Poll
image

Pick One:

maandag 18 september 2023, 15:43 door Redactie, 11 reacties
Reacties (11)
18-09-2023, 19:43 door Anoniem
Een combinatie van beide. Ik gebruik de nodige GUI-toepassingen, maar bijvoorbeeld geen grafische file manager. Ik heb ontdekt dat ik met tab completion in bash veel sneller bij mijn doel ben dan via dat soort programma's. Soms gebruik ik midnight commando of vidir (in de terminal) als ik met veel bestanden in een keer bezig ben en losse commando's omslachtig zijn. En een bestand openen in een geschikte GUI-applicatie gaat uitstekend vanuit een terminalvenster, en dat ik dan altijd het programma expliciet kies in plaats van het systeem een defaultapplicatie voor een bestandstype te laten starten vind ik alleen maar een voordeel.

Ik doe veel in de terminal. De teksteditor vim gebruik ik liever in de terminalversie dan de GUI-versie, en die gebruik ik veel, voor programmeren maar ook voor het schrijven van teksten (documentatie, maar ook brieven). Het markdown-formaat (gewoon kale tekst met manieren om koppen, nadruk, tabellen, hyperlinks etc. aan te geven en afbeeldingen op te nemen) is via pandoc uitstekend in pdf maar ook in odf of docx om te zetten.

De terminal gebruik ik het liefst vanuit een terminalvenster in en GUI-omgeving. Je kan makkelijk heel ver terugscrollen bij veel uitvoer, je kan kopiëren en plakken van en naar andere terminalvensters en GUI-applicaties. Een terminalvenster werkt veel aangenamer dan een tekst-console.

Ik combineer de sterke kanten van beide werelden, dat levert iets op dat meer is dan de som van de delen.
19-09-2023, 10:53 door Anoniem
Ik gebruik een GUI zodat ik meer CLI's kan openen :-)
19-09-2023, 15:44 door Anoniem
CLI of GUI, voor wat? En wie wil dit weten? Rare poll weer zonder context.
19-09-2023, 16:20 door Anoniem
Ik gebruik de GUI op mijn Android telefoon, windows laptop en Linux gaming desktop.
Maar soms gebruik ik de CLI op mijn Linux desktop of Linux VPS.

En heel soms gebruik ik de GUI geschreven in PHP voor op te CLI.
19-09-2023, 23:59 door Anoniem
Van de week nog iets aan de rammel gekregen op windows. Wat dan echt behelpen is, is dat je steeds ls intikt terwijl het dir moet zijn. En waar zat die backslash nou weer op mijn toetsenbord.

Koewies enorm handig, ook voor snelle en complexe opzetjes. Maar zonder xterm blijft het daar dan bij. Dan haal je het net niet over de sloot.
20-09-2023, 10:04 door Briolet
Bijna alles via de GUI. b.v. deze website bezoek ik via een GUI (Browser). Via een CLI zijn de meeste sites (alle?) niet meer leesbaar. Ook mail openen/sturen is via een CLI heel omslachtig.

Meer in het algemeen: Als je een CLI lang niet gebruikt, moet je eerst weer de handleiding doorspitten voor het herinneren van de commando's. Een GUI is zelfs na jaren niet-gebruik zo weer te gebruiken.
20-09-2023, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Van de week nog iets aan de rammel gekregen op windows. Wat dan echt behelpen is, is dat je steeds ls intikt terwijl het dir moet zijn. En waar zat die backslash nou weer op mijn toetsenbord.

Koewies enorm handig, ook voor snelle en complexe opzetjes. Maar zonder xterm blijft het daar dan bij. Dan haal je het net niet over de sloot.

Er zijn tools voor windows die je op de prompt ls e.d. laten gerbuiken ipv dir.
bv Mobaxterm.
21-09-2023, 11:44 door Anoniem
Een GUI is zelfs na jaren niet-gebruik zo weer te gebruiken.
Ik zou het eerder omdraaien: de meeste giu zijn zelfs na jaren modderen nog steeds onbruikbaar.
22-09-2023, 12:10 door Anoniem
Door Briolet: Bijna alles via de GUI. b.v. deze website bezoek ik via een GUI (Browser). Via een CLI zijn de meeste sites (alle?) niet meer leesbaar. Ook mail openen/sturen is via een CLI heel omslachtig.
Er zijn dingen die veel beter gaan in een GUI en ook dingen die veel beter gaan in een CLI. Het is niet voor niets dat Microsoft ooit van de GUI-only-benadering is afgestapt (de DOS-prompt was er maar daar werd duidelijk geen energie in gestoken) en PowerShell heeft geïntroduceerd. Zoiets voegt werkelijk iets toe. Persoonlijk voel ik me ernstig beperkt in mijn mogelijkheden als ik het uitsluitend met een TUI óf uitsluitend met een GUI moet rooien. Ik wil allebei en ik gebruik allebei. Niet incidenteel maar voortdurend.

Meer in het algemeen: Als je een CLI lang niet gebruikt, moet je eerst weer de handleiding doorspitten voor het herinneren van de commando's. Een GUI is zelfs na jaren niet-gebruik zo weer te gebruiken.
Als jij een CLI lang niet gebruikt zal dat vast wel zo zijn, je schrijft namelijk net dat je bijna alles via de GUI doet. Maar als je een CLI net zo intensief gebruikt dan veranker je ook de kennis daarvan veel beter en is ook die er na jaren nog.

Ik gebruik voortdurend een mix van GUI en CLI. De GUI die ik gebruik is niet die van Windows maar een tiling window manager, en daar gelden bijvoorbeeld heel andere conventies voor sneltoetsen dan je bij Windows-achtige desktopsystemen gewend bent. Dat betekent dat jij niet zomaar aan de gang kan als je achter mijn systeem zou gaan zitten en ik voortdurend mis zou grijpen als ik achter het jouwe zou gaan zitten.

Een GUI is wel "ontdekbaarder" dan een TUI, maar niet meer zo vergaand als het ooit was. In de menubalk met pull-downmenu's was de bedoeling dat alle acties die je tot je beschikking had in een programma waren opgenomen, met vermelding van een eventuele sneltoets. In de huidige hamburgermenu's zijn typisch alleen de meest gebruikte dingen opgenomen. Kijk in het hamburgermenu van Firefox of Chromium bijvoorbeeld maar eens hoe je een bestand op je harde schijf moet openen. Het staat er niet meer in. CTRL+O werkt gewoon nog, maar je kan dat niet meer ontdekken door in menu's rond te neuzen (hoewel je die in Firefox nog kan activeren).

Die manier van "ontdekbaarheid" van de mogelijkheden door in de applicatie zelf te grasduinen werkt niet voor CLI-programma's (wel voor een interactieve TUI). Daar moet je inderdaad je weg naar man-pages en de commandline-optie --help weten te vinden. Maar voor een GUI heb je ook kennis nodig, en je moet dankzij de beperkte hamburgermenu's ook daar meer dan vroeger de documentatie in duiken om achter de mogelijkheden te komen. Bij een TUI kom je eerder in opzoeken terecht.

Hoe veel je ook voor een GUI moet leren heb ik ooit ondervonden bij mensen die al vele jaren een pc in huis hadden, lang genoeg om ook al meerdere keren op een nieuwe te zijn overgestapt, die geen flauw benul bleken te hebben dat je tekst kan selecteren, kopiëren en ergens anders plakken. Dat je met Alt+Tab naar een ander venster kan was ook volledig aan ze voorbij gegaan. Dat en vele andere details zijn geen vanzelfsprekendheden, die heb je geleerd en die heb je door het dag in dag uit te doen verankerd in je vaardigheden zoals je dat ook met fietsen hebt gedaan. Een CLI krijg je ook heel grondig in je vingers als je die voortdurend gebruikt.

Het gaat me er niet om om jou of wie dan ook nu ervan te overtuigen dat die een CLI moet gaan gebruiken, dat zal me een rotzorg zijn. Ik wil wel even tegengas geven tegen dat beeld dat een GUI inherent moeiteloos is een een TUI inherent moeilijk. Daar valt wel het nodige op af te dingen.
24-09-2023, 09:12 door Anoniem
Ja kijk, een leek als ik heeft geen idee waar dit over gaat dus heb ik maar “It depends…” aangevinkt :-)
25-09-2023, 03:16 door Anoniem
Door Anoniem: Ja kijk, een leek als ik heeft geen idee waar dit over gaat dus heb ik maar “It depends…” aangevinkt :-)

CLI: Command Line Interpreter; typen.
GUI: Graphic User Interface, klikken.

Ik, géén leek, nog niet gestemd, gebruik beiden, al naar gelang gemakzucht. ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.