image

Arbeidsinspectie geeft politie 9 maanden om problemen C2000 te verhelpen

woensdag 13 september 2023, 12:44 door Redactie, 8 reacties

De Arbeidsinspectie heeft de politie negen maanden de tijd gegeven om de problemen met het C2000-systeem te verhelpen. Gisteren werd de korpsleiding per brief geïnformeerd over de nieuwe eisen waar het C2000-netwerk aan moet voldoen, zo meldt NU.nl dat de brief in handen kreeg. De politietop kwam eind augustus met een reactie en plan om de situatie te verbeteren. De Arbeidsinspectie vindt de plannen onvoldoende en eist dat de politie voor 8 juni 2024 maatregelen heeft genomen om het C2000-systemen te verbeteren.

Afgelopen juli tikte de Arbeidsinspectie de politie op de vingers over het C2000-systeem, dat hulpdiensten gebruiken om mee te communiceren. De dekking van het systeem is onvoldoende waardoor politiemensen en burgers risico lopen. Vanwege de problemen met het systeem, zoals haperingen en uitval, besloten politievakbond ACP en de politiebonden ANPV, Equipe en NPB in maart van dit jaar een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie verklaarde de klacht van de bonden gegrond en startte een onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de geschetste knelpunten rond C2000 in principe alleen kunnen worden opgelost door het bijplaatsen van extra antennemasten in bepaalde gebieden in Nederland waar geen bereik is. "Ik herken de klachten van de politiemedewerkers. Ze hebben mijn volle aandacht", reageerde Henk Geveke, lid korpsleiding met de portefeuille Technologie en Innovatie.

Eerder liet demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid al weten dat er vier lijnen worden uitgezet voor het oplossen van problemen met C2000. Het gaat om het optimaliseren van de radiodekking, een nieuwe procedure voor het prioriteren van dekkingsissues, instructies rondom het gebruik van C2000 en de ontwikkeling van de opvolger van het communicatiesysteem.

Volgens de politie zorgen deze maatregelen voor een voldoende basis voor het veilig werken met C2000, maar is honderd procent veiligheid met geen enkel systeem te garanderen. "We zullen in de toekomst nog vaker aanlopen tegen technische obstakels en omgevingsfactoren die het optimaal functioneren van systemen helaas in de weg staan", stelde Geveke.

De Arbeidsinspectie vindt dat de politie als werkgever haar medewerkers structureel moet voorlichten over omgaan met C2000 en etherdiscipline. Dit zijn afgesproken regels voor het communiceren via C2000. Iets wat de politie nu ook gaat doen. Meer kennis van de bediening van apparatuur en werkafspraken kunnen onnodige belasting op het netwerk voorkomen. "Ook moeten we politiecollega’s beter uitrusten met kennis en vaardigheden bij verminderde of geen C2000 dekking", merkte Geveke eind augustus op.

Reacties (8)
13-09-2023, 13:03 door Anoniem
Je kan hiervoor de verantwoordelijkheid niet puur bij de politie leggen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hierin ook een rol, dat het systeem niet werkt (of dat er te weinig antennes staan) valt onder de verantwoordelijkheid van de politiek.
13-09-2023, 13:37 door Anoniem
Dus een verbod op zonnepanelen (want verbieden lost alles op)
13-09-2023, 13:43 door _R0N_
Door Anoniem: Je kan hiervoor de verantwoordelijkheid niet puur bij de politie leggen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hierin ook een rol, dat het systeem niet werkt (of dat er te weinig antennes staan) valt onder de verantwoordelijkheid van de politiek.

Het ministerie behoort ook bij de politie in dit geval, als bestuurlijk orgaan.
13-09-2023, 14:09 door _R0N_
Door Anoniem: Dus een verbod op zonnepanelen (want verbieden lost alles op)

1 bepaald merk omvormer/optimizer is voldoende.
13-09-2023, 18:25 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Dus een verbod op zonnepanelen (want verbieden lost alles op)

1 bepaald merk omvormer/optimizer is voldoende.

Maar is er genoeg materiaal en mankracht om dat binnen 9 maanden voor elkaar te boksen? Nog afgezien van wat er nodig is om vast te stellen wat waar hoe aangepakt dient te worden? Alsmede dat voorkomen wordt dat er meer van dat ongewenste erbij blijft komen?
13-09-2023, 22:33 door Anoniem
Op dit moment loopt er een aanbesteding voor de opvolger van C2000, op basis van 4/5G technologie. Laten we vooral geen geld verspillen aan een tussenoplossing maar werken aan een goed alternatief.
14-09-2023, 09:07 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Dus een verbod op zonnepanelen (want verbieden lost alles op)

1 bepaald merk omvormer/optimizer is voldoende.

Daar is al een uitspraak over geweest en de leverancier heeft de issues in de probleemgebieden opgelost. Dit was kennelijk niet genoeg.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2022/11/23/bijlagen-bij-besluit-op-wob-woo-verzoek-over-storingen-en-storingsgevoeligheid-c2000-systeem/Bijlagen+deel+4+bij+Woo-besluit+storingen+en+storingsgevoeligheid+C2000-systeem.pdf
17-09-2023, 20:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Anoniem: Dus een verbod op zonnepanelen (want verbieden lost alles op)

1 bepaald merk omvormer/optimizer is voldoende.

Daar is al een uitspraak over geweest en de leverancier heeft de issues in de probleemgebieden opgelost. Dit was kennelijk niet genoeg.

Waarschijnlijk houdt die oplossing in dat de eigenaar van zo'n omvormer die subiet moet uitzetten als er op dat moment een agent in de buurt is die c2000 wil gebruiken. Hoe de omvormer eigenaar dat moet weten laat de politiek aan anderen over. De leverancier heeft waarschijnlijk brieven verzonden met de nieuwe gebruiksinstructie aan de vermoedelijke eigenaars en is daarmee weer gevrijwaard van aansprakelijkheid.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.