image

Veilig online gedrag Nederlanders blijft achter: geen zin en tijd

maandag 18 september 2023, 11:31 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-09-2023, 11:34

Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7 wanneer het gaat over kennis van digitale vaardigheden en online veiligheid, maar het daadwerkelijk vertonen van veilig online gedrag blijft achter. Mensen nemen geen beveiligingsmaatregelen omdat ze hier geen zin in hebben, het tijd kost of ze denken dat er toch niets bij hen te halen valt. Dat zegt Claire Wannée van het ministerie van Economische Zaken op basis van de onderzoeken die Alert Online uitvoert.

Alert Online doet jaarlijks onderzoek naar kennis, houding en gedrag van Nederlands in relatie tot cybersecurity. Op 2 oktober worden de resultaten van het nieuwe bewustwordingsonderzoek gepresenteerd. "Kennis en houding zit eigenlijk wel goed, maar het gedrag blijft nog achter", zegt Wannée tegenover Digitale Overheid. Ze merkt op dat Nederlanders niet altijd de laatste stap zetten om hun gegevens en systemen te beschermen.

Uit het Alert Online-onderzoek komt ook naar voren waarom mensen weinig maatregelen nemen, vertelt Wannée: "Het kost tijd, het kost soms geld, men heeft er geen zin in. Mensen gaan er vaak van uit dat er bij hen toch niets te halen is: ‘Ik word toch geen slachtoffer’." Ook blijkt dat slachtoffers van cybercrime dit vaak niet melden of hier aangifte van doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om medewerkers die op een phishinglink klikten. "Je hoeft je daar niet voor te schamen, dat kan iedereen gebeuren. Doe direct melding om de schade te beperken én te zorgen dat we er allemaal van kunnen leren", aldus Wannée.

Reacties (3)
18-09-2023, 12:25 door Anoniem
Is kennis wel voldoende?
Indien dat het geval was dan zou de risico analyze anders zijn.
Of de risico analyze is overgeslagen mant kost teveel tijd of onvoldoende kennis/inzicht.
18-09-2023, 14:14 door Anoniem
De titel is bijna goed, het heeft namelijk geen zin. Kennis kun je maar tot op zekere hoogte toevoegen en dat is heel beperkt als er geen interesse voor is. Gedrag ga je al helemaal moeilijk kunnen veranderen. Dan kun je beter mensen tegen zichzelf in bescherming nemen i.p.v. leren hoe ze ermee om moeten gaan. Verantwoord omgaan met security-risico's vraagt naast kennis om consciëntieusheid en die eigenschap is vrij schaars... ook bij de meeste IT-admins.
18-09-2023, 21:08 door Anoniem
De overheid en politiek geven zelf het goede voorbeeld:

Verzwakking van encryptie. Achterdeurtjes. Leeftijdscontroles. Monitoring van online communicatie (vanwege anti KP en terorrisme maatregelen)

Als de overheid en politiek ons zo goed beveiligd, waarom zou je dan als burger nog actie moeten ondernemen.

/s


Ze zijn de poten onder de beveiliging aan het uitzagen, waar je bij staat.
Het is water naar de zee dragen.


Je kunt eigenlijk alleen nog maar enigzins veilig online gaan op een kaal, schoon, ongebruikt viruteel image van een Linux OS.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.