image

Kadaster komt met verscherpte verificatie voor professionele accounts

donderdag 31 augustus 2023, 10:50 door Redactie, 4 reacties

Het Kadaster heeft een verscherpte verificatieprocedure voor nieuwe professionele accounts ingevoerd, wat misbruik van de zoekfunctie moet voorkomen, aldus het zelfstandig bestuursorgaan. Daarnaast wordt gewerkt aan beperking van de ‘zoeken op naam’-functie tot alleen beroepsgroepen waarvoor dit essentieel is voor hun werk en kijkt de instantie voor de lange termijn naar het verplicht gebruik van eHerkenning.

Het Kadaster is een openbaar register waarin informatie over vastgoed wordt bijgehouden, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van een woning of pand en prijs. In het Kadaster zijn zes miljoen adressen geregistreerd. Via de website van het Kadaster is het mogelijk om informatie over woningen en eigenaren op te vragen. Het niet afgeschermde deel van de Kadaster-site laat gebruikers aan de hand van een adres opzoeken hoeveel ervoor een woning is betaald en wie de eigenaar is.

Het afgeschermde deel van de website maakt het mogelijk om op naam te zoeken, waarna het bijbehorende adres wordt getoond. Dit afgeschermde deel is alleen bedoeld voor geautoriseerde professionele gebruikers, zoals makelaars, advocaten, notarissen en deurwaarders. Iedereen bleek echter een dergelijk professioneel account aan te kunnen maken, zonder enige verdere controle.

"Daarmee bestaat het risico dat informatie voor zakelijke doeleinden aan personen wordt verstrekt die daar niet over horen te beschikken. Daarmee kunnen we niet uitsluiten dat de functie 'zoeken op naam' mogelijk wordt misbruikt door kwaadwillenden", aldus het Kadaster. Naast de verscherpte verificatie voor nieuwe accounts wil de instantie het gebruik van de zoekfunctie beperken tot beroepsgroepen waarvoor dit essentieel is.

Voor de langere termijn verwachten het Kadaster en het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de overstap naar verplichte verificatie middels eHerkenning de kans op misbruik "tot een minimum" zal beperken. EHerkenning is een inlogmiddel van de overheid bedoeld voor ondernemers. Of en wat het Kadaster gaat doen aan eerdere, onterecht goedgekeurde accounts is niet bekendgemaakt.

Reacties (4)
31-08-2023, 11:20 door Anoniem
Nu nog ff alle accounts blokkeren van voor die tijd. En alle getroffenen waarvan de data is opgevraagd schadeloos stellen.
Maar ja, overheid. En het zijn maar burgers. Dus bij deze slappe hap zal het wel blijven.

Hoe moeilijk is het overigens om formeel 'makelaar' te worden? Inschrijving KvK genoeg?
31-08-2023, 14:51 door Anoniem
Hoe moeilijk is het overigens om formeel 'makelaar' te worden? Inschrijving KvK genoeg?
Nee hoor. Ook de mensen die in de makelaardij willen, moeten eerst een opleiding volgen.
31-08-2023, 19:44 door karma4
Door Anoniem: ....Hoe moeilijk is het overigens om formeel 'makelaar' te worden? Inschrijving KvK genoeg?

Maak je liever zorgen over de facilitering van foute figuren in het vastgoed zoals huisjesmelders.
Opvallende dat privacy weer eens gebruikt wordt om die oute groepen uit zicht te houden.
05-09-2023, 22:07 door Anoniem
Het Kadaster beperkt vanaf volgende maand [oktober] het aantal mensen dat adressen op naam kan opzoeken in de registers. Alleen notarissen, deurwaarders, makelaars, financiële ondernemingen en overheidsorganisaties kunnen nog volledig gebruik maken van die functie. Zakelijke gebruikers die niet onder één van deze beroepen vallen, moeten voortaan per dossier een aanvraag doen bij het Kadaster. De informatie wordt dan na goedkeuring pas vrijgegeven.

https://nos.nl/artikel/2489376-kadaster-beperkt-mogelijkheid-om-huizen-op-naam-op-te-zoeken
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.