image

Meer overheidsinstanties doen mee aan test van Mastodon-server

vrijdag 1 september 2023, 10:33 door Redactie, 13 reacties

Meer overheidsinstanties doen mee aan het testen van een aparte Mastodon-server voor de overheid. Via de test, die afgelopen juli werd gestart, wordt onderzocht of Mastodon een rol kan spelen voor de hele overheid in het contact met burgers. In eerste instantie hadden zich vier overheidsorganisaties voor de pilot aangemeld, maar daar zijn er nu negen bijgekomen. De testomgeving biedt ruimte voor zo'n twintig organisaties.

"Overheden zijn soms ook afhankelijk van private platformen voor hun activiteiten. Publieke waarden kunnen zo in het gedrang komen. Daarom willen we in de digitale wereld bijdragen aan alternatieve technologieën in overeenstemming met publieke waarden en mensenrechten. Het gebruik van Mastodon is daar een goed voorbeeld van", zegt Ron Roozendaal, directeur Digitale Samenleving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover Digitale Overheid.

De initiatiefnemers van de pilot voor de Mastodon-server zijn demissionair staatssecretaris Van Huffelen, de Belastingdienst, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Forum Standaardisatie. Daar zijn nu BIJ12, Dienst Justitiële Inrichtingen, Digital Trust Center, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat., NORA-online, Raad van State, Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid en Rijkswaterstaat aan toegevoegd.

Mastodon is een gefedereerd sociaal medium, wat inhoudt dat iedereen een Mastodon-server kan opzetten en deze kan laten samenwerken met het netwerk van Mastodon-servers. Gegevens van gebruikers zijn niet in handen van één partij en komen ook niet op één plek samen.

Reacties (13)
01-09-2023, 10:48 door Anoniem
Ik hou mijn hart vast.
01-09-2023, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hou mijn hart vast.
Mastodon is wel goed hoor.
Het is een open platform waarbij transparantie van belang is, daarnaast kunnen mensen de website bezoeken zonder inloggen, en kan de overheid eigen moderatieregels bedenken. (Volgens de Nederlandse wet)
Daarnaast hebben mensen de mogelijkheid om een FOSS (Vrije software) applicatie te installeren.
Het is geen Facebook, komt goed.
01-09-2023, 11:51 door Anoniem
Hier zijn alvast wat suggesties voor Mastodon-apps:

officiele app: (FOSS)

https://f-droid.org/en/packages/org.joinmastodon.android/

onofficiele FOSS-varianten:

https://f-droid.org/en/packages/com.keylesspalace.tusky/

https://f-droid.org/en/packages/su.xash.husky/

https://f-droid.org/en/packages/org.nuclearfog.twidda/

https://f-droid.org/en/packages/de.monocles.social/

https://f-droid.org/en/packages/fr.gouv.etalab.mastodon/

https://f-droid.org/en/packages/fr.xtof54.mousetodon/

https://f-droid.org/en/packages/com.github.moko256.twitlatte/

https://f-droid.org/en/packages/com.Sommerlichter.social/
01-09-2023, 12:13 door Anoniem
Goede zaak.
En dat ze met Facebook en Twitter e.d. maar snel stoppen.
01-09-2023, 12:16 door linuxpro
Op zich al lovenswaardig dat ze niet een out-of-the-box microsoft product naar binnen rijden.. en mastodon biedt potentieel veel functionaliteit dus wie weet slagen ze er deze keer in iets fatsoenlijks in elkaar te zetten,
01-09-2023, 12:26 door Anoniem
De overheid kan het beste een universiteit aanstellen voor een Mastodon serverspace, en ze dan een jaarlijkse toeslag betalen.
01-09-2023, 14:31 door Anoniem
Voor de helderheid: dit gaat dus over een eigen Mastodon server op social.overheid.nl

Bijvoorbeeld het RIVM, Rijkswaterstaat, de Raad van State etc. kunnen daar een account krijgen en je weet dus automatisch dat die accounts authentiek zijn. Burgers, bedrijven en andere private organisaties kunnen op die server dus niet zelf een account maken en niemand kan zich dus voordoen als een officiële instantie.

Door het federatieve systeem (wat ingewikkelder klinkt dan het is) worden berichten van social.overheid.nl automatisch overgezet naar andere servers zoals mastodon.nl. Bij de laatste (en vele andere servers) kun je als burger of bedrijf wél een account maken. Hoewel bedrijven er waarschijnlijk goed aan doen om evenals de overheid een eigen server te starten.

Met dat account op bijvoorbeeld mastodon.nl, kun je dan bijvoorbeeld het RIVM volgen of berichten sturen naar het webcare team. Niet anders dan bij de commerciële social media.
01-09-2023, 15:38 door Anoniem
Zit Trump niet op mastodon?
01-09-2023, 20:12 door Anoniem
Door Anoniem: Zit Trump niet op mastodon?

Volgens mij is Trump is gebanned van de samenwerking met andere Mastodon servers.
Veel malafide Mastodon servers zijn op deze manier al gebanned, die verbannen servers kunnen nog wel hun eigen clubje onderhouden, maar andere Mastodon gebruikers (die zich niet op dat verbannen clubje hebben aangemeld) kunnen deze niet zien.
02-09-2023, 10:50 door Anoniem
is mastodon niet dat platform voor overgevoelige woke adepten?
02-09-2023, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: is mastodon niet dat platform voor overgevoelige woke adepten?
Ik denk het niet als zelfs Trump is geïnteresseerd.
04-09-2023, 13:34 door Anoniem
En hoe weet ik dat een organisatie die een server toevoegt en berichtjes de wereld in slingert, ook een legitieme organisatie is, naam klopt en de persoon die de berichtjes plaatst ook het mandaad/een volmacht heeft om dit te doen?
06-09-2023, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: En hoe weet ik dat een organisatie die een server toevoegt en berichtjes de wereld in slingert, ook een legitieme organisatie is, naam klopt en de persoon die de berichtjes plaatst ook het mandaad/een volmacht heeft om dit te doen?
Dat weet je doordat de overheidsinstantie op de server social.overheid.nl zit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.