image

'Witte Huis wil dat landen zich uitspreken tegen betalen losgeld bij ransomware'

donderdag 14 september 2023, 12:22 door Redactie, 5 reacties

Het Witte Huis wil dat landen zich in het openbaar uitspreken tegen het betalen van losgeld bij ransomware-aanvallen. Volgende maand zullen de 47 landen die deelnemen aan het International Counter Ransomware Initiative (CRI) tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Washington door de Amerikaanse autoriteiten worden opgeroepen om een gezamenlijke verklaring hierover te ondertekenen. Dat meldt The Record op basis van bronnen.

Het CRI richt zich op het breed aanpakken van ransomware. Het gaat dan om het tegengaan van het witwassen van losgeldbetalingen, het verstoren van ransomware-operaties en betere samenwerking tussen opsporingsdiensten. Daarnaast wordt diplomatie toegepast om landen aan te pakken die ransomwaregroepen binnen hun landsgrenzen ongemoeid laten.

Jaarlijks komen de landen bijeen in Washington. Dit jaar gebeurt dat op 31 oktober. Mogelijk wil het Witte Huis al voor deze datum de gezamenlijke verklaring uitgeven, maar het is onbekend of dit kan worden gehaald. De verklaring geldt alleen voor de deelnemende overheden, niet voor bedrijven of andere organisaties.

KNVB

Deze week ontstond de nodige ophef over het feit dat de KNVB losgeld betaalde om te voorkomen dat een ransomwaregroep gestolen gegevens zou publiceren. "We vinden het positief dat de KNVB zo open is over het feit dat ze zijn gehackt. Maar nu ontstaat het beeld ‘het is goed dat ze betalen’ en dat keur ik af. Niét doen!", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover NRC.

Wolfsen voegt toe dat de toezichthouder herhaaldelijk heeft gezien dat afspraken werden gemaakt, bedrijven dachten dat het opgelost was, en gegevens toch gewoon op internet verschenen. "Dan ben je twee keer slachtoffer." De AP-voorzitter zegt te snappen dat er ook uitzonderingen zijn en er samen met politie een afweging wordt gemaakt waarbij er een andere uitkomst is. "Maar het uitgangspunt is: geen zaken doen met criminelen."

Reacties (5)
14-09-2023, 12:42 door Anoniem
Nederland loopt daar voorop:

Nederland wil banken verplichten om alle transacties boven de 100 euro in een grote database onder te brengen. Dit is helaas geen grap, maar wel een catastrofale inbreuk op het privacyrecht.

Het wetsvoorstel is afkomstig van minister Kaag van Financiën en mede namens minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Het gaat over het verzamelen van ALLE banktransacties van ALLE Nederlanders in één database. Dat kan leiden tot “ongekende massasurveillance door banken“. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet dan ook grote bezwaren tegen het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen.

Bron: https://bankblog.nl/2022/dag-privacy-overheid-alle-betalingen-100-euro-monitoren/

Niet wetende of de overheid hier oprecht is, of andere bedoelingen heeft.
14-09-2023, 13:15 door Anoniem
En aangezien nogal wat Ransomware criminelen zich schuilhouden in Rusland, vind ik dit een goed plan.
14-09-2023, 13:20 door Anoniem
Lekker vrij. Het is net zoiets als willen oproepen om je portemonnee en je Rolex niet te geven als er iemand met een mes en een pistool voor je staat.

In sommige buurten in de USA, maar ook bijvoorbeeld in Rio of Johannesburg, moet je altijd rondlopen met niet te veel bij je. En geen goud. Want die gaan geen discussies aan als ze je klem zetten. Het is afgeven of prikken.

Oproepen uit (vrije?) landen dat je dat niet moet doen is verlangen dat je ze dan maar laat steken. Ik ben gewoon vrij in afgeven als ik niet anders kan. Of gewoon om mijn eigen leven en dat van mijn zaak te redden. Het zou een oproep zijn om van mijn grondrechten af zien.
14-09-2023, 17:56 door Anoniem
"We vinden het positief dat de KNVB zo open is over het feit dat ze zijn gehackt. Maar nu ontstaat het beeld ‘het is goed dat ze betalen’ en dat keur ik af. Niét doen!", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover NRC.

Ja dat zegt ie. Maar als AP zelf het slachtoffer wordt en de gegevens van Aleid Wolfsen op straat dreigen te komen dan wordt er gewoon betaald.

Zoooo makkelijk om anderen te zeggen dat ze niet moeten betalen om hun probleem op te lossen! Als je zelf met het probleem zit is dat ineens heel anders.
14-09-2023, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem:
"We vinden het positief dat de KNVB zo open is over het feit dat ze zijn gehackt. Maar nu ontstaat het beeld ‘het is goed dat ze betalen’ en dat keur ik af. Niét doen!", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover NRC.

Ja dat zegt ie. Maar als AP zelf het slachtoffer wordt en de gegevens van Aleid Wolfsen op straat dreigen te komen dan wordt er gewoon betaald.

Zoooo makkelijk om anderen te zeggen dat ze niet moeten betalen om hun probleem op te lossen! Als je zelf met het probleem zit is dat ineens heel anders.

Er komen nieuwe verkiezingen aan en er gaan heel veel lege plekjes zijn deze ronde. Als Aleid Wolfsen daar misschien een plekje ziet, dan moet hij het AP stokje doorgeven in plaats van ineens politieke uitspraken te gaan doen. En van die beeldvormingsdingetjes. Al zeker als hij zich uitgesproken uitspreekt tegen waar je in vrijheid zelf over mag beslissen, zoals losgeld betalen. Dat verhoudt zich niet met de taak die hij momenteel mag bekleden.

Wat mij betreft mag hij gelijk achteruit de trap af.

Er hoort daar iemand te zitten die privacy ter ziele gaat. Geen baantjesjager.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.