image

Duitse toezichthouder schakelt 7800 telefoonnummers uit wegens WhatsAppfraude

maandag 4 september 2023, 14:03 door Redactie, 6 reacties

De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur heeft dit jaar al 7800 telefoonnummers wegens WhatsAppfraude uitgeschakeld, of de 'kleinkind truc' zoals het in Duitsland wordt genoemd. Daarbij ontvangen mensen een sms of chatbericht van een oplichter die zich als kind of kleinkind van de ontvanger voordoet en stelt dat er een urgent probleem is dat alleen kan worden opgelost als de ontvanger geld overmaakt. In heel 2022 ging het nog om 5900 telefoonnummers.

In veel gevallen stellen de oplichters, die zich bijvoorbeeld als zoon of dochter voordoen, dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. De Duitse toezichthouder adviseert burgers om chatberichten waarin om geld wordt gevraagd te negeren. Ook moet er geen persoonlijke informatie worden verstrekt, aangezien de oplichters elke informatie kunnen gebruiken om hun verhaal geloofwaardiger te laten lijken. Verder moet in het geval van een onbekend nummer er persoonlijk met de vermeende beller contact worden opgenomen en is het belangrijk om ouderen voor deze fraude te waarschuwen, aldus de Bundesnetzagentur .

Reacties (6)
04-09-2023, 14:31 door Anoniem
Ze kunnen beter WhatsApp uit telefoonnummers halen.
Naast de metadataverzameling van WhatsApp gebruiken ze nog steeds telefoonnummers als identifyer, gewoon een slecht idee...
Dat vind ik ook een minpunt aan Signal, het is en blijft altijd dat zwakke punt.
04-09-2023, 14:59 door johanw
Dat maakt niks uit, na iniitiele registratie blijft het WhatsApp account gewoon werken ook als het telefoonnummer het niet meer doet. Waarschijnlijk zelfs langer want dan wordt het nummer iet zo gauw voor iemand anders gerecycled en opnieuw geregistreerd.
04-09-2023, 15:53 door Anoniem
Door johanw: Dat maakt niks uit, na iniitiele registratie blijft het WhatsApp account gewoon werken ook als het telefoonnummer het niet meer doet. Waarschijnlijk zelfs langer want dan wordt het nummer iet zo gauw voor iemand anders gerecycled en opnieuw geregistreerd.

Dat is waar.
Het beste zou nog zijn een app zoals Briar waarbij berichten direct van de verzendende partij aan de ontvangende partij wordt overgedragen zonder bemiddelende partij/server/bedrijf tussenin, zo zijn mensen nuet afhankelijk van een bedrijf.
Jammer dat je bij Briar iedere keer oonieuw moet inloggen bij bijv. een reboot, maar aannde andere kant is dat wel veiliger, het maakt het alleen minder geschikt voor de gemiddelde gebruiker.
Met deze app hebben mensen volledig het heft in eigen handen.
De app is vrij en open bron (transparant en kan men zelf compileren bij aantasting van de maker)
De APK kan men delen vanuit de app zelf en is offline te gebruiken (ad-hoc of via mesh van Briar-gebruikers)
Daanaast is een persoonlijk forum en blog ook mogelijk. (Video en audiobellen nog niet)
Ideaal voor mensen die willen "Twitteren/X-en" maar alleen met familie en kenissen, en niet in het openbaar.
04-09-2023, 19:16 door Anoniem
Ik snap het niet - na activatie heeft WhatApp dat telefoonnummer niet meer nodig. (afgezien van een account reset oid).

Het lijkt me dan nogal symbolisch om die nummers later uit te schakelen.

Hm - hoewel het Duitse artikel voor over SMS spreekt - dan is het nummer uitschakelen natuurlijk wel zinvol.
05-09-2023, 08:59 door spatieman
maar wat als het nummer gespoofd is ??
05-09-2023, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ze kunnen beter WhatsApp uit telefoonnummers halen.
Naast de metadataverzameling van WhatsApp gebruiken ze nog steeds telefoonnummers als identifyer, gewoon een slecht idee...
Dat vind ik ook een minpunt aan Signal, het is en blijft altijd dat zwakke punt.

Ik heb gehoord dat de geheime diensten van signal eisen dat mensen zich met hun 06 nummer identificeren. Hoog tijd voor iets beters.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.