image

Ivanti waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in MobileIron Sentry

maandag 21 augustus 2023, 19:30 door Redactie, 2 reacties

Softwarebedrijf Ivanti waarschuwt voor een actief aangevallen zerodaylek in MobileIron Sentry. Het is de derde zeroday in korte tijd waar het bedrijf melding van maakt. MobileIron is een oplossing voor mobile device management, waar organisaties de mobiele apparaten van hun medewerkers op afstand mee kunnen beheren. Sentry is een onderdeel waarmee kan worden ingesteld welke apparaten toegang tot de Exchange-mailserver van de organisatie hebben.

Een kritieke kwetsbaarheid in de beheerdersinterface van Ivanti MobileIron Sentry maakt het mogelijk voor een ongeauthenticeerde aanvaller om de authenticatie te omzeilen en vervolgens toegang tot het systeem te krijgen. Vervolgens is het mogelijk om de configuratie aan te passen, systeemcommando's uit te voeren of bestanden naar het systeem te schrijven.

De impact van het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2023-38035, is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8. Een beveiligingsupdate is inmiddels beschikbaar, maar een "beperkt aantal" klanten is al voor het uitkomen van de patch aangevallen. Om hoeveel organisaties het precies gaat laat Ivanti niet weten. Naast het installeren van de update adviseert het softwarebedrijf om de beheerdersinterface niet vanaf het internet toegankelijk te maken.

Onlangs bleek dat aanvallers twee zerodaylekken in een ander product van Ivanti, met de naam Endpoint Manager Mobile, maandenlang hebben gebruikt bij aanvallen op de Noorse overheid en organisaties.

Reacties (2)
21-08-2023, 22:20 door Erik van Straten
Eén van de getroffen klanten is, naar verluidt (https://www.heise.de/news/MobileIron-Diebstahl-persoenlicher-Daten-von-Polizei-Mitarbeitern-in-der-Schweiz-9268426.html), de Zwitserse Politie van het kanton Bern. Van alle 2800 medewerkers met een smartphone zouden namen en telefoonnummers in handen van criminelen zijn gevallen.
22-08-2023, 02:53 door Anoniem
Het is te hopen dat Ivanti nu eens proactief hun code na gaat het lopen. Het zijn verschillende soorten vulns dus secure coding is nog niet echt hun ding....
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.