image

Data 1,5 miljoen Canadese tandartspatiënten gestolen bij ransomware-aanval

dinsdag 15 augustus 2023, 13:51 door Redactie, 2 reacties

Bij een ransomware-aanval op een Canadees bedrijf zijn de gegevens van zo'n 1,5 miljoen tandartspatiënten gestolen. De onderneming heeft de criminelen betaald om de data te verwijderen. Het gaat om naam, geboortedatum, adresgegevens en gegevens over zorgdeclaraties. De gegevens werden buitgemaakt bij de Alberta Dental Service Corporation (ADSC), dat op verzoek van de Canadese overheid de vergoeding regelt voor de tandartskosten van Canadezen met lage inkomens. Daarnaast gaat het om gegevens van Quickcard, dat onderdeel van ADSC is en organisaties ziektekostenregelingen voor werknemers aanbiedt.

Op 9 juli ontdekte ADSC dat aanvallers allerlei systemen hadden versleuteld. Dankzij de beschikbaarheid van back-ups konden de getroffen systemen met 'slecht minimaal dataverlies' worden hersteld, zo laat het bedrijf weten. Verder onderzoek wees uit dat de aanvallers van 7 mei tot en met 9 juli toegang tot de systemen hadden en in die periode ook allerlei gegevens van tandartspatiënten hebben gestolen voordat de ransomware werd uitgerold.

De datadiefstal kon echter pas op 31 juli worden bevestigd, aldus Quickcard, dat nu samen met de ADSC met een waarschuwing is gekomen. Het bedrijf heeft een FAQ online geplaatst met vragen over het datalek. Daarin laat Quickcard weten dat het maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de gestolen gegevens zijn verwijderd. Details over het betalen van losgeld kan het bedrijf naar eigen zeggen niet geven. Hoe de aanvallers toegang tot de systemen konden krijgen wordt nog onderzocht.

Reacties (2)
15-08-2023, 16:22 door Anoniem
Wereldwijd digitale electronische patientendossiers

Upload je data naar de cloud,wij verzekeren u
dat jou gegevens niet gedeeld worden en veilig blijven
op onze cloud servers,helaas heeft u nu pech,
en nee we gaan niet over op papier,en als je je gegevens
niet upload of gebruik wilt maken van onze digitale diensten,
dan heb je geen rechten,je bent daarom nu van ons afhankelijk.

Leuker kunnen we het niet maken,wel makkelijker.

Wereld2023
20-08-2023, 21:43 door Anoniem
Gezondheidsdata in handen geven van private bedrijven dat zorgt voor extra risico's en vooral machtsmisbruik door die firma's. Zie maar naar het Verenigd Koninkrijk waar men in zee gegaan is met Palantir (juist - zij zijn gespecialiseerd in het oogsten en doorverkopen van data).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.