image

NCSC: impact van ddos-aanvallen vaak beperkt en symbolisch

dinsdag 8 augustus 2023, 16:56 door Redactie, 4 reacties

De afgelopen dagen zijn websites van verschillende Nederlandse organisaties het doelwit van ddos-aanvallen geworden, maar de impact is beperkt, zo stelt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zo werden gisteren de websites van Maastricht Aachen Airport en branchevereniging OV-NL getroffen. Vandaag is de site van de Bank Nederlandse Gemeenten onbereikbaar.

"De impact van ddos-aanvallen is vaak beperkt en symbolisch. Groeperingen die achter ddos-aanvallen zitten maken gebruik van sterke retoriek om aandacht te vragen voor hun uitgevoerde digitale aanval en politieke doel. Vaak verspreiden ze dit via social media", aldus het NCSC. De overheidsinstantie voegt toe dat in veel gevallen de bedrijfsvoering van een organisatie beperkt of niet afhankelijk van een website is. "Daardoor blijft in veel gevallen de impact van een ddos-aanval beperkt."

Het Nationaal Cyber Security Centrum zegt de situatie te monitoren en heeft verschillende 'kennisproducten' uitgebracht die kunnen helpen bij het afslaan van ddos-aanvallen. Het gaat onder andere om een handelingsperspectief voor het 'Omgaan met DDoS-aanvallen van hacktivistische groeperingen'.

Reacties (4)
08-08-2023, 18:31 door Anoniem
Cybercriminelen: impact van NCSC vaak beperkt en symbolisch
08-08-2023, 22:22 door Anoniem
Persoonlijk vond ik een wekenlange DDoS op een organisatie waar ik ciso was heel frustrerend. Vooral het tijdelijke: denken dat het voorbij was en dan kwam het weer. Weer die boze klanten en helaas de beperkte werking van NAWAS (real time udp filtering ging niet echt lekker). En vervolgens het traject bij de politie en onderzoek naar de daders wat helemaal niets heeft opgeleverd. Na een paar weken stopte het. Nog steeds niet duidelijk of het een boze klant, een concurrent, een ex-medewerker of een club hackers was. Of gewoon domme pech met je subnet…
09-08-2023, 07:24 door Anoniem
Toch leuk dat ze de retoriek sterk noemen.
09-08-2023, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Toch leuk dat ze de retoriek sterk noemen.

Ik denk niet dat 'sterk' bedoeld is in de zin van 'goede kwaliteit' , maar in de zin van 'zwaar aangezet' .
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.