image

Google schikt zaak over misleiding bij locatietracking voor 93 miljoen dollar

zaterdag 16 september 2023, 07:26 door Redactie, 2 reacties

Google heeft in de Verenigde Staten voor 93 miljoen dollar een rechtszaak geschikt dat het gebruikers misleidde bij het verzamelen, opslaan en gebruiken van hun locatiegegevens voor het maken van profielen en tonen van advertenties, zonder dat gebruikers hier geïnformeerde toestemming voor hadden gegeven. Dat meldt de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Californië die de zaak had aangespannen.

"Ons onderzoek wees uit dat Google gebruikers aan de ene kant vertelde dat het hun locatie niet langer volgde als ze zich hiervoor afmeldden, maar het tegenovergestelde deed door gebruikers voor eigen financieel gewin te blijven volgen. Dat is onacceptabel", aldus procureur-generaal Rob Bonta. Volgens Bonta werden gebruikers op verschillende manieren door Google misleid over de manier waarop het techbedrijf locatiegegevens verzamelde, bewaarde en gebruikte.

Zo vertelde Google gebruikers dat als ze de locatiegeschiedenis uitschakelden, locatiegegevens niet werden opgeslagen. Volgens de aanklacht bleef Google echter op andere manieren de locatiegegevens van gebruikers verzamelen en opslaan. Ook misleidde Google gebruikers over de mogelijkheid om zich af te melden voor locatiegebaseerde gerichte advertenties.

Google moet Californië als onderdeel van de schikking 93 miljoen dollar betalen. Daarnaast moet het bedrijf gebruikers aanvullende informatie tonen bij het inschakelen van locatie-gerelateerde accountinstellingen en transparanter zijn over locatietracking. Verder moet Google gebruikers uitgebreide informatie geven over de locatiegegevens die het verzamelt en hoe die worden gebruikt.

Tevens moet het bedrijf melden dat locatiegegevens worden gebruikt voor gerichte advertenties en profilering en moeten alle grote aanpassingen aan de locatie-instelling die een aanzienlijke impact op de privacy hebben eerst door de interne Privacy Working Group van Google worden bekeken. De schikking moet nog door de rechter worden goedgekeurd.

Reacties (2)
16-09-2023, 10:01 door Anoniem
Gek genoeg wordt Google wel verplicht tot het informeren van de gebruiker maar niet om zonder toestemming van die locatiegegevens af te blijven. Zonder dat laatste is er geen sprake van de geïnformeerde toestemming waar de klacht nou juist over gaat, om dat goed te krijgen moet zowel het informeren als de toestemming worden geregeld, niet alleen het eerste.
16-09-2023, 10:09 door Anoniem
nu Europa nog???
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.