image

Politie verwacht vaker met C2000 tegen technische obstakels aan te lopen

maandag 28 augustus 2023, 16:25 door Redactie, 19 reacties

De politie verwacht in de toekomst vaker tegen technische obstakels en omgevingsfactoren aan te lopen die het functioneren van C2000 in de weg staan. Het bijplaatsen van extra masten waar de Arbeidsinspectie om vraagt zal echter de nodige tijd kosten. De politie gaat daarom meer aandacht geven aan het opleiden van agenten in het gebruik van C2000, om zo onnodige belasting op het netwerk te voorkomen. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Vorige maand tikte de Arbeidsinspectie de politie op de vingers over het C2000-systeem, dat hulpdiensten gebruiken om mee te communiceren. De dekking van het systeem is onvoldoende waardoor politiemensen en burgers risico lopen. De politie kreeg zes maanden de tijd om de problemen te verhelpen. Vanwege de problemen met het systeem, zoals haperingen en uitval, besloten politievakbond ACP en de politiebonden ANPV, Equipe en NPB in maart van dit jaar een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie verklaarde de klacht van de bonden gegrond en startte een onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de geschetste knelpunten rond C2000 in principe alleen kunnen worden opgelost door het bijplaatsen van extra antennemasten in bepaalde gebieden in Nederland waar geen bereik is. De politie heeft vandaag een zienswijze naar de Arbeidsinspectie gestuurd waarin het ingaat op de kritiekpunten en oplossingen.

"Ik herken de klachten van de politiemedewerkers. Ze hebben mijn volle aandacht", zegt Henk Geveke, lid korpsleiding met de portefeuille Technologie en Innovatie. Eerder liet demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten dat er vier lijnen worden uitgezet voor het oplossen van problemen met C2000. Het gaat om het optimaliseren van de radiodekking, een nieuwe procedure voor het prioriteren van dekkingsissues, instructies rondom het gebruik van C2000 en de ontwikkeling van de opvolger van het communicatiesysteem.

Volgens de politie zorgen deze maatregelen voor een voldoende basis voor het veilig werken met C2000, maar is honderd procent veiligheid met geen enkel systeem te garanderen. "We zullen in de toekomst nog vaker aanlopen tegen technische obstakels en omgevingsfactoren die het optimaal functioneren van systemen helaas in de weg staan", stelt Geveke.

De Arbeidsinspectie vindt dat de politie als werkgever haar medewerkers structureel moet voorlichten over omgaan met C2000 en etherdiscipline. Dit zijn afgesproken regels voor het communiceren via C2000. Iets wat de politie nu ook gaat doen. Meer kennis van de bediening van apparatuur en werkafspraken kunnen onnodige belasting op het netwerk voorkomen. "Ook moeten we politiecollega’s beter uitrusten met kennis en vaardigheden bij verminderde of geen C2000 dekking", merkt Geveke op.

Reacties (19)
28-08-2023, 16:37 door Ron625
Het is een systeem, dat ontwikkeld is in de 90'er jaren, dus technisch achterhaald, natuurlijk zijn er verdere ontwikkelingen, maar het fundament is antiek.

Het systeem was bedoeld voor buitenshuis dekking, iedereen snapt, dat er dan "gaten" vallen.

Door storingen van o.a. omvormers van zonnecellen neemt de dekking ook af, maar dat is simpel op te lossen, door de verantwoordelijke(n) van stralende installaties te veroordelen als etherpiraat (=zenden zonder vergunning), dan zullen de storingen snel afnemen ;-)
28-08-2023, 16:44 door Anoniem
Op zich wel geweldig bedacht dat C2000.

Vele jaren geleden zat ik gewoon op mijn terrasje in Zuid Spanje. Mee te luisteren naar een live stream van de politiescanner. Dat was toen er een paar handgranaten van de trap werden gegooid in Den Haag. Drie dienders gewond. (Hoe gaat het eigenlijk met ze?). Maar ook wel iets van dat dat zomaar kon. Je kon gewoon online, met een borrel en kijken naar de mediterranee de hele politieradio afluisteren. Op mijn B&O systeem op mijn terras. Toen al.

Zo een gescheiden netwerk als C2000 was echt geen slecht plan. Belachelijk toch, dat ik zomaar mee kon luisteren op mijn terassie met een borrel in de zon? Samen met de ervaringen met al die gekraakte velcronetwerken van criminelen zou het inmiddels nog een heel stuk beter moeten kunnen. Om onder de pet te houden wat onder de pet moet blijven.
28-08-2023, 19:03 door Anoniem
Je zou voor nood over moeten kunnen naar analoog. Dan maar geen encryptie. Desnoods tot buiten en dan encrypted maar de basis.
28-08-2023, 21:34 door Anoniem
Zwaar schandalig dat er anno 2023 nog steeds geen goed werkend communicatiesysteem voor de hulpdiensten is.
En dat we niet goed weten hoe het bestaande systeem te bedienen.
Ik woon toch wel in Nederland?
Of zijn we hier toch niet zo slim als we ons proberen voor te doen?
28-08-2023, 23:14 door Anoniem
Ze zijn in Engeland bezig een nieuw systeem op te zetten op basis van 4G/5G netwerken maar dat loopt ook vertraging op. Ik denk echter dat dit niet zozeer om problemen met de techniek zelf gaat, maar om het gebruikelijke probleem met IT projecten waar ook de invoering van C2000 zo door vertraagd werd: "nu we toch bezig zijn kunnen we dit ook meteen meenemen!".

Als we hier zo iets zouden opzetten (uiteraard zonder in Engeland te gaan kijken, zeker nu die uit de EU zijn!) zou het ongetwijfeld hetzelfde probleem worden. Dan ben je zo 10 jaar verder.
29-08-2023, 07:52 door Anoniem
Door Ron625: Het is een systeem, dat ontwikkeld is in de 90'er jaren, dus technisch achterhaald, natuurlijk zijn er verdere ontwikkelingen, maar het fundament is antiek.

Het systeem was bedoeld voor buitenshuis dekking, iedereen snapt, dat er dan "gaten" vallen.
Met moderne technieken zoals 4G of 5G heb je binnenhuis ook vaak geen goede signaal meer.
29-08-2023, 08:25 door Anoniem
Goh... C2000 - had in 2000 operationeel moeten zijn. En nu pas gaat men 'problemen' aanpakken.
Ook hier is blind ingezet op digitalisering zonder aandacht voor de nadelen ervan. Die nadelen breken de gebruikers nu op.
Allerlei range-beperkende randvoorwaarden (zonnepanelen zijn reeds genoemd) maken het niet beter.

Het is typerend voor bananen-koninkrijk Nederland. Soortgelijke missers worden aan de lopende band gemaakt. Ten koste en op kosten van de burger. Uiteraard.

Alhoewel ik absoluut geen fan van eenstrepers ben (doorgaans z**ken over niks en als je ze eens nodig hebt bij een overval ofzo, dan zijn ze niet thuis), is iets van communicatie op het moment dat men wel eens zinnig bezig is essentieel. Dat lukt bij de meeste organisaties wel. Maar bij hun niet. Triest.
29-08-2023, 09:10 door Robert Elsinga
Het is met C2000 als met alle draadloze verbindingen: de dekking is afhankelijk van de gebruikte steunzender(s), het ruisniveau (wat bijvoorbeeld door storende zonnepaneel omvormers hoger wordt), de gebruikte zender aan de gebruikerskant (hier de agent op straat) en eventueel blokkerende zaken (flatgebouwen, bos of domweg het lichaam van de agent).

De oplossing is dan ook niet moeilijk: meer steunzenders (dat is haalbaar), verlagen van het ruisniveau (dat is heel lastig), de zender in de auto gebruiken in plaats van de portofoon in de hand en de agenten voorlichten hoe je met een portofoon het meeste bereik hebt (antenne rechtop en portofoon niet aan het lichaam laten hangen).

Een mogelijke andere oplossing is de portofoon gebruik laten maken van de zender in de auto, dan hebben agenten als het nodig is hun eigen steunzender bij zich. Bij de brandweer hebben ze vaak al een DMO repeater aan boord, want daar is kunnen communiceren binnen in (brandende) gebouwen echt van levensbelang. Dat zou in politieauto's die regelmatig in slecht gedekte gebieden komen ook kunnen.

Gaat de vaak geopperde oplossing om bij slechte dekking terug te gaan naar een analoge verbinding helpen? Niet zonder ook daarvoor (nieuwe) steunzenders voor neer te zetten. Ja, bij digitaal is het alles of niets en bij analoog zakt een verbinding langzaam weg in de ruis, maar testen hebben aangetoond dat digitaal meestal langer een bruikbare verbinding oplevert dan analoog. Dus ook dit is niet de oplossing die het verschil gaat maken.

Tegenwoordig hebben agenten op hun diensttelefoon een app om bij dekkingsproblemen toch contact met de meldkamer te hebben. Dat helpt daadwerkelijk, maar ook de mobiele netwerken hebben geen 100% dekking en zeker niet binnenshuis.

Ik ben bang dat alleen meer steunzenders en de DMO repeater in de auto (dus ook een extra steunzender) een oplossing gaan zijn voor C2000.

Robert Elsinga, security expert én zendamateur
29-08-2023, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ze zijn in Engeland bezig een nieuw systeem op te zetten op basis van 4G/5G netwerken maar dat loopt ook vertraging op. Ik denk echter dat dit niet zozeer om problemen met de techniek zelf gaat, maar om het gebruikelijke probleem met IT projecten waar ook de invoering van C2000 zo door vertraagd werd: "nu we toch bezig zijn kunnen we dit ook meteen meenemen!".

Als we hier zo iets zouden opzetten (uiteraard zonder in Engeland te gaan kijken, zeker nu die uit de EU zijn!) zou het ongetwijfeld hetzelfde probleem worden. Dan ben je zo 10 jaar verder.
Je weet dat 4G en 5G in de meeste gebouwen ook nauwelijks of slecht bereik heeft?
Ik heb in mijn huis zonder WiFi bellen geen mogelijkheid om goed te bellen. In het winkel centrum, heb ik niet eens bereik.

Het is juist een probleem van de gebruikte techniek.


Door Anoniem: Goh... C2000 - had in 2000 operationeel moeten zijn. En nu pas gaat men 'problemen' aanpakken.
Ook hier is blind ingezet op digitalisering zonder aandacht voor de nadelen ervan. Die nadelen breken de gebruikers nu op.
Allerlei range-beperkende randvoorwaarden (zonnepanelen zijn reeds genoemd) maken het niet beter.

Het is typerend voor bananen-koninkrijk Nederland. Soortgelijke missers worden aan de lopende band gemaakt. Ten koste en op kosten van de burger. Uiteraard.

Alhoewel ik absoluut geen fan van eenstrepers ben (doorgaans z**ken over niks en als je ze eens nodig hebt bij een overval ofzo, dan zijn ze niet thuis), is iets van communicatie op het moment dat men wel eens zinnig bezig is essentieel. Dat lukt bij de meeste organisaties wel. Maar bij hun niet. Triest.
De meeste organisaties hebben ook niet de eisen die gelden zoals C2000.

Maar blijkbaar begrijpt niet iedereen dat, Triest.
Door Anoniem: Zwaar schandalig dat er anno 2023 nog steeds geen goed werkend communicatiesysteem voor de hulpdiensten is.
En dat we niet goed weten hoe het bestaande systeem te bedienen.
Ik woon toch wel in Nederland?
Of zijn we hier toch niet zo slim als we ons proberen voor te doen?
Jammer dat in Nederland en op Security, niet iedereen begrijpt dat dit iets heel complex is, en we met 20 jaar oude technieken werkte? In 2000 hadden we ook nooit bedacht dat er zoveel zonnepanelen bijvoorbeeld zouden kunnen gaan storen.
29-08-2023, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: iets van communicatie op het moment dat men wel eens zinnig bezig is essentieel. Dat lukt bij de meeste organisaties wel. Maar bij hun niet. Triest.
Noem jij eens een aantal organisaties warvan de medewerkers op IEDER moment kunnen communiceren met hun basis.
Waar ze ook zijn, wat er ook aan de hand is.
29-08-2023, 10:55 door Anoniem
@ Robert Elsinga: Dank voor de heldere uitleg!
29-08-2023, 15:11 door Robert Elsinga
Door Anoniem: @ Robert Elsinga: Dank voor de heldere uitleg!

Graag gedaan. Draadloze communicatie blijft een lastig onderwerp. 100% dekking is domweg niet mogelijk, ook niet met veel meer steunzenders. Er zijn nou eenmaal heel veel dingen die de dekking verstoren, naast de storende zonnepanelen ook andere bebouwing. Denk maar eens aan alle tunnels, (parkeer)garages en grote gebouwen. Veel beton, vaak met stalen bewapening. HR++ ramen, dat dempt radiosignalen heel erg goed. Mijn woning uit 2011 heeft zowel gewapend beton als HR++ glas, dus binnen 4G/5G gebruiken is een drama (lang leve VoWifi!). Sta ik binnen bij de tuindeur heb ik nauwelijks bereik, doe ik de deur open dan vol signaal. Mast van KPN staat hier ook maar een paar honderd meter vandaan.

En gezien het alleen maar stijgende ruisniveau gebruiken wij als zendamateurs steeds meer digitale modes, waar we snelheid inruilen voor detectie tot aardig ver in de ruis. Signalen die je zelf niet meer hoort, maar waar wel een digitale boodschap uit te halen valt. Nadeel: op die snelheid kost een standaard SMS een paar minuten. Heb je voor de hulpdiensten dus niets aan.

Ik gun alle hulpdiensten perfecte communicatie mogelijkheden, maar de praktijk is helaas weerbarstiger. Grote dekkingsgaten kun je met extra steunzenders grotendeels verhelpen, ondergrondse parkeergarages kun je tot special coverage zone bestempelen en dan moet de eigenaar regelen dat er dekking komt, maar dat gaat niet met alles lukken. Dan zal je als agent op straat (eigenlijk meestal diep in een bos of in een kelder) er rekening mee moeten houden dat het ook eens niet lukt. En soms kun je dan door je net te verplaatsen, je portofoon net anders beethouden en andere kleine truukjes het net wel redden. Maar ook dat lukt niet overal. Die laatste paar procent dekking is heel lastig en dus ook heel duur om te regelen.

Ondertussen wordt er gewerkt aan de opvolger van C2000 (NOOVA), op basis van 4G/5G. Alleen heeft ook NOOVA dus steunzenders nodig, in dit geval de 4G/5G zenders die we ook met ons mobieltje gebruiken. En iets met prioriteit bij gebruik, want anders krijg je bij grote evenementen nog steeds geen contact. Maar dat zit in de standaard. Ik hoop dat er tegen die tijd op meer plekken goede dekking is van 4G/5G dan nu met C2000. Zo niet, dan blijft het probleem bestaan.
29-08-2023, 18:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ze zijn in Engeland bezig een nieuw systeem op te zetten op basis van 4G/5G netwerken maar dat loopt ook vertraging op. Ik denk echter dat dit niet zozeer om problemen met de techniek zelf gaat, maar om het gebruikelijke probleem met IT projecten waar ook de invoering van C2000 zo door vertraagd werd: "nu we toch bezig zijn kunnen we dit ook meteen meenemen!".

Als we hier zo iets zouden opzetten (uiteraard zonder in Engeland te gaan kijken, zeker nu die uit de EU zijn!) zou het ongetwijfeld hetzelfde probleem worden. Dan ben je zo 10 jaar verder.
Je weet dat 4G en 5G in de meeste gebouwen ook nauwelijks of slecht bereik heeft?
Ik heb in mijn huis zonder WiFi bellen geen mogelijkheid om goed te bellen. In het winkel centrum, heb ik niet eens bereik.

Het is juist een probleem van de gebruikte techniek.

Maar dat had Robert Elsinga al uitgelegd: het is niet mogelijk het zo te maken dat het OVERAL werkt.
Maar wel kun je proberen het beter te laten werken dan nu.
En als je een device maakt wat kan roamen tussen alle 4G/5G netwerken dan gaat dat beter werken dan jouw telefoon die het bij hou thuis of in het winkelcentrum met JOUW abonnement niet doet, maar met een andere provider wellicht wel.
Want de dekking is afhankelijk van waar TOEVALLIG de masten staan tov van waar je bent. Waar KPN niet werkt kan T-Mobile of Vodafone wel werken, en waar die twee niet werken kan KPN weer wel werken. Doordat je 3 netwerken hebt, heb je (met roaming) al gauw een betere dekking dan met 1 (C2000) netwerk.
29-08-2023, 22:55 door Ron625
Door Anoniem:
Maar dat had Robert Elsinga al uitgelegd: het is niet mogelijk het zo te maken dat het OVERAL werkt.
Maar wel kun je proberen het beter te laten werken dan nu.
Robert weet waar hij het over heeft, daar heb ik alle vertrouwen in.
Door Anoniem:
En als je een device maakt wat kan roamen tussen alle 4G/5G netwerken dan gaat dat beter werken dan jouw telefoon die het bij hou thuis of in het winkelcentrum met JOUW abonnement niet doet, maar met een andere provider wellicht wel.
Want de dekking is afhankelijk van waar TOEVALLIG de masten staan tov van waar je bent.
Waar KPN niet werkt kan T-Mobile of Vodafone wel werken, en waar die twee niet werken kan KPN weer wel werken.
Doordat je 3 netwerken hebt, heb je (met roaming) al gauw een betere dekking dan met 1 (C2000) netwerk.
Juist, op die manier is 99,9% dekking mogelijk, maar wel buitenshuis................
29-08-2023, 23:58 door Anoniem
Door Robert Elsinga: Het is met C2000 als met alle draadloze verbindingen: de dekking is afhankelijk van de gebruikte steunzender(s), het ruisniveau (wat bijvoorbeeld door storende zonnepaneel omvormers hoger wordt), de gebruikte zender aan de gebruikerskant (hier de agent op straat) en eventueel blokkerende zaken (flatgebouwen, bos of domweg het lichaam van de agent).

De oplossing is dan ook niet moeilijk: meer steunzenders (dat is haalbaar), verlagen van het ruisniveau (dat is heel lastig), de zender in de auto gebruiken in plaats van de portofoon in de hand en de agenten voorlichten hoe je met een portofoon het meeste bereik hebt (antenne rechtop en portofoon niet aan het lichaam laten hangen).

Een mogelijke andere oplossing is de portofoon gebruik laten maken van de zender in de auto, dan hebben agenten als het nodig is hun eigen steunzender bij zich. Bij de brandweer hebben ze vaak al een DMO repeater aan boord, want daar is kunnen communiceren binnen in (brandende) gebouwen echt van levensbelang. Dat zou in politieauto's die regelmatig in slecht gedekte gebieden komen ook kunnen.

Gaat de vaak geopperde oplossing om bij slechte dekking terug te gaan naar een analoge verbinding helpen? Niet zonder ook daarvoor (nieuwe) steunzenders voor neer te zetten. Ja, bij digitaal is het alles of niets en bij analoog zakt een verbinding langzaam weg in de ruis, maar testen hebben aangetoond dat digitaal meestal langer een bruikbare verbinding oplevert dan analoog. Dus ook dit is niet de oplossing die het verschil gaat maken.

Tegenwoordig hebben agenten op hun diensttelefoon een app om bij dekkingsproblemen toch contact met de meldkamer te hebben. Dat helpt daadwerkelijk, maar ook de mobiele netwerken hebben geen 100% dekking en zeker niet binnenshuis.

Ik ben bang dat alleen meer steunzenders en de DMO repeater in de auto (dus ook een extra steunzender) een oplossing gaan zijn voor C2000.

Robert Elsinga, security expert én zendamateur

Op zich klopt het wat je schrijft Robert, maar je beperkt de oplossingsrichting tot de traditionele portofoon oplossingen (TETRA, analoog). En ik denk dat dit achterhaald is. Mission Critical Push to Talk (MCPTT) is in mijn ogen 'the way to go'.

Voor de lezers met minder telecommunicatie-achtergrond: MCPTT is een portofoonfunctie geïntegreerd in het mobiele (4G/5G) netwerk en telefoontoestel. Functioneel lijkt het op portofoon apps zoals Zello, maar een belangrijk verschil is dat de MCPTT functie - in tegenstelling tot apps zoals Zello - echt in het telefoonnetwerk is geïntegreerd en daarmee veel betrouwbaarder is. Daarnaast zijn MCPTT toestellen vaak wat groter en robuuster en uiteraard voorzien van échte zendtoets. (leuk weetje: Het Amerikaanse iDEN uit de jaren 90 kon dit ook al; in oude films zie je het nog wel eens)

De aanbesteding voor vernieuwing van C2000 kwam in 2014/2015 net te vroeg voor de MCPTT oplossing. MCPTT lag toen nog op de tekentafel, laat staan dat het in de telecomnetwerken was geïmplementeerd. Als je nu nogmaals C2000 zou aanbesteden, kies je in mijn ogen niet meer voor een volledig eigen netwerk. De kosten om een netwerk voor slechts 100.000 gebruikers uit te rollen zijn bizar hoog als je dat afzet tegen een netwerk waar miljoenen gebruikers gebruik van maken.

Dit probleem zie je al terug bij de initiële uitrol van C2000. Ergens in 2006 is men begonnen met 380 masten. Veel te weinig, radiospecialisten hadden toen al uitgerekend hadden dat er minimaal 500 masten nodig waren om aan de eis van 95% buitenshuis dekking te voldoen. Omdat het programma al met zware budgetoverschrijding te maken had, is er in mijn ogen gekozen om met te weinig masten live te gaan. Gevolg waren overal 'gaten' in de dekking.

Daarbij komt dat in die tijd een buitenshuis radiodekking nog wel uitlegbaar was. Mensen vonden het niet heel vreemd dat je soms even richting een raam moest lopen om met je GSM te bellen. Dus dat C2000 een soortgelijke beperking kende, was ook niet vreemd. Maar anno 2023 is dit een heel ander verhaal. De operators van mobiele netwerken hebben >4000 zendmasten in Nederland. Zet dat af tegen de schamele 600 masten die C2000 anno nu heeft. Ja, het bereik van een zendmast op de C2000 frequentie (380MHz) is groter dan het bereik van een zendmast voor mobiele telefoons. Maar dan nog, met die 600 masten haal je nooit de radiodekking van een netwerk voor mobiele telefoons.
En voor 100.000 gebruikers kan je geen netwerk met 4.000 zendmasten gaan bouwen. Dat wordt écht onbetaalbaar. Terwijl hulpverleners op hun privé telefoon (nagenoeg) overal bereik hebben, is het toestel dat voor hun veiligheid beschikbaar is gesteld, veelvuldig onbruikbaar. Dat is niet uitlegbaar in deze tijd.

Wat is dan wel de oplossing? Wijs een stuk 4G/5G frequentieruimte exclusief voor OOV diensten en laat dat door een telecomoperator exploiteren. Daarmee deel je de kostbare netwerkinfrastructuur met miljoenen gebruikers waardoor de kosten per gebruiker laag blijven. Door de exclusieve (eigen) frequentieruimte vermijd je congestie bij calamiteiten. Regel met de netwerkoperator ook dat je 'overloop' kan hebben van je eigen frequentiespectrum naar het commerciële spectrum. Je kan dan allemaal leuke 'nice to have' dataslurpende toepassingen op je C2000 inrichten, terwijl je de kritische diensten (spraak, statusberichten) niet onbeschikbaar raken door overbelasting.

Zoals iemand hier in het forum al schreef, iets soortgelijks is men momenteel in Engeland aan het uitrollen.

Anoniem, ook security specialist, zendamateur én gewerkt in het C2000 domein.
30-08-2023, 11:08 door Ron625
Door Anoniem:
Op zich klopt het wat je schrijft Robert, maar je beperkt de oplossingsrichting tot de traditionele portofoon oplossingen (TETRA, analoog). En ik denk dat dit achterhaald is. Mission Critical Push to Talk (MCPTT) is in mijn ogen 'the way to go'.
<KNIP>
Wat is dan wel de oplossing? Wijs een stuk 4G/5G frequentieruimte exclusief voor OOV diensten en laat dat door een telecomoperator exploiteren.
<KNIP>
Anoniem, ook security specialist, zendamateur én gewerkt in het C2000 domein.
Dus alles in handen geven van één of meer commerciële bedrijven?
Deze hebben hele andere belangen dan de overheden!

Een (ex) collega?
30-08-2023, 11:29 door Anoniem
Door Robert Elsinga: 100% dekking is domweg niet mogelijk, ook niet met veel meer steunzenders. Er zijn nou eenmaal heel veel dingen die de dekking verstoren, naast de storende zonnepanelen ook andere bebouwing. Denk maar eens aan alle tunnels, (parkeer)garages en grote gebouwen. Veel beton, vaak met stalen bewapening. HR++ ramen, dat dempt radiosignalen heel erg goed. Mijn woning uit 2011 heeft zowel gewapend beton als HR++ glas, dus binnen 4G/5G gebruiken is een drama (lang leve VoWifi!).
Ja dat probleem ken ik (niet thuis maar wel op het werk). VoWiFi lost dat mooi op voor degenen met een bedrijfstelefoon en degenen die hun prive telefoon met het gasten WiFi netwerk van het bedrijf verbonden hebben, maar voor hulpdiensten is dit natuurlijk geen oplossing. Die hollen ergens naar binnen en zitten daar niet "op de WiFi" en hebben geen tijd om dat gastennetwerk toe te voegen. En we zijn allemaal geindoctrineerd dat je WiFi netwerk een wachtwoord MOET hebben. In tegenstelling tot mobiele netwerken bieden WiFi netwerken geen "uitsluitend noodoproepen"-achtige functie, waarbij iedere telefoon in de buurt via het WiFi netwerk een verbinding kan maken met een mobiele operator.
Op zich zou dat wel wat zijn om te standaardiseren en misschien is daar ook wel iemand mee bezig.
We hebben een tijdje die "overal WiFi" functie van bepaalde providers gehad (is geloof ik op sterven na dood) waarbij je als klant van een provider gebruik kon maken van de WiFi van andere klanten van diezelfde provider, via een separate SSID en een VPN zodat je via een ander IP naar buiten ging dan die klant zelf.
Misschien kan er zo iets bedacht worden met een soort universele VoWiFi SSID waar dan iedere telefoon verbinding mee kan maken en waarop alleen VoWiFi functie wordt aangeboden (dwz een IPsec VPN naar bepaalde adressen).
Als dit automatisch wordt uitgerold naar de routers van de thuisgebruikers die hun router door de ISP laten managen plus dat er aanwijzingen kunnen worden gegeven hoe je dit aan je bedrijfsnetwerk toevoegt dan kan de indoordekking behoorlijk worden verbeterd zonder dat daar verder iemand last van heeft.
01-09-2023, 15:02 door Anoniem
Goedemiddag,

Mission Critical Push to Talk is een optie maar eigenlijk weer net zo complex als C2000 nu
Verglijk het met het bos in rijden met en Tesla hele mooie auto maar off the road een stuk minder bruikbaar
Men zou moeten kiezen voor een duale oplossing voor een porto verbinding het MCPTT
en daar daarnaast een net wat hiervan los staat voor mobilofoon verbinding analog of digitaal
voor de extra zekerheid vergeet niet dat heel de scheepvaart nog steeds analoog werkt zo ook de luchtvaart
Deze verbinding is snel en weinig rim ram bij nodig er omheen het geen je zeker wil in crisis
Met een mobilofoon kan je lekker wat vermogen opwekken heb je weinig steun zenders nodig
Ideal als je zeker wil zijn van een verbinding die werkt
en voor wat MCPTT betreft ik weet niet wat de latency hiervan is maar soms telt iedere seconde
Denk het de politie man vrouw die met getrokken pistool snel een bericht wil door geven aan ze collega
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.