image

OM klaagt man aan voor het stelen van 800.000 euro via bankhelpdeskfraude

woensdag 30 augustus 2023, 10:06 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een 21-jarige man uit Hoogezand aangeklaagd voor het stelen van meer dan 800.000 euro via bankhelpdeskfraude. Het gaat om één van de grootste zaken van bankhelpdeskfraude in Nederland. Een aantal van de meer dan dertig slachtoffers werd voor zo'n honderdduizend euro bestolen, bleek gisteren tijdens een zitting op de rechtbank in Groningen waar De Telegraaf over bericht.

Volgens het OM deed de verdachte zich voor als bankmedewerker en liet hij slachtoffers geloven dat hun bankrekening niet meer veilig was. Vervolgens werd slachtoffers gevraagd om software te installeren waarmee hun computer kon worden overgenomen. Zo kon de man geld van de rekeningen wegsluizen, aldus het OM. Ook wist hij slachtoffers zover te krijgen om hun pinpas en pincode af te staan. De verdachte werd vorig jaar november door de politie aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen nadat twee slachtoffers aangifte hadden gedaan dat ze voor tienduizenden euro's waren bestolen. De Hoogezander zit inmiddels een jaar in voorarrest. Zijn advocaat vroeg om een schorsing van de hechtenis, omdat zijn cliënt het zwaar in de gevangenis heeft. De rechtbank achtte het risico op herhaling te groot en wees het verzoek af. Daar komt bij dat de man weigert mee te werken aan een klinische opname. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 14 december.

Afgelopen maart wist de politie meerde verdachten van bankhelpdeskfraude aan te houden die worden verdacht van het oplichten van meer dan honderdvijftig mensen, waarbij ruim 1,6 miljoen euro werd gestolen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bedroeg de schade door bankhelpdeskfraude vorig jaar ruim vijftig miljoen euro.

Reacties (5)
30-08-2023, 11:43 door Anoniem
Hij heeft het zwaar in de gevangenis. Als dat een maatstaf voor vrijlating moet zijn blijven er weinig cellen meer bezet. Dat zijn de consequenties van je hebberige en empathieloze gedrag. Wel mensen besodemieteren en de ellende in trappen, maar niet de consequenties willen ervaren. Dat zie je wel vaker.
30-08-2023, 11:54 door Anoniem
"Zijn advocaat vroeg om een schorsing van de hechtenis, omdat zijn cliënt het zwaar in de gevangenis heeft."

Hoe denk de verdachte hoe zijn slachtoffers zich nu voelen. Dit soort criminaliteit KEIHARD straffen, anders blijven dit soort oplichters kwetsbare mensen "uitbuiten". Er moet een afschrikkend effect komen vanuit de rechtspraak. Een taakstraf is hier zeker niet op zijn plaats, maar ik hou mijn hart vast...
30-08-2023, 14:09 door Anoniem
Zijn advocaat vroeg om een schorsing van de hechtenis, omdat zijn cliënt het zwaar in de gevangenis heeft.
Dat lijkt me juist een reden de hechtenis te verlengen!
Kijk als ie nou had gezegd dat zijn client in de gevangenis anderen aan het opleiden was om later hetzelfde te kunnen gaan doen en dat een risico voor de samenleving was, dan kon ik het me nog voorstellen.
30-08-2023, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: "Zijn advocaat vroeg om een schorsing van de hechtenis, omdat zijn cliënt het zwaar in de gevangenis heeft."

Het kan waar zijn , maar dat hoeft niet eens.

Advocaten proberen gewoon alles voor hun client, en als ze geen juridisch gegrond argument hebben proberen ze een zieligheidsargument . ('argumentum ad misericordiam') .

Opmerkelijk ook hoeveel grenzeloos egoistische criminelen , op moment dat ze gevangen zitten, volgens hun advocaat opeens hoognodig zijn als mantelzorger voor hun oude zieke moedertje .
30-08-2023, 15:56 door Anoniem
Zijn advocaat vroeg om een schorsing van de hechtenis, omdat zijn cliënt het zwaar in de gevangenis heeft.
De Amerikanen hebben er een mooi spreekwoord voor: "If you cannot do the time, don't do the crime."
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.