image

VN wil leeftijdslimiet van 13 jaar voor gebruik ChatGPT in het onderwijs

maandag 11 september 2023, 09:53 door Redactie, 10 reacties

De VN wil dat er een minimale leeftijdslimiet van 13 jaar komt voor het gebruik van ChatGPT in het onderwijs. Dat stelt de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) in een richtlijn over generatieve AI in het onderwijs en onderzoek. De richtlijn bevat zeven stappen die overheden zouden moeten invoeren voor het reguleren van generatieve AI zoals ChatGPT.

Daarnaast wordt er een minimale leeftijd van dertien jaar voorgesteld voor het gebruik van de chatbot in het klaslokaal en dat leraren over het onderwerp training krijgen. "De onderwijssector is grotendeels niet voorbereid op de ethische en pedagogische integratie van deze snel ontwikkelende tools", aldus UNESCO. De huidige algemene voorwaarden van ChatGPT vereisen dat gebruikers minimaal 13 jaar zijn en dat gebruikers onder de 18 jaar toestemming van hun ouders of voogd hebben om de dienst te gebruiken.

Het demissionaire kabinet komt voor het einde van het jaar met een standpunt over generatieve AI, zoals ChatGPT, en zet 'vol in' op het nemen van 'passende stappen' om mogelijke risico's tegen te gaan, zo meldde Security.NL afgelopen augustus. "In deze visie formuleert het kabinet een standpunt over generatieve AI, waar ook een van de meest gebruikte generatieve AI-tools onder valt: ChatGPT. Ook wordt uiteengezet welk handelingsperspectief de Nederlandse overheid heeft om te waarborgen dat deze technologie op een verantwoorde manier in onze samenleving wordt ingebed", aldus demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming.

Reacties (10)
11-09-2023, 10:01 door Anoniem
Het jammer dat het stempel 'artificial intelligence' wordt geplakt op large language models, het genereert tekst die er geloofwaardig uitziet maar waarvan de betrouwbaarheid op geen enkele manier gegarandeerd is.
11-09-2023, 10:43 door Anoniem
Een goed idee om een leeftijdslimiet in te stellen.
Echter, hoe wil je dit gaan forceren?

ID-kaart scannen?
11-09-2023, 10:58 door _R0N_
De huidige algemene voorwaarden van ChatGPT vereisen dat gebruikers minimaal 13 jaar zijn en dat gebruikers onder de 18 jaar toestemming van hun ouders of voogd hebben om de dienst te gebruiken.

Nou wat is het probleem dan?

Behalve dat kids valse geboorte data invullen bij aanmelden.
11-09-2023, 12:02 door Anoniem
Als ik nou ergens geen populisme had verwacht dan was het wel bij de VN.
11-09-2023, 13:16 door Anoniem
Door _R0N_:
De huidige algemene voorwaarden van ChatGPT vereisen dat gebruikers minimaal 13 jaar zijn en dat gebruikers onder de 18 jaar toestemming van hun ouders of voogd hebben om de dienst te gebruiken.

Nou wat is het probleem dan?

Behalve dat kids valse geboorte data invullen bij aanmelden.
Dit is gericht op hoe onderwijsinstellingen ermee omgaan. Het begint kennelijk al volop in het onderwijs ingezet te worden terwijl er veel te weinig is nagedacht over hoe daarmee moet worden omgegaan. Dit is een oproep aan onderwijsinstellingen om daar beleid voor te ontwikkelen.
11-09-2023, 14:56 door Wim ten Brink
Ik denk dat er sowieso een minimum leeftijd moet zijn voor kinderen op het Internet. Beneden de 13 zou je niet zonder begeleiding het Internet op mogen, omdat je dan op sites kunt komen die niet erg kindvriendelijk zijn. Veel sites geven ook aan dat ze niet bedoeld zijn voor kinderen tot en met 12 jaar oud.
Een filter op je Internet verbinding zou al aardig kunnen helpen maar kinderen zijn slim en weten die wel te omzeilen. Maar een kind beneden de 13 zou helemaal geen eigen computer met Internet moeten hebben. En geen telefoon met Internet.
Minderjarigen op het Internet zorgt alleen maar voor problemen, zeker als het erg jonge kinderen zijn. De "Children's Online Privacy Protection Act" zorgt al voor genoeg problemen voor websites, die het noodzakelijk maken om extra beveiliging toe te voegen in de vorm van een leeftijdscheck. (Een knopje die aangeeft dat men 13+ is.) Dir komt omdat kinderen onder de 13 geen toestemming kunnen geven om persoonlijke data te delen, zonder toestemming van de ouders.
Maar dat is gewoon mijn mening...
11-09-2023, 15:09 door Anoniem
A.I. gaat tot de ondergang van de mensheid leiden. Beter zetten ze het gebruik van A.I. tot een maximum leeftijd van 13 jaar. A.I. is een oorlogsmiddel. In handen van de huidige corrupte machthebbers zal het meedenken aan een ultieme misleiding waar geen mens tegen opgewassen is. We zullen niet eens in de gaten hebben dat we worden misleid.
11-09-2023, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het jammer dat het stempel 'artificial intelligence' wordt geplakt op large language models, het genereert tekst die er geloofwaardig uitziet maar waarvan de betrouwbaarheid op geen enkele manier gegarandeerd is.
Betrouwbaarheid van A.I is nooit te garanderen net als bij regulier machinelearning heb je altijd een fout marge maar dat weet je lijkt me ook wel

Dat stempel echter ga je niet onder de reguliere gebruikers weg krijgen. Meeste snappen niet eens wat een A.I in houdt en de doemdenkers verwarren altijd A.I met AGI wat echt nu nog verre toekomst muziek is als we daar ooit uberhaubt tot komen.

Over een semi nuttig A.I model hebben we ook al ruim 50 jaar gedaan en het zou me niks verbazen als we in plaats van vooruitgang straks een goede dip zien in gebruik als men moet toegeven dat het hallucineren niet opgelost kan worden nog en er een gigantische drop in kwaliteit van data komt door domme implentaties, training met vervuilde datasets
12-09-2023, 08:45 door Anoniem
Zou je dan ook niet een minimumleeftijd moeten instellen voor het gebruik van google-services of social media?
Zijn de gevolgen voor kinderen -die worden achtervolgd en geprofileerd door google (en andere tech-reuzen) om vervolgens te worden belaagd met hun advertenties of andere manipuleerde inhoud die met psychische algoritmes worden afgstemd naar de wens van de 'adverteerder'- niet ernstiger voor de ontwikkeling van het kind?
Zijn de verslavende factoren van fomo en dopamine-'likes' niet ernstig genoeg wat betreft het ontwikkelen van een gezonde persoonlijkheid die kinderen nu ervaren op social-media platforms?
Chatgpt is de door-ontwikkeling van een zoekmachine, die beter antwoord weet te geven omtrent de context waar je als vrager naar zoekt, wat is daar schadelijker aan dan een google-antwoord?
Is een blinde overheid, refererend naar de IT-onkunde in pacht, naarstig op zoek naar wijsheid en slaat de plank volledig mis?
12-09-2023, 22:30 door CyberMeester
Nu ben ik wel ICT docent, en wellicht is dat dan mijn mazzel.... AI wordt zeker ook meegenomen binnen de opvoeding van mij kids van 9 en 11.... uiteraard met de op hun aangepaste methodes, tegelijk om vooral bewustwording te prikkelen. Voordelen, gevaren.... eigenlijk zoals ze leren met het verkeer om te gaan. We zullen er samen mee moeten leven dat AI (overigens al vele jaren) een onderdeel zal zijn van onze ICT beleving. Als docent ben ik meer voorstander van juiste opleiding, een goede opvoeding dan op het verbieden van wat dan ook, wat in mijn beleving niet eens te handhaven is. Mijn mening is dat we rapido ICT juist breder moeten inzetten in alle opleidingen, horizontaal, dus niet verticaal als een gescheiden opleiding. AI zal overal aanwezig zijn, overal... zorg dan voor de juiste handvatten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.