image

Roermond lekt burgerservicenummers kinderen bij versturen van brieven

vrijdag 1 september 2023, 15:25 door Redactie, 3 reacties

De gemeente Roermond heeft een fout gemaakt bij het versturen van brieven met betrekking tot de leerplicht, waardoor de persoonsgegevens van kinderen zijn gelekt, waaronder burgerservicenummers. Het gaat om gegevens van scholieren die in het buitenland onderwijs volgen en in Nederland zijn vrijgesteld van de leerplicht. De fout deed zich voor bij het samenvoegen van aanvraagformulieren en brieven. Die werden daardoor naar het verkeerde adres gestuurd.

In totaal gaat het om honderd brieven en formulieren die na het samenvoegen in enveloppen werden gestoken en zijn verstuurd, zo meldt 1Limburg. Pas na melding van een ouder werd het datalek ontdekt. "De brieven en formulieren worden geprint, gesorteerd en met een antwoordenvelop samengevoegd. Bij dit proces is de fout opgetreden. Ondanks een steekproef na dit proces, hebben we de fout helaas niet voor verzending opgemerkt", zo laat de gemeente via de eigen website weten.

Tegenover 1Limburg stelt de gemeente dat het niet heeft kunnen achterhalen of het datalek door een fout in de machine of door menselijk handelen is veroorzaakt. Het datalek is inmiddels bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Daarnaast zijn alle gedupeerden via brief geïnformeerd. De gemeente merkt op dat de impact laag lijkt te zijn. "In het beste geval zijn dit de enige verwisselingen, in het ergste geval zijn er meer verwisselingen in de bulk van honderd voorgekomen."

Reacties (3)
01-09-2023, 16:31 door Anoniem
Mij ontgaat een beetje het nut van het vermelden van een BSN in deze brieven. Waarom heeft de gemeente hiervoor gekozen?
01-09-2023, 21:36 door Anoniem
En nu? Krijgen alle slachtoffers een nieuw persoonsnummer? Dat zou de enig passende oplossing zijn. Met een vergoeding voor tijd en ellende om overal het persoonsnummer aan te passen.

Uiteindelijk zal het wel neer komen op glas, plas, bleef zoals het was. Want het zijn maar burgers. En zo gaat de overheid in Nederland met burgers om tenslotte.
02-09-2023, 07:58 door Anoniem
Door Anoniem: En nu? Krijgen alle slachtoffers een nieuw persoonsnummer? Dat zou de enig passende oplossing zijn. Met een vergoeding voor tijd en ellende om overal het persoonsnummer aan te passen.

Uiteindelijk zal het wel neer komen op glas, plas, bleef zoals het was. Want het zijn maar burgers. En zo gaat de overheid in Nederland met burgers om tenslotte.

precies, dit nummertje waar alles van afhangt ligt nu al weer op straat (ik blijf mij verbazen dat dit overal maar roekzichloos op geprint wordt). Maar de impact is laag?

Doe normaal, nieuw BSN voor de slachtoffers

dit is net alsof je wachtwoord van een mega belangrijke account online is gepost... en je het wachtwoord dan niet mag veranderen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.