image

Kabinet komt met standpunt over generatieve AI zoals ChatGPT

maandag 21 augustus 2023, 16:50 door Redactie, 8 reacties

Het demissionaire kabinet komt voor het einde van het jaar met een standpunt over generatieve AI, zoals ChatGPT, en zet 'vol in' op het nemen van 'passende stappen' om mogelijke risico's tegen te gaan. Dat heeft demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming laten weten.

De minister reageerde op Kamervragen van PvdD-Kamerlid Van Raan over het mogelijk onrechtmatig en onwettig verwerken van persoonsgegevens door ChatGPT. Weerwind merkt op dat hij geen informatie heeft over de manier waarop ChatGPT gegevens verwerkt. "Ik deel de zorg of gegevensverwerking door ChatGPT in overeenstemming met de regels van het gegevensbeschermingsrecht plaatsvindt. Ik vind het dan ook een goede zaak dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekend heeft gemaakt dat zij OpenAI per brief om opheldering heeft gevraagd over ChatGPT." De AP wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem.

Weerwind voegt toe dat het kabinet nu werkt aan een visie over generatieve AI. "In deze visie formuleert het kabinet een standpunt over generatieve AI, waar ook een van de meest gebruikte generatieve AI-tools onder valt: ChatGPT. Ook wordt uiteengezet welk handelingsperspectief de Nederlandse overheid heeft om te waarborgen dat deze technologie op een verantwoorde manier in onze samenleving wordt ingebed." Daarnaast onderzoekt het Rathenau Instituut, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, hoe huidig beleid en de bestaande wet- en regelgeving zich verhouden tot generatieve AI.

Reacties (8)
21-08-2023, 18:27 door Anoniem
Vervang het demissionair kabinet door ChatGPT. Het is de enige manier voor dit kabinet om weer aan populariteit te winnen. Sluit alle digitale communicatie van het kabinet aan op de AI en het zou betere en meer samenhangende beslissingen moeten kunnen produceren. Zonder ChatGPT blijft het aanmodderen en vertrouwen van de kiezer verliezen. Het kabinet doet toch al niet wat de kamer wenst, dus dat zal geen verschil uitmaken. De tweede kamer zou zelfs meer tevreden over ChatGPT kunnen zijn en die zou wat rust kunnen brengen in de Nederlandse politiek.
21-08-2023, 20:09 door Anoniem
Ach,

23 jaar lang zijn er bijna ALLE Nederlandse bedrijven illegaal gegevens met Amerikaanse bedrijven uitgewisseld en het is zeer de vraag of een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en Verenigde Staten daarin verandering brengt, zo stelt privacyorganisatie noyb.

Bron:
https://www.security.nl/posting/807386/%2723+jaar+lang+illegaal+gegevens+uitgewisseld+met+Amerikaanse+bedrijven%27
22-08-2023, 09:39 door -Peter-
Door Anoniem: Vervang het demissionair kabinet door ChatGPT. Het is de enige manier voor dit kabinet om weer aan populariteit te winnen. Sluit alle digitale communicatie van het kabinet aan op de AI en het zou betere en meer samenhangende beslissingen moeten kunnen produceren. Zonder ChatGPT blijft het aanmodderen en vertrouwen van de kiezer verliezen. Het kabinet doet toch al niet wat de kamer wenst, dus dat zal geen verschil uitmaken. De tweede kamer zou zelfs meer tevreden over ChatGPT kunnen zijn en die zou wat rust kunnen brengen in de Nederlandse politiek.

Ik weet niet of ik ChatGPT meer vertrouw dan politici.
ChatGPT is al op meer leugens betrapt dan de meeste politici.
ChatGPT heeft zelfs nog minder verstand van zaken dan ministers.

Maar ja, ik verwacht ook dat de tweede kamer ChatGPT meer zal vertrouwen dan ministers.

Peter
22-08-2023, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ach,

23 jaar lang zijn er bijna ALLE Nederlandse bedrijven illegaal gegevens met Amerikaanse bedrijven uitgewisseld en het is zeer de vraag of een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en Verenigde Staten daarin verandering brengt, zo stelt privacyorganisatie noyb.

Bron:
https://www.security.nl/posting/807386/%2723+jaar+lang+illegaal+gegevens+uitgewisseld+met+Amerikaanse+bedrijven%27

Dit betrof een ander draadje?
22-08-2023, 14:04 door Anoniem
Ik heb Bing gevraagd of ie zich nog wel echt AI voelt, aangezien er achter de schermen nogal wat handwerk aan te pas kwam. Bing vond van wel, omdat hij ook kunstzinnig bezig mag zijn.. Werken robots nu voor ons of is het andersom? :-)
23-08-2023, 09:21 door Anoniem
Einde in zicht voor ChatGPT door dreigende rechtszaak

https://www.agconnect.nl/business/artificial-intelligence/einde-chatgpt-in-zicht-door-dreigende-rechtszaak-krant
23-08-2023, 12:54 door Anoniem
Kabinet grijpt nog niet in bij ChatGPT
https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/autoriteit-persoonsgegevens-moet-oordeel-vellen-over-generatieve-ai

volgens onderzoek van de Groene Amsterdammer voor zijn taalmodel gebruik maakt van miljoenen onrechtmatig verkregen documenten vol BSN-nummers, persoonlijke belastingaangiftes en CV’s van Docplayer.nl.
24-08-2023, 07:45 door Anoniem
Nu al een Crypto Botnet

https://techpolicy.press/researchers-identify-false-twitter-personas-likely-powered-by-chatgpt/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.