image

Omtzigt: overheid weet steeds meer over burger, maar burger steeds minder

donderdag 7 september 2023, 12:24 door Redactie, 26 reacties

De overheid weet steeds meer over de burger, maar de burger steeds minder over de overheid en de balans begint ernstig zoek te raken, zo stelde Pieter Omtzigt gisteren tijdens de derde Binnenhoflezing. Volgens Omtzigt zijn de technische middelen om veel informatie te verzamelen over burgers de afgelopen jaren enorm geworden. "Daarmee kunnen allerlei instanties, de eigen overheid, vreemde mogendheden maar ook bedrijven en andere niet-statelijke actoren enorme hoeveelheden informatie verzamelen op een relatief eenvoudige manier."

Omtzigt voegde toe dat de Nederlandse overheid op verschillende momenten uit de bocht is gevlogen met dataverzameling en met grondrechten. "Het gebeurt maar in de minderheid van de gevallen maar overschaduwt al het andere werk en holt het vertrouwen in de rechtstaat uit." Het gaat onder andere om de zwarte lijsten bij de Belastingdienst en de dataverzameling en inbreuk op grondrechten tijdens de coronatijd.

"Bij een overheid die zo diep ingrijpt in de gegevens van haar burgers en de in grondrechten, dienen de burgers in ieder geval de overheid te kunnen controleren. Dat valt de afgelopen tijd tegen", ging Omtzigt verder. "We zagen al dat de Belastingdienst zich totaal niet aan de AVG houdt, terwijl elke sportclub en elke school maatregelen over foto’s en telefoonnummers moet nemen."

Omtzigt merkte op dat de overheid ongekend hard is tegen mensen aan de onderkant van de samenleving. "Die worden de facto niet beschermd." Daarnaast zorgt de AVG er niet voor dat de gewone burger bij de Belastingdienst wordt beschermd. Aan de andere kant worden uit huis geplaatste kinderen in het toeslagenschandaal niet geholpen vanwege de AVG en konden Russische oligarchen van de privacywetgeving profiteren. "Als je er in een oorlogssituatie maanden over doet een uitzonderingsregeling te maken, dan beschermt die AVG effectief oligarchen, die tijd zat hadden om dingen weg te sluizen", stelde Omtzigt.

Pegasus-spyware en controlestaat

Het Kamerlid liet ook weten dat hij komende week met een rapport komt over de inzet van spyware zoals Pegasus. "Je kunt daarmee, zonder dat de eigenaar het weet of ergens op geklikt heeft, de telefoon uitlezen, de microfoon en camera gebruiken. Dit gaat dus verder dan Orwell in 1984, waar je ten minste nog voor het scherm moest gaan staan en wist wanneer Big Brother op je lette. Dat weten we nu niet meer. Het is ingezet in democratische landen als Griekenland, Polen en Spanje tegen politieke tegenstanders."

Omtzigt stelde dat we niet opletten, terwijl onze democratieën langzaam wegglijden en verkeerd gebruik van data ongekende mogelijkheden heeft. "Deze ontwikkelingen vereisen veel meer waakzaamheid, want ongewild leggen we zeer kwetsbare infrastructuren aan en zijn we ongelooflijk laks met de bescherming van onze eigen burgerrechten. We hebben gezichtsherkenning met camera’s, nummerbordherkenning, opslag van passagiersgegevens, wifi-tracking en weten dus vaak wanneer iemand waar is. Koppel daaraan belastinggegevens, het elektronische patiëntendossier en meer en je hebt een controlestaat voor je het weet."

Afsluitend liet Omtzigt weten dat als eerste de informatie en machtsbalans hersteld moeten worden. Daarnaast moet de Kamer zich focussen op de hoofdtaken en zou het publieke debat daar ook over moeten gaat. Verder moeten grondrechten afdwingbaar zijn, moet de rechtsstaat bescherming bieden en zou de kamer zelf een grondrechtencommissie instellen. "Want de eerste die op grondrechten moet toetsen is de Kamer en niet de rechter."

Reacties (26)
07-09-2023, 13:20 door Anoniem
Doet me denken aan de Ronald Reagan Quote "I'm from the Government and I'm here to help."
https://www.youtube.com/watch?v=nCedOQJ0ZEA
07-09-2023, 13:32 door Anoniem
ja vind je dat gek met 14 jaar Rutte. Goed he vvd...na Joop den uil...was er alkeen maar brandhoud...bakken met geld naar het buitenland .eigen volk kon de pot op en nog steeds. Wie ga dat veranderen????????????????
07-09-2023, 13:44 door Anoniem
Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.
07-09-2023, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.
Dat zal beslist een uitdaging zijn. Een oprechte poging zal echter al een enorme verademing zijn. Verder zal bij een echte poging mogelijk ook hulp uit verschillende hoeken gemobiliseerd worden/ aangeboden worden.
Als het niet met enige kracht geagendeerd wordt zal er vermoedelijk helemaal niets gedaan worden om het tij te keren.
07-09-2023, 14:07 door Anoniem
Beetje pretentieus. De overheid maakt al decennia gebruik van een complex stelsel van basis registraties. Dus ja, de overheid weet veel. Wat ook nodig is voor verschillende verzorgingsstaat aspecten. Daarnaast is de overheid soms veel te complex ingericht waardoor de burger achter loopt.
Pegasus is alleen inzetbaar voor de overheid en bestemd voor criminelen. En dat is goed. Het stuk en de reactie doet vermoeden dat er geen privacy wetgeving is en de arme burgen aan zijn lot en de grote boze wolf "de overheid", is overgelaten. En dat levert enkel voeding voor samenzweringstheorieën op. Hoe handig is dat. Weinig contructief. Reagan heeft hier iig niets mee te maken.
07-09-2023, 14:08 door Anoniem
Ongeacht of je nou half of helemaal in Omtzigt gelooft, of wel of niet jeuk krijgt om op hem te stemmen, is het wel mooi te zien dat privacy en security hoger op de agenda zijn gekomen van voorlopig de grootste in de peilingen. Maar bij andere partijen ook.

Dat er later wat goeds uitkomt moeten we nog maar afwachten. Dat dat burgervertrouwen bij teveel mensen diep gezakt is kun je hier in de reacties ook dagelijks lezen.

Wat ik wel weet is dat mensen die ooit helemaal afgebrand zijn geweest en daarna terug op de bok weten te klimmen hele sterke zijn. Als zo iemand het thema waarvoor wij allen hier tesamen komen (hihi) hoog op de agenda zet, dan is dat toch erg prettig om te lezen.
07-09-2023, 14:13 door Anoniem
Door Omtzigt: Dit gaat dus verder dan Orwell in 1984, waar je ten minste nog voor het scherm moest gaan staan en wist wanneer Big Brother op je lette.

VN-rapporteur: wereld nu erger dan 1984 voorspelde
dinsdag 25 augustus 2015, 16:48 door Redactie

https://www.security.nl/posting/440963/VN-privacychef%3A+wereld+nu+erger+dan+1984+voorspeld
07-09-2023, 14:18 door Anoniem
Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is
Geef eens aan waar Omzigt tegen aanschopt en ook wat het probleem is als de burgers weer hun privacy
terug krijgen. Ik zelf zie Omzigt als de enigste die instaat is om de politiek weer terug naar de burgers te brengen,
waar de politiek ook hoort te zijn.

Of zoals Jimmy Carter zij "Het is moeilijk om het algemeen belang te dienen als sprake is van belangenverstrengeling.
Zeker wanneer beslissingen worden gemaakt achter gesloten deuren." dit gebeurt al jaren in de Nederlandse politiek.

Maar inderdaad de waarheid in dit calvinistisch land spreken is niet gewenst, en zeker niet met het idee hoe geweldig
wij wel zijn.

https://protestantsekerk.nl/verdieping/wie-was-johannes-calvijn zie 'Zien we de doorwerking van zijn gedachtegoed ergens terug?'.
07-09-2023, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.
Dat zij d66 ook ja, maar die heeft het al die jaren systematisch laten afweten, laat staan dat ze de überhaupt de problemen hadden vastgesteld.
07-09-2023, 14:41 door Anoniem
Ik stem op Omtzigt!
07-09-2023, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.

Nou ja... Op dit moment lijken de belangen van de burger helemaal niet mee te tellen: we worden aan alle kanten meer of minder genaaid (in de laatste jaren is het "meer" in plaats van "minder"), en we laten het gewoon gebeuren. En als je er al tegen zou willen opstaan, dan ben je ineens staatsgevaarlijk en kom je op zijn minst op allerlei politie, AIVD en aanverwante lijstjes voor, met alle problemen van dien. Of je krijgt een rechtszaak aan je broek waar je je bijna onmogelijk tegen kan verdedigen, want je wordt gewoon plat geprocedeerd: de overheid heeft altijd meer mogelijkheden dan dat jij hebt, en heeft soms lak aan rechtelijke uitspraken.
Nee, ik heb weinig of geen vertrouwen meer in de Nederlandse overheid. Het is er een grote inteelt cultuur die zichzelf in het zadel houdt. (Ik heb het hierbij niet alleen over ministers, maar over het geheel dat Nederland zou moeten besturen, dus ook over de ambtenaren die eronder hangen.) Het plebs, wij dus, moet niet zeuren, maar gewoon accepteren wat er bij hen vandaan komt, want *kuch* "daar heeft het voor gekozen".
Kortom, ja, ik hoop erop dat hij zijn poot stijf houdt en naar de belangen van de burger blijft kijken als er oplossingen moeten komen. Je zou kunnen zeggen: "wat zeur je nu; het kan altijd slechter, kijk maar naar andere landen op deze aardkloot". Je kan ook zeggen: "het kan beter, laten we dat eens proberen." Ik zou de overheid hiertoe uit willen dagen: probeer het eens.
07-09-2023, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.
Dat komt omdat er zo veel mis is en ook bij bedrijven die er als de kippen bij zijn om de prijzen te kunnen verhogen (zie graaiflatie). Het grote probleem in de toekomst wordt de rechtstaat als we niks doen. Het gevecht om het voedsel en woningen als er 1 miljard vluchtelingen uit India komen omdat ze door klimaatproblemen daar niet meer kunnen wonen.
07-09-2023, 15:23 door Anoniem
Het gaat minimaal 50 jaar duren om alleen de schade te herstellen van de afgelopen jaren. Dan is het waarschijnlijk dat het nooit helemaal kan worden hersteld.
07-09-2023, 15:33 door Anoniem
Heel goed omtzigt,hij benoemt het,waar andere voor worden weggezet
als anders denkenden of wappies,natuurlijk zijn er ook
andere partijen die het ook benoemen alleen in een andere vorm of
de manier van debatteren,waarvan ze nu zeggen deze politieke
partijen willen wij verbieden.

NLNU2023
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.

Daar is niets mis mee dat hij overal tegen aanschopt,de nederlanders hebben al in hun
achterhoofd wat ze tegen hem kunnen gebruiken en dat hij overwerkt is en een burnout heeft gehad
de echte waardering van de nederlanders van het eigen volk zal er nooit zijn,"zolang hij maar water bij de wijn doet" bij wat
hij wilt veranderen en qua bestuursverandering,natuurlijk belangen van anderen en compromissen sluiten,maar
het word hem dat niet gegunt,zodat er eigenlijk niets veranderd,net als zijn voorgangers in andere kabinetten,
met uiteindelijk resultaat dat er nog meer verschillende versplinterde partijen bij komen.
07-09-2023, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje pretentieus. De overheid maakt al decennia gebruik van een complex stelsel van basis registraties. Dus ja, de overheid weet veel. Wat ook nodig is voor verschillende verzorgingsstaat aspecten. Daarnaast is de overheid soms veel te complex ingericht waardoor de burger achter loopt.
Pegasus is alleen inzetbaar voor de overheid en bestemd voor criminelen. En dat is goed. Het stuk en de reactie doet vermoeden dat er geen privacy wetgeving is en de arme burgen aan zijn lot en de grote boze wolf "de overheid", is overgelaten. En dat levert enkel voeding voor samenzweringstheorieën op. Hoe handig is dat. Weinig contructief. Reagan heeft hier iig niets mee te maken.

Tot zover de ambtenaar gok ik? Ik ben zelf security officer (en werk dus dagelijks met de genoemde AVG en technieken) en schaar mij volledig achter de heer Omtzigt.
07-09-2023, 15:49 door Reinder
Door Anoniem: Probleem van Omzigt is beetje dat hij overal tegen aan schopt en aangeeft wat er niet goed is. Grotedeels heeft hij ook een punt. Alleen bij het uitvoeren van oplossingen zijn er meerdere belangen dan alleen die van de burger. Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.

Ik ben het niet met je eens dat het dan "opeens anders" zou worden. Juist en speciaal bij Omtzigt vind ik dat hij hele goede en concrete plannen en oplossingen heeft. Ik weet niet of je zijn boek gelezen hebt, maar bijvoorbeeld het plan om te zorgen voor meer representatie van buiten de randstad (iets als 100 van de 150 kamerleden komt uit de regio Amsterdam-Utrecht-Den Haag), tegen bijvoorbeeld de dieptrieste aanpak van de Groningse gaswinning en aarbevingsschade en de Limburgse overstromingen is heel concreet. Ook het idee om een constitutioneel hof in te stellen, omdat Nederland een van de weinige landen (en de rest zijn allemaal dictaturen zoals Noord-Korea) is waar de burger op geen enkele wijze naar de grondwet kan wijzen om zijn recht te halen, omdat rechters niet mogen toetsen aan die grondwet. Ook allerlei concrete plannen voor herstel van vertrouwen in de rechtsstaat en de informatiepositie van de kamer. Ik denk dat als zijn plannen ingevoerd zouden worden dat er wel degelijk concreet echt dingen zouden verbeteren.
07-09-2023, 16:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Omtzigt: Dit gaat dus verder dan Orwell in 1984, waar je ten minste nog voor het scherm moest gaan staan en wist wanneer Big Brother op je lette.

VN-rapporteur: wereld nu erger dan 1984 voorspelde
dinsdag 25 augustus 2015, 16:48 door Redactie

https://www.security.nl/posting/440963/VN-privacychef%3A+wereld+nu+erger+dan+1984+voorspeld

Prof. dr. J.A. ( 'Joe') Cannataci is nog steeds werkzaam bij de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Mocht de heer Omtzigt binnenkort afreizen naar Groningen, om het bijvoorbeeld te hebben over de vergoeding van de geleden aardbevingschade, dan kunnen ze ook meteen bijpraten over hoe de mensenrechtensituatie in Nederland er voor staat.
08-09-2023, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje pretentieus. De overheid maakt al decennia gebruik van een complex stelsel van basis registraties. Dus ja, de overheid weet veel. Wat ook nodig is voor verschillende verzorgingsstaat aspecten. Daarnaast is de overheid soms veel te complex ingericht waardoor de burger achter loopt.
Pegasus is alleen inzetbaar voor de overheid en bestemd voor criminelen. En dat is goed. Het stuk en de reactie doet vermoeden dat er geen privacy wetgeving is en de arme burgen aan zijn lot en de grote boze wolf "de overheid", is overgelaten. En dat levert enkel voeding voor samenzweringstheorieën op. Hoe handig is dat. Weinig contructief. Reagan heeft hier iig niets mee te maken.
Jij bepaalt wat samenzweringstheorieën zijn?
De overheid in Spanje heeft haat eigen collegae afgeluisterd met Pegasus software (lees NRC Volkskrant)
en ook hun partners, en veel meer strijders voor mensenrechten journalisten enz enz
Zijn dat criminelen??
Ik merk dat je nog in het naïviteits bubbeltje zit, droom lekker over samenzweringstheorieën
08-09-2023, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Daarnaast is de overheid soms veel te complex ingericht waardoor de burger achter loopt.

Doet complexiteit ons de das om? Van toeslagenaffaire tot woningentekort, van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek, wordt de echte reden niet vaak genoemd: we hebben alles te complex gemaakt. VPRO Tegenlicht werpt een blik op vastgelopen dossiers.

Kan het ook simpel?

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2023-2024/maak-t-simpel.html

"Het functioneren van de Nederlandse overheid gaat op z'n zachts gezegd niet helemaal flotjes. Talloze dossiers liggen stil, en andere komen met moeite vooruit. Neem nou de renovatie van de Afsluitdijk. Die gaat langer duren dan de bouw negentig jaar geleden. Wat is er aan de hand?"
08-09-2023, 13:14 door Anoniem
Samenzwering theorieën verschijnen steeds gelijkaardig maar aangepast - gnostische opvattingen als een wereld geregeerd door een niet-creatieve demiurg, nu vervangen door een AI aangestuurde silmulatie-dome werkelijkheid, die elke 183 tot 200 jaar opnieuw wordt opgestart.

Nog een schepje erboven op en je hebt de flat-earthers, het schip verdwijnt achter de horizon, maar met een telescoop is tie weer zichtbaar. Of de Tartaarse modderstroom theorie, de we zijn gekloond door de Anunakki die landen in zee bij de Eufraat, allerlei eschatologieen.

De mensen die dit delen zijn verwerpelijke complot aanhangers, wappies en volgens autoriteiten niet meer te helpen.

Geloof het niet, maar zorg dat ieder mag geloven wat hij, zij of het denkt zo te zijn. En niet dat ze slachtoffer moeten worden van de officiële rattenvangers.
08-09-2023, 23:34 door Anoniem
Probleem is dat Omtzigt jarenlang politicus geweest is in een van de partijen die het meeste vecht tegen vrijheid/privacy en de rechtstaat: het CDA, ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het nu vooral populistisch geroeptoeter is om stemmen te trekken.

Net als alle rechtse partijen die, als puntje bij paaltje komt, vrijheid toch altijd willen beperken of structureel met 2 maten meten in de handhaving.

Neemt niet weg dat het uiteindelijk de schuld is van de kiezer zelf, een groot deel stemt op populisten die geen knip voor de neus waard zijn en die notabene zelf verantwoordelijk zijn voor de problemen waar diezelfde kiezer over zegt te klagen, zo komen we nooit ergens.
09-09-2023, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem: Probleem is dat Omtzigt jarenlang politicus geweest is in een van de partijen die het meeste vecht tegen vrijheid/privacy en de rechtstaat: het CDA, ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het nu vooral populistisch geroeptoeter is om stemmen te trekken.

Net als alle rechtse partijen die, als puntje bij paaltje komt, vrijheid toch altijd willen beperken of structureel met 2 maten meten in de handhaving.

Neemt niet weg dat het uiteindelijk de schuld is van de kiezer zelf, een groot deel stemt op populisten die geen knip voor de neus waard zijn en die notabene zelf verantwoordelijk zijn voor de problemen waar diezelfde kiezer over zegt te klagen, zo komen we nooit ergens.
Mee eens, daarom moet er ook vooral geen referenda komen voordat de niet geinformeerden de boel helemaal naar de verdoemenis brengen.
10-09-2023, 17:52 door Anoniem
de vraag moet je allereerst stellen waarom de overheid vindt dat ze alles moeten weten?
komt dat omdat munchausen vs sinterklaas syndroom hebben?
we maken huurhuizen zo duur dat we jou gaan helpen om de huur te betalen met huursubsidie...
dat is de omgekeerde wereld...

onze overheid moet zorgen dat huren zo laag zijn dat iedereen een huurhuis kan betalen ZONDER subsidie...

dan maken wede zorg zo duur mogelijk, geen ziekenfonds en privé verzekeringen maar alles in de basisverzekering...
maardie maken we zo duur dat je weer zorgtoeslag nodig hebt..

weer de omggekeerde wereld..
zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en hoort dus uit de algemene pot te komen en nieteen half maandsalaris...
hoeven ze ook daar geen informatie van te weten..

en dan weer proxy oorlogje voeren zodat er weer miljarden naar defensie (lees amerika) gaat... vliegtuigje hier, fregratje daar, tankjes deelauto's met de duitsers..

maar dan moeten we heel nederland aan de stroom hebben en van het gas af waar ze al plannen voor hadden 7 jaar voordat rusland de krim weer inpikte.
aangezien niemand leven met 1 euro per kwh aan stroom en 5 euro per kuub gas moet erweer iets gedaan worden...

ja, zo houd je jezelf wel bezig en heb je geen tijd voorbelangrijke dingen..
10-09-2023, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als hij straks aan de kant staat waar hij ook oplossingen moet aandragen en doorvoeren, wordt het opeens anders.

Leuk bedacht hoor, maar complete onzin. Zie de amendementen en wetsvoorstellen waaraan Omtzigt heeft meegewerkt.

Het is natuurlijk wel makkelijk een hardwerkende persoon aan te vallen zonder concrete onderbouwing, hè?
11-09-2023, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik stem op Omtzigt!

Duh..
Ik heb Omtzigts Binnenhoflezing net bekeken en beluisterd. Die maakt duidelijk dat hij het belang van privacy en rechtsstaat werkelijk onderkent. Het is voor hem geen slogan, geen opportunisme.

In de grondbeginselen van Omtzigts nieuwe partij NSC wordt een onderscheid gemaakt tussen (egocentristisch) "individualisme" en het door de partij nagestreefde en te bevorderen "personalisme" (d.w.z. dat iemand die als persoon en als gewetensvol mens in verbinding treedt met anderen). Dat is zeer belangrijk. Ik heb dit drie jaar geleden zelf benoemd als het onderscheid tussen "egoïstisch individualisme" en "gewetensvol individualisme". Dat gaat over hetzelfde.

Er blijven natuurlijk ook als het gaat om "personalisme" nog wel vragen over m.b.t. de verhouding tussen individuele personen en de collectieven waarvan ze deel uitmaken. Hoeveel ruimte wordt er geboden aan uitingen van individuele gewetensvorming in het maatschappelijk verkeer, en in politieke besluitvorming? Zoals het grondbeginseldocument van NSC ook aangeeft, "alles is vloeibaar geworden".

Het is duidelijk dat Omtzigt streeft naar meer bewustwording op verschillende niveaus. Erg hoopgevend!

M.J.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.