image

Gegevens Britse politieagenten gestolen bij ransomware-aanval op leverancier

vrijdag 15 september 2023, 09:29 door Redactie, 2 reacties

Gegevens van Britse politieagenten zijn bij een ransomware-aanval op een leverancier gestolen, zo heeft de Greater Manchester Police (GMP) bekendgemaakt. De niet nader genoemde 'third-party supplier' levert diensten aan verschillende Britse organisaties, waaronder de GMP. Het politiekorps zegt in een verklaring te beseffen dat de datadiefstal zeer stressvol voor agenten is.

Om wat voort soort gegevens het precies gaat en van hoeveel agenten wordt nog onderzocht. Het zou voor zover bekend niet om financiële gegevens gaan. Het datalek is inmiddels bij de Britse privacytoezichthouder ICO gemeld. Daarnaast is er een nationaal geleid politieonderzoek naar de aanval gestart. "Politieagenten en personeel verwachten dat hun informatie wordt beschermd, en maken zich terecht zorgen wanneer dit niet zo is", zegt Elizabeth Baxter van de ICO.

Volgens Baxter moeten organisaties zorgvuldig met informatie van werknemers omgaan, zeker in sectoren waar de gevolgen van een datalek groter kunnen zijn. De Britse privacytoezichthouder heeft een onderzoek naar het datalek bij de GMP aangekondigd. Vorige maand waarschuwde de Metropolitan Police agenten nog voor een gevoelig datalek, nadat er ongeautoriseerde toegang tot het systeem van een leverancier had plaatsgevonden.

Daarnaast lekte de Noord-Ierse politie door een fout de gegevens van alle tienduizend medewerkers. Het ging om een spreadsheet met de initialen en achternamen van alle huidige medewerkers, alsmede de locatie en afdeling waarvoor ze werken. De data werd onbedoeld openbaar gemaakt via een Freedom of Information Request, de Britse tegenhanger van de Nederlandse Wet open overheid (Woo) die het recht op informatie regelt over alles wat de overheid doet.

Reacties (2)
15-09-2023, 09:50 door Anoniem
Fout op fout,
slachtoffer van ramsomware en zelf gegevens van eigen mensen gelekt.
Waarom die gegevens van personeel bij een derde onderbrengen, zonder dat je zicht hebt op wat er mee gebeurt.
Denk dat er een paar lui nu slapeloze nachten hebben.
15-09-2023, 10:17 door Anoniem
Ja hoor weer ... third-party supplier' een groot probleem.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.