vivaldi met felle kritiek op het Google-plan.

Reacties (10)
08-08-2023, 15:34 door Anoniem
Jaja, het "don't be evil" heeft zich inmiddels omgedraaid naar "Be evil as possible".
08-08-2023, 15:53 door majortom
De autonomie van een gebruiker is niet in Google's belang. Enkel het advertentiemodel moet floreren, ten koste van alles. Websites die hiervan gebruik van maken bezoek ik niet meer (en waarschijnlijk bezoek ik degenen die dit gaan gebruiken op dit moment al niet).

Ook denk ik dat het niet lukt om dit waterdicht te krijgen. De gewone gebruiker is de klos, een meer advanced gebruiker zal hierom heen weten te zeilen.
08-08-2023, 15:59 door Anoniem
Dit doet me denken aan de tijd dat ik 'cookiebot os' in mijn useragent had gezet uit de Verschrikkelijke Ikke film.
08-08-2023, 17:36 door Anoniem
It is not far-fetched to imagine a future in which sites simply refuse to serve pages to users of free operating systems.

"Web Environment Integrity" is an all-out attack on the free Internet
by Greg Farough - Published on Jul 28, 2023 - Free Software Foundation

https://www.fsf.org/blogs/community/web-environment-integrity-is-an-all-out-attack-on-the-free-internet
09-08-2023, 07:46 door Anoniem
Anoniem van 17:36 heeft gelijk. Het zijn kenmerken van de eindfase van het eens nog feiteli redelijk liberale Internet.

Graailust van grootcommercie en data monitoring en surveillance behoeften van overheden hebben het 'vrije' internet de nek omgedraaid.

We mochten eraan ruiken en nu is het feitelijk verworden tot een tirade van ads met wat gecontroleerde info daartussen.

We konden daar aanbelanden, omdat vrijheid of onvrijheid de massa geen ene moer interesseert.

Men past zich aan, al is het naar de ratsmodee. Kilikkerdeklik-androidjes.
09-08-2023, 08:06 door Anoniem
Het ultieme doel zal zijn om een browser te kunnen gebruiken als een soort "veeprikker" voor de gebruikers.
Daarom ben ik teruggevallen op de Falkon browser, eerder qupzilla op linux.

Deze onvrijheid wat men voor ogen heeft, als dit soort plannetjes als Web Environment Integrity kunnen doorgang vinden.
Het web overleeft het wel, maar geldt dat ook voor onze eigen integriteit?

Men zou het liefst uw gedachten willen uitlezen en daarop acteren. Wellicht een volgende fase.
Straks kunnen we ons niet meer hiertegen verzetten, net zoals vee dat niet kan tegen de boer.
Willen we zo geweid worden door Big Tech?

#webproxy
09-08-2023, 08:59 door Anoniem
Google wil dit veranderen. Door middel van WEI zal er informatie van systemen worden verzameld die niet is aan te passen, waardoor de webserver precies weet wat voor systeem de bezoeker gebruikt.
En waarom zouden we een onbetrouwbare partij als google voor zoiets vertrouwen? Als zoiets al nodig is (en dat betwijfel ik) lijkt een datagraaiende advertentieboer me daar niet de juiste instelling voor.
09-08-2023, 12:25 door Anoniem
De gebruiker staat niet meer centraal, want die betaalt het product via de affiliates. Maak de gebruikers zodanig 'dom' dat ze niet meer zonder je product kunnen, en je kunt alles doen. Voorbeeldje: Maps waar je nu niet eens meer kunt zien op welke plaats je nu bent, maar wel overal reclame ziet.
12-08-2023, 10:14 door Anoniem
Het volk zou eigenlijk zelf een mesh-gebaseerd internet moeten opzetten, volledig beheert door de gebruikers zelf.
Als er genoeg mensen meedoen/het populair is zal de dekking goed zijn.
27-09-2023, 23:05 door Anoniem
Het ultieme doel zal zijn om een browser te kunnen gebruiken als een soort "veeprikker" voor de gebruikers.
Daarom ben ik teruggevallen op de Falkon browser, eerder qupzilla op linux.

Deze onvrijheid wat men voor ogen heeft, als dit soort plannetjes als Web Environment Integrity kunnen doorgang vinden.
Het web overleeft het wel, maar geldt dat ook voor onze eigen integriteit?

Men zou het liefst uw gedachten willen uitlezen en daarop acteren. Wellicht een volgende fase.
Straks kunnen we ons niet meer hiertegen verzetten, net zoals vee dat niet kan tegen de boer.
Willen we zo geweid worden door Big Tech?

#webproxy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.