image

Minister: techniek achter client-side scanning al gebruikt voor autocorrect

dinsdag 19 september 2023, 12:07 door Redactie, 45 reacties

De techniek achter client-side scanning, waarbij de inhoud van berichten die burgers willen versturen wordt gecontroleerd, wordt al gebruikt voor zaken als autocorrect om spelfouten te detecteren, zo claimt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid. Ze reageerde op vragen die eind juni tijdens een commissiedebat over online veiligheid en cybercriminaliteit werden gesteld.

Tijdens het debat had de vaste commissie voor Digitale Zaken de nodige opmerkingen over de steun van het kabinet voor plannen van de Europese Commissie om client-side scanning voor chatdiensten te verplichten. "Nogmaals, ik praat niks goed, maar we moeten wel zuiver kijken waar we mee te maken hebben als we het hebben over de proportionaliteitsvraag. Is zo’n draconische maatregel, namelijk client-side scanning – dat is eigenlijk gewoon massasurveillance – echt gerechtvaardigd voor het probleem?", vroeg PVV-Kamerlid Van Weerdenburg.

Volgens Van Weerdenburg is er geen vorm waarin end-to-end encryptie in stand wordt gehouden en tegelijkertijd client-side scanning wordt toegepast. "Dat kan niet met elkaar samengaan. Dan vervalt de end-to-end encryptie. Dan kan je wel blijven hopen op de technische unicorn, maar die is er niet." Minister Yesilgöz had eerder aangegeven dat ze wacht op een 'unicorn' als oplossing voor het 'encryptiedilemma'.

Verder merkte D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz op dat het Expertisebureau Online Kindermisbruik grote vraagtekens bij client-side scanning heeft. "Ik zou graag een reactie van de Minister willen hoe ze hiernaar kijkt." Daarnaast liet de minister weten dat ze in haar 'updatebrief' over het onderwerp ook op client-side scanning zou ingaan.

Autocorrect

De minister is nu met haar updatebrief gekomen, waarin ze nogmaals haar eerdere uitspraken herhaalt dat client-side scanning geen aantasting van end-to-end encryptie is. Iets waar experts en burgerrechtenbewegingen het niet mee eens zijn. Daarnaast merkt ze op dat client-side scanning te vergelijken is met de autocorrect van chatberichten.

"Client-side scanning is een check die plaatsvindt vóór verzending van een bericht, dus ook vóór dat het bericht wordt versleuteld. Het gaat hierbij om een check in de app zelf van een te verzenden bericht en niet een check op al het materiaal op een telefoon. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om spelfouten uit berichten te halen (‘autocorrect’)", aldus de minister.

'Factcheck'

Daarnaast gaat Yesilgoz in op onderzoek van de TU Delft, dat op verzoek van Offlimits (voorheen EOKM) een 'factcheck' uitvoerde waarin uitspraken van Eurocommissaris Johansson, die achter het Brusselse plan voor client-side scanning zit, worden gecheckt over de verplaatsing van het delen van online misbruikmateriaal naar vaak end-to-end versleutelde chatdiensten zoals WhatsApp en Telegram.

In de factcheck worden cijfers aangehaald van meldpunten als het National Center for Missing and Exploited Children en Offlimits zelf waaruit blijkt dat een klein gedeelte van de meldingen afkomstig is van chatdiensten als WhatsApp en Telegram. Volgens de minister kan het lage aantal meldingen worden verklaard door het toepassen van end-to-end encryptie door deze chatdiensten, waardoor het lastig is om inzicht te krijgen in het materiaal dat via deze apps wordt gedeeld. "De effectiviteit van het detectiebevel kan om die reden niet op voorhand worden gemeten."

Yesilgoz besluit haar brief met de opmerking dat ze geen reden ziet om de mogelijkheden van detectie van reeds bekend misbruikmateriaal binnen end-to-end versleutelde chatberichten per definitie uit te sluiten tijdens de onderhandelingen over de Europese Verordening.

Reacties (45)
19-09-2023, 12:14 door Anoniem
Met als belangrijk verschil dat wanneer ik een spel- of grammaticale fout maak, dit niet aan de autoriteiten wordt doorgeseind ...
19-09-2023, 12:17 door Anoniem
De techniek achter client-side scanning, waarbij de inhoud van berichten die burgers willen versturen wordt gecontroleerd, wordt al gebruikt voor zaken als autocorrect om spelfouten te detecteren, zo claimt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid.
Ja maar die zet ik zelf altijd uit, en end-to-end encryptie wil helemaal niet zeggen dat je plain text niet naar een
andere server word verstuurd dan die end-to-end encryptie. Ze maken gelukkig de keus waar je niet op moet
stemmen eenvoudig.
19-09-2023, 12:18 door Anoniem
Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Iedereen die niet als verdachte is aangemerkt, hoeft ook niet een onderzoek te krijgen van de overheid via CSS.
Waarvan acte.
19-09-2023, 12:28 door Reinder
Nog even afgezien van de hele technische discussie, ik blijf me vooral verbazen over de gedachtengang dat er maar weinig meldingen zijn van de handel in verboden materiaal via whatsapp en telegram, dat dit komt omdat die end-to-end encryptie gebruiken, en dat als die encryptie op een of andere wijze omzeild of doorbroken zou kunnen worden met client-side-scanning dat al die mensen die nu vermeend verboden materiaal uitwisselen via die diensten daar dan mee door zouden gaan in plaats van hun activiteiten verleggen naar diensten die niet onder die nieuwe client-side-scanning regels vallen.

Denken ze nu echt dat er enorme groepen handelaren in KP handenwrijvend zitten te whatsappen, en als whatsapp aan client-side scanning daat doen dat die handelaren dan zullen denken "oh-oh, nou, dan zal ik binnenkort wel gepakt worden, maar goed, het zou oneerlijk zijn als ik nu naar een andere chat-app ga".
19-09-2023, 12:38 door Anoniem
Grondwet artikelen 6, 10, 13, ... ????
19-09-2023, 12:53 door Anoniem
Weet je hoe ze bij mij thuis politici noemen die digitale razzia's willen doordrukken? Ik ga het niet niet zeggen. Want dat is privé.
19-09-2023, 12:53 door Anoniem
Door Reinder: Nog even afgezien van de hele technische discussie, ik blijf me vooral verbazen over de gedachtengang dat er maar weinig meldingen zijn van de handel in verboden materiaal via whatsapp en telegram, dat dit komt omdat die end-to-end encryptie gebruiken, en dat als die encryptie op een of andere wijze omzeild of doorbroken zou kunnen worden met client-side-scanning dat al die mensen die nu vermeend verboden materiaal uitwisselen via die diensten daar dan mee door zouden gaan in plaats van hun activiteiten verleggen naar diensten die niet onder die nieuwe client-side-scanning regels vallen.

Denken ze nu echt dat er enorme groepen handelaren in KP handenwrijvend zitten te whatsappen, en als whatsapp aan client-side scanning daat doen dat die handelaren dan zullen denken "oh-oh, nou, dan zal ik binnenkort wel gepakt worden, maar goed, het zou oneerlijk zijn als ik nu naar een andere chat-app ga".

Zoals altijd word KP gebruikt als excuus voor andere zaken, ze willen in europa gewoon alles van de mensen weten en als daar het schenden van wat rechten bij hoort prima. Laat dat maar aan de VVD over.
19-09-2023, 12:55 door Anoniem
En omdat autocorrect meer tekst sloopt dan het repareert staat die dus uit.
19-09-2023, 13:26 door Anoniem
...man man man.....sorry ik bedoel, vrouw vrouw vrouw!
19-09-2023, 13:31 door Anoniem
\Volgens de minister kan het lage aantal meldingen worden verklaard door het toepassen van end-to-end encryptie door deze chatdiensten, waardoor het lastig is om inzicht te krijgen in het materiaal dat via deze apps wordt gedeeld. "De effectiviteit van het detectiebevel kan om die reden niet op voorhand worden gemeten

Uit cijfermateriaal blijkt dat het om lage aantallen gaat.
Maar het is allemaal encrypted (hoe kom je dan aan cijfers?), dus zal het wel meer zijn.
Onderbuikgevoelens van de minster en haar ambtenaren als onderbouwing van beleid.

En wat als, nadat CSS er door geduwd is en alle communicatie van alle burgers en bedrijven op straat ligt, blijkt dat die cijfers nog steeds even laag zijn?

De maatregel is gewoon ordinair disproportioneel.
Zonder enige garantie dat het ook maar een deukje in het probleem slaat.
Maar de schade wordt wel willens en wetens toegebracht. 17 miljoen slachtoffers in Nederland erbij.

En de argumenten van de minister om haar standpunt te rechtvaardigen worden steeds lachwekkender.

"Daarnaast merkt ze op dat client-side scanning te vergelijken is met de autocorrect van chatberichten."

Zullen we dan maar alle autocorrect uitvoer van alle ministers en politici online publiceren?
Om er zeker van te zijn dat ze niet per ongeluk een KP-gerelateerd woordje intypen of dat er door autocorrect in gezet wordt.
Typfouten maak je zo makkelijk. Zeker op het kleine toetsenbordje van een smartphone.

Tijd om de postduiven van stal te gaan halen. Of weer persoonlijk iemand te ontmoeten.
Zoveel veiliger en anoniemer.
Vooral in de controlestaat die de VVD voor ogen heeft. Het lijkt de DDR wel.
19-09-2023, 13:52 door Q1
"Client-side scanning is een check die plaatsvindt vóór verzending van een bericht, dus ook vóór dat het bericht wordt versleuteld. Het gaat hierbij om een check in de app zelf van een te verzenden bericht en niet een check op al het materiaal op een telefoon. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om spelfouten uit berichten te halen (‘autocorrect’)", aldus de minister
E2EE is bedoeld om ervoor te zorgen dat niemand toegang tot het bericht heeft, zeg maar de dichtgeplakte envelop van briefgeheim.
CSS is het verplicht laten lezen van je brief, voordat je hem in de envelop stopt, en dan volhouden dat er briefgeheim is...
19-09-2023, 14:04 door Anoniem
Autocorrect staat standaard bij mij uit. Die autocorrect maakt meer kapot, dan hem niet gebruiken.

Ik communiceer namelijk hybride: Nederlands, Engels, Duits en dialect door elkaar heen. Met veel afkortingen.
Dus zelfs al wordt CSS aangezet, of auto-correct gekaapt, dan nog is het een onduidelijke wartaal voor de meeste scan-programma's.

Met alle risico's van dien.
19-09-2023, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Jawel, in de wegenverkeerswet.
19-09-2023, 14:32 door Anoniem
Autocorrect is een van de eerste dingen die je uitschakelt op een telefoon... Na het offline installeren van een firewall.
19-09-2023, 14:36 door Anoniem
omtzigt duszzz....echt dit land is helemaal de weg kwijt met hun surveillance
19-09-2023, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Jawel, in de wegenverkeerswet.

Nee. Als je nou de belastingwetgeving had genoemd had je gelijk gehad, maar niet met de wegenverkeerswet.
19-09-2023, 15:15 door Anoniem
Mijn autocorrect voor chat lult terug tegen met het internet om te functioneren hoor.
19-09-2023, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Jawel, in de wegenverkeerswet.
Ik heb het hier over het Strafrecht en niet de wegenverkeerswet.
19-09-2023, 16:54 door Anoniem
Client-side scanning is een check die plaatsvindt vóór verzending van een bericht, dus ook vóór dat het
bericht wordt versleuteld. Het gaat hierbij om een check in de app zelf van een te
verzenden bericht en niet een check op al het materiaal op een telefoon. Deze
techniek wordt onder andere gebruikt om spelfouten uit berichten te halen
(‘autocorrect’) of linkjes naar websites te scannen op kwaadaardige software
voordat een bericht wordt verzonden. Een ander voorbeeld hiervan is de
mogelijkheid die Apple in apparaten van Apple (zoals de iPhone) heeft ingebouwd
om bij gebruik van de app Messages kinderen te beschermen tegen het
ontvangen en verzenden van naaktbeelden. Deze functionaliteit kan door ouders
worden ingeschakeld. De techniek die Apple hiervoor gebruikt, maakt gebruik van
on device machine learning om te analyseren of een bijgevoegde foto
naaktbeelden bevat. Hiermee worden bijvoorbeeld foto’s en/of video’s gescand op
naakt materiaal voordat het kind de inhoud ervan te zien krijgt of voordat het
kind de foto zou willen verzenden. Deze scan in de app Messages is gericht op het
materiaal zelf; zowel Apple als de ouders krijgen hier geen notificatie van.

Als ze de terugkoppling naar bigtech en de overheid uit het verhaal zouden halen zou het misschien beter te accepteren zijn.
En komt het wat meer overeen met wat de minister aan voorbeelden aanhaalt.

Lokaal KP detected, bericht niet versturen en daar blijft het dan bij. Juridisch dichttimmeren dat er absoluut geen data hierover van het device verstuurd mag worden. Doe je dat wel, zware straffen voor illegaal aftappen erop.

Maar dat zal wel een compomis zijn waar de heren en dames niet op zitten te wachten.
19-09-2023, 17:29 door Anoniem
Het was even zoeken, maar ik heb het gevonden. Het keyboard sjabloon voor WordPerfect 5.0 uit 1988. Internet zoals we het nu kennen bestond nog niet. Toch was er wel een spellingscontrole en die zat onder de functietoets [Ctrl]+[F2]:

https://www.reddit.com/r/modelm/comments/gv341z/1991_ibm_model_m_with_tda_wordperfect_template/?rdt=37653

Verder bestaat de functie die Yesilgoz noemt inderdaad al. Dat heet een keylogger en die gaat niet samen met bijvoorbeeld PGP. PGP werkt niet als je tegelijk een keylogger hebt draaien op je computer. Je wachtwoord zal daar bijvoorbeeld in terecht komen. Al was het alleen maar in een logbestand op je harde schijf.
19-09-2023, 18:16 door Anoniem
Maar in eerste aanleg is het zo dat Big Tech voor eigen doeleinden dit al heeft gefasciliteerd en EU en overheden gaan dit nu doen om elke burger in de gaten te houden voor welke nefaristische eigen redenen dan ook.
19-09-2023, 19:52 door johanw
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Jawel, in de wegenverkeerswet.

Nee. Als je nou de belastingwetgeving had genoemd had je gelijk gehad, maar niet met de wegenverkeerswet.

Daarom vallen parkeerboetes nu ook formeel onder de belastingwet (naheffing perkeerbelasting).
19-09-2023, 20:03 door Anoniem
Minister Yesilgoz: techniek achter client-side scanning al gebruikt voor autocorrect

Dat is onjuist. Een automatische spellingscorrectie is iets heel anders dan een ingebouwde content censor.
19-09-2023, 21:30 door Anoniem
Kansloze actie, als iemand echt kwaad wil dan gebruiken ze toch een andere taal of woorden en zetten het uit. Dus de goede getrouwen worden gemonitord, de stommerikken worden gepakt en de harde kern zorgt wel dat ze niet gepakt worden.
19-09-2023, 21:32 door Anoniem
Waarom heb je een ingebouwde content censor nodig als overheid?

Als zwaktebod? Als je argumenten je verhaal niet langer overeind kunnen houden? Als er bepaalde zaken niet aan het licht mogen komen of niet kloppen? Als je samenwerkt met marktpartijen die info willen manipuleren voor grove winstdoeleinden en monopolisme?

Zeg het maar. Het is in ieder geval niet alleen waarvoor men het nodig acht. Hoeveel procent van de burgers is tegen censuur en digitale index? Of valt dat ook onder niet te verkrijgen info of zwaar gemanipuleerde statistieken.
19-09-2023, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: Grondwet artikelen 6, 10, 13, ... ????

Hoewel ik jouw (door mij geïnterpreteerde) doelstelling onderschrijf.
In alle gevallen is het betreffende grondrecht niet absoluut
En dan hoeft de minister (de wetgever, de controleur Tweede Kamer) alleen maar de juiste woorden in een wet te plaatsen

Bij artikel 6 over vrijheid van levensovertuiging
Het recht is echter niet onbeperkt: het is onderworpen aan ieders verantwoordelijkheid volgens de wet en de wetgever kan regels stellen voor het belijden op een openbare plaats als dat nodig is voor de gezondheid, het verkeer of de openbare orde.

Bij artikel 10 over eerbiediging persoonlijke levenssfeer
-- in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens --

Bij artikel 13 over briefgeheim
behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, op last van de rechter.
19-09-2023, 23:16 door Anoniem
Door Anoniem: Kansloze actie, als iemand echt kwaad wil dan gebruiken ze toch een andere taal of woorden en zetten het uit.

Daar kun je wel eens gelijk in krijgen, want de technische middelen om client-side scanning effectief te omzeilen (waaronder het gebruik van overlay encryptie en steganografie) waren al in de boven- en onderwereld voor ingewijden beschikbaar, ver voordat we van het begrip client-side scanning op Security.NL en in de media hoorden. Daarom vrees ik dat een verplichte invoering van deze vorm van chat monitoring een averechts effect voor de opsporing zal veroorzaken, dit nog even los gezien van het chilling effect wat men kan verwachten binnen de serieuze onderzoeksjournalistiek.
19-09-2023, 23:28 door Anoniem
Wanneer je gegronde redenen hebt om iemand te verdenken van het maken van kinderporno, kan er toch gewoon binnen de bestaande wetgeving al geeist worden dat zo iemand versleutelde schijven en bestanden ontsleutelt? Net zoals je alleen van iemand eist dat er toegang tot een woning wordt verschaft middels een huiszoekingsbevel. In beide gevallen kan iemand besluiten om niet mee te werken, maar als het goed is ligt er op dat moment al genoeg aan aanwijzingen om in zo'n geval over te gaan tot het voorlopig in hechtenis nemen en bij het doorzoeken van woning en/of versleutelde bestandsarchieven alles wat men er WEL aan kan aflezen zal duiden vanuit een context die aansluit op de verdenkingen die er reeds lagen.

Gezien de overdaad aan zogenaamd goedbedoelende organisaties die wereldwijd zo'n beetje hun bestaansrecht ontlenen aan het 'redden' van vrouwen en kinderen die 'slachtoffer' zijn van mensenhandel en/of gedwongen prostitutie, is dit bij uitstek zo'n gebied waar je je opsporing moet richten op daadwerkelijk vermiste personen waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de vermissing hoogstwaarschijnlijk niet het gevolg is van een freak-accident waarbij het lijk waarschijnlijk onvindbaar zou zijn, en niet het gevolg van een bewuste poging van de persoon zelf om uit zijn/haar leefomgeving te verdwijnen.

Maar, toegegeven, 'vroeger' werd door het CBS niet alleen domweg data vergaard met het oog op statistiek, maar werd daar zinnig en gericht gekeken naar historische ontwikkelingen, werden gegevens daar binnen context geplaatst, en kon je op basis van hun onderzoek zelf nog een vrij helder beeld vormen van vrijwel ieder aspect van dagelijks leven, consumeren en sterven in de samenleving. Dat juist dat deel rond 2013 volledig werd wegbezuinigd leek toen al doelbewust, maar lijkt ook nu nog erg praktisch voor politici die causaliteit zien als iets waar men zo min mogelijk inzicht in dient te krijgen. Regeren doe je op onderbuikgevoelens, en je wilt niet glashard in cijfers terug kunnen zien hoezeer jouw stupide beslissingen precies de logische en vaak desastreuze gevolgen hebben gehad zoals werd voorgespiegeld. Uiteindelijk krijg je dan dat iets als corona reden is om de halve wereld plat te leggen, en je niet eens weet hoeveel mensen er ontbreken in die wereld, laat staan WAAR.
19-09-2023, 23:29 door Anoniem
Nou dan spreken wij door de autocorrect straks allemaal met 1 stem. Soort Nieuwe Wereld Orde idee

Je afwijkende gedachten worden al gestopt op je eigen device
19-09-2023, 23:38 door Anoniem
Door Reinder: Nog even afgezien van de hele technische discussie, ik blijf me vooral verbazen over de gedachtengang dat er maar weinig meldingen zijn van de handel in verboden materiaal via whatsapp en telegram, dat dit komt omdat die end-to-end encryptie gebruiken, en dat als die encryptie op een of andere wijze omzeild of doorbroken zou kunnen worden met client-side-scanning dat al die mensen die nu vermeend verboden materiaal uitwisselen via die diensten daar dan mee door zouden gaan in plaats van hun activiteiten verleggen naar diensten die niet onder die nieuwe client-side-scanning regels vallen.

Denken ze nu echt dat er enorme groepen handelaren in KP handenwrijvend zitten te whatsappen, en als whatsapp aan client-side scanning daat doen dat die handelaren dan zullen denken "oh-oh, nou, dan zal ik binnenkort wel gepakt worden, maar goed, het zou oneerlijk zijn als ik nu naar een andere chat-app ga".


Het gaat ze niet om KP, het gaat om alle dissidenten en andersdenkenden in Telegram groepen, Gab, Mastodon, Matrix, Session e.d. te identificeren.

Want er is nogal wat " dissent" op die kanalen. (Mensen voelen zich vrij en spreken zich uit)

Unlike Google (censuur) , Twitter/X (gecontroleerd), MSM websites (censuur), Geenstijl (gecontroleerde oppositie), nu.nl (censuur), Facebook (gecontroleerd)

Telegram is een safe haven voor mensen met vrije mening maar ook komen er wat extremen voor

Maar Telegram is niet encrypted end super secure of private, de slimste mensen zitten op Matrix want decentraal en wel echte encryptie en anonimiteit (ook geen tel nr nodig)
19-09-2023, 23:48 door Anoniem
Minister Yesilgöz had eerder aangegeven dat ze wacht op een 'unicorn' als oplossing voor het 'encryptiedilemma'.
Heeft iemand de minister al ingelicht over het feit dat er geen unicorns bestaan?
20-09-2023, 08:04 door Anoniem
Wat een ongelooflijke digibeet!
Het de essentiële verschillen zijn dat autoincorrect gewoon uit staat. En als het een keer handmatig gebruikt wordt het niet aan de autoriteiten meldt dat ik een spelfout heb gemaakt.

Er is maar 1 reden: doordrammen, want we willen controle over de burger. Noord-Koreaanse stijl.

Wanneer stoppen we nou eens met die EUSSR? En met de VVD? (stond 1 van die V niet voor VRIJHEID??)
20-09-2023, 09:13 door Anoniem
Ow, de arogantie van sommige ministers..
Zo lust ik er nog wel eentje..

De techniek voor botox inspuiten is ook dezelfde techniek als mensen laten inslapen....
20-09-2023, 09:34 door Anoniem
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Iedereen die niet als verdachte is aangemerkt, hoeft ook niet een onderzoek te krijgen van de overheid via CSS.
Waarvan acte.

Civielrecht; beide partijen overtuigen de rechter van hun gelijk
Bestuursrecht; Bestuur heeft gelijk burger moet met bewijs komen dat dit niet zo is.
Strafrecht; Burger heeft gelijk, overheid moet bewijzen dat dit niet zo is (onschuldig totdat het tegendeel wordt bewezen)
20-09-2023, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Minister Yesilgöz had eerder aangegeven dat ze wacht op een 'unicorn' als oplossing voor het 'encryptiedilemma'.
Heeft iemand de minister al ingelicht over het feit dat er geen unicorns bestaan?

Jawel hoor, ze ziety ze dagelijks voor haar ogen.
En zwijmelt dan helemaal weg,
20-09-2023, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Iedereen die niet als verdachte is aangemerkt, hoeft ook niet een onderzoek te krijgen van de overheid via CSS.
Waarvan acte.

Civielrecht; beide partijen overtuigen de rechter van hun gelijk
Bestuursrecht; Bestuur heeft gelijk burger moet met bewijs komen dat dit niet zo is.
Strafrecht; Burger heeft gelijk, overheid moet bewijzen dat dit niet zo is (onschuldig totdat het tegendeel wordt bewezen)

En waar gaat CSS wetgeving onder vallen?
Bestuursrecht of Strafrecht?
20-09-2023, 10:35 door Anoniem
De techniek achter client-side scanning, waarbij de inhoud van berichten die burgers willen versturen wordt gecontroleerd, wordt al gebruikt voor zaken als autocorrect om spelfouten te detecteren, zo claimt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid.
Duh, natuurlijk kan een applicatie bij de data die die aan het verwerken is. De techniek is helemaal niet het punt, het gaat om wat men ermee wil doen: het briefgeheim grootschalig schenden maar dat technisch niet doen omdat men de inhoud inspecteert net voordat de envelop wordt dichtgeplakt. De privacyschending wordt er niet minder om.

Bij een papieren brief is het evident dat de inhoud niet alleen maar onderweg beschermd is tegen meelezen door de overheid maar ook voorafgaand aan het sturen en na het ontvangen ervan. Dan kom je op het terrein van artikel 12 van de grondwet, die binnentreden van een woning zonder toestemming van de bewoner verbiedt. Waarom zou dat bij elektronische brieven opeens niet meer gelden? Artikel 12 dekt dat niet zoals artikel 13 (tegenwoordig) wel telecommunicatie dekt, maar we hebben ook kapstokartikel 10 dat recht op privacy geeft dat in algemenere bewoordingen ook alles al dekt.

Als iemand berichten stuurt terwijl die thuis is komt wat Yesilgöz wil neer op schenden van het huisrecht van artikel 12. Als iemand onderweg is op het moment dat het bericht wordt verstuurd komt het neer op massaal preventief fouilleren. Dit gaat evident om rechten die alleen geschonden mogen worden als er iets gaande is dat die schending rechtvaardigt. Dat gaat nooit over iedereen, altijd, overal; de aanleiding is altijd veel specifieker. Wat Yesilgöz wil is disproportioneel.

@redactie: zouden jullie de s-cedille aan de ondersteunde unicode-tekens kunnen toevoegen zodat we de naam van deze minister en wie weet onze volgende premier goed kunnen spellen?
20-09-2023, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Met als belangrijk verschil dat wanneer ik een spel- of grammaticale fout maak, dit niet aan de autoriteiten wordt doorgeseind ...
Nee maar wellicht wel naar de fabrikant van je telefoon of een of andere "affiliate" daarvan...
20-09-2023, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer je gegronde redenen hebt om iemand te verdenken [...], kan er toch gewoon binnen de bestaande wetgeving al geeist worden dat zo iemand versleutelde schijven en bestanden ontsleutelt? Net zoals je alleen van iemand eist dat er toegang tot een woning wordt verschaft middels een huiszoekingsbevel.

Artikel 125k van het Wetboek van Strafvordering (afgekort tot Sv.) geeft rechercheurs met een aanhoudingsbevel toegang tot informatiedragers en netwerksystemen. Op grond van hetzelfde artikel kunnen de officier van justitie (OvJ) en soortgelijke functionarissen van de rechtbank personen die weten hoe zij toegang moeten krijgen tot die systemen, bevelen hun kennis in het onderzoek te delen, met inbegrip van eventuele kennis van versleuteling van gegevens op informatiedragers. Een dergelijk bevel kan echter niet worden gegeven aan de verdachte tegen wie een onderzoek loopt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Key_disclosure_law#The_Netherlands


Wetboek van Strafvordering
Geldend van 01-03-2023 t/m heden

https://wetten.overheid.nl/BWBR0001903/2023-03-01/#BoekEerste_TiteldeelIV_AfdelingZevende_Artikel125k
20-09-2023, 11:41 door Anoniem
Beste Minister Yesilgöz-Zegerius,

Kunt u ook mededelen wie de andere (dan tu delft en Offlimits) experts zijn die beweren dat e2ee niet wordt geschaadt met CSS?
Dan kan ik zelf uitzoeken hoe transparant hun besluit is en niet beinvloed is door enige subsidies of andere overheidsgelden?
TU Delft krijgt miljoenen elk jaar, echter geven ze aan in hun jaarverslag dat de overheid elk jaar tekort schiet , dus als ze ook nog 's tegen het kabinet in gaan, is de kans dat het bedrag nog meer naar beneden wordt bijgesteld. Dus gaarne de experts om te bepalen of hun expertise niet beinvloed is zoals bij TU Delft en Offlimits?

https://filelist.tudelft.nl/TUDelft/Over_TU_Delft/Feiten_Cijfers/jaarverslagen/TU%20Delft%20-%20Onverkort%20financieel%20jaarverslag%202018.pdf
(page20)
Meerjarenbegroting
bedragen in miljoenen euro's
2018 403
2019 407
2020 409
2021 415
2022 420
2023 423

Offlimits is een organisatie geënt op misbruik en overschrijdend gedrag, vindt u het juist om zo'n 'gekleurde' organisatie te gebruiken om uw mening (betreffende dat chat-apps worden gebruikt voor verspreiding) hierbij te steunen, tevens wordt ook deze organistatie financieel ondersteunt door de EU, hoe transparant en onafhankelijk vindt u de 'mening' dan van deze organisatie?
https://offlimits.nl/assets/downloadable_files/2022_eokm_jaarrekening.pdf
Er was sprake van meer subsidieopbrengsten vanuit de EU...

Ieder kamerlid behoort zich aan de grondwet te behouden en daarmee behoren ook nieuwe wetten eerst bekeken te worden of ze geen grondrechten overtreden. Vindt u dat u het briefgeheim niet schendt door mee te kijken of er geen foute plaatjes heen-en-weer wordt ge-apped, of vindt u het ook normaal als NL-post uw brieven gaat openen om te bekijken óf er geen bekende vieze plaatjes zich bevinden in úw envelop?

Hoe komt u tot de mening dat chat-apps wordt gebruikt om dit fotomateriaal te verspreiden, welk wetenschappelijk onderzoek ondersteunt uw mening?

Overal worden er meerdere algoritmes voor meerdere functies herbruikt. Uw mening dat CSS overeenkomt met spellingcheck slaat werkelijk nergens op dan als een tang op een varken.


Hallo mede-Nerds,
Of als jullie dat te negatief vinden , hallo (aldanniet semi-)IT-experts,
Je mening hier delen is niet voldoende, want onze politici zijn merendeels digibeten en moeten verwezen worden naar simpelere teksten zoals wij dat trachten te doen in onze reacties; Neem de moeite om een politicus te vinden:
https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden
en schrijf ze een email waarin security.nl wordt genoemd , kleine kans (liever iets dan niets) dat ze zodoende meer knal-info krijgen om dat dan tegen de desbetreffende minister/kabinet aan te schieten.


Beste mevrouw van Weerdenburg,

Mag ik u een tip geven om meer informatie in te winnen op automatiseringsgebied van nerds, die niet zoals sommige 'experts' betaald worden door de overheid (TU Delft) en meetokkelen met de 'non-visie' van het kabinet, in dit geval Minister Yesilgoz?

https://www.security.nl/posting/810823/Minister%3A+techniek+achter+client-side+scanning+al+gebruikt+voor+autocorrect

Onder het nieuwsartikel vindt u meerdere reacties van het volk met vele experts (die niet worden betaald), als u deze doorleest ziet u zowel de meningen en vaak ook de werkelijke expertise en valkuilen die er mee gemoeid gaan.
Op de hoofdpagina security.nl meer artikelen op IT-gebied.

Met vriendelijke groet, Een bezorgde burger (op gebied van IT vs Overheid)
20-09-2023, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem: Je mening hier delen is niet voldoende, want onze politici zijn merendeels digibeten en moeten verwezen worden naar simpelere teksten zoals wij dat trachten te doen in onze reacties;

Er zal een reden zijn dat deze berichten rond de derde dinsdag van september komen. Iedereen is veel te druk bezig met hoe hun hoedjes op tv staan.

Onze minister van justitie heeft al besloten wat ze wilt. Ze staat niet open voor de kamer en zeker niet voor een burger of een kiezer.

Accepteer dat de kinderen van onze kinderen in een digitale gevangenis op zullen groeien. Als ze daar nu al niet in zitten door toedoen van de overheid. De overheid wil macht en controle. Dat geeft ons kabinet aan Yesilgoz.
20-09-2023, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn autocorrect voor chat lult terug tegen met het internet om te functioneren hoor.
Hoezo gebruik jij geen firewall?
20-09-2023, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wanneer je gegronde redenen hebt om iemand te verdenken [...], kan er toch gewoon binnen de bestaande wetgeving al geeist worden dat zo iemand versleutelde schijven en bestanden ontsleutelt? Net zoals je alleen van iemand eist dat er toegang tot een woning wordt verschaft middels een huiszoekingsbevel.

Artikel 125k van het Wetboek van Strafvordering (afgekort tot Sv.) geeft rechercheurs met een aanhoudingsbevel toegang tot informatiedragers en netwerksystemen. Op grond van hetzelfde artikel kunnen de officier van justitie (OvJ) en soortgelijke functionarissen van de rechtbank personen die weten hoe zij toegang moeten krijgen tot die systemen, bevelen hun kennis in het onderzoek te delen, met inbegrip van eventuele kennis van versleuteling van gegevens op informatiedragers. Een dergelijk bevel kan echter niet worden gegeven aan de verdachte tegen wie een onderzoek loopt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Key_disclosure_law#The_Netherlands


Wetboek van Strafvordering
Geldend van 01-03-2023 t/m heden

https://wetten.overheid.nl/BWBR0001903/2023-03-01/#BoekEerste_TiteldeelIV_AfdelingZevende_Artikel125k

In het kort het 'nemo teneture'-beginsel. Dit faalde ook al in 2015~2016 toen de toenmalige Min VenJ het decryptiebevel wilde invoeren.
21-09-2023, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Er geldt in dit land geen omgekeerde bewijslast mevrouw de minister.

Iedereen die niet als verdachte is aangemerkt, hoeft ook niet een onderzoek te krijgen van de overheid via CSS.
Waarvan acte.

Civielrecht; beide partijen overtuigen de rechter van hun gelijk
Bestuursrecht; Bestuur heeft gelijk burger moet met bewijs komen dat dit niet zo is.
Strafrecht; Burger heeft gelijk, overheid moet bewijzen dat dit niet zo is (onschuldig totdat het tegendeel wordt bewezen)

En waar gaat CSS wetgeving onder vallen?
Bestuursrecht of Strafrecht?

Dit lijkt mij een bestuurlijke maatregel, vergelijkbaar met de fiscus of de wegenverkeerswet
21-09-2023, 23:41 door Anoniem
Door Anoniem: Met als belangrijk verschil dat wanneer ik een spel- of grammaticale fout maak, dit niet aan de autoriteiten wordt doorgeseind ...

Die extra spatie na "doorgeseind" is doorgegeven. Uw wijkagent zal hier binnenkort een huisbezoek over inplannen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.