image

Politie heeft aangifteproces voor cybercrime eind 2026 volledig gedigitaliseerd

dinsdag 19 september 2023, 16:53 door Redactie, 5 reacties

De politie heeft eind 2026 het gehele intake- en aangifteproces voor cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Dat moet helpen bij de bestrijding van cybercrime en opstellen van informatiebeelden, zo staat in het vandaag gepresenteerde begroting en beheerplan voor de periode 2024-2028. Veel slachtoffers van cybercrime doen geen aangifte, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en Alert Online.

Eerder werd al bekend dat slachtoffers van ransomware vanaf het derde kwartaal dit jaar hier online aangifte van kunnen doen bij de politie. De politie ontvangt zo'n tweehonderd aangiftes van ransomware per jaar. Daarnaast gaat de politie één applicatie voor onder andere het registreren van aangiften gebruiken, waarmee in totaal twaalf operationele applicaties worden vervangen. Alle agenten in Nederland gaan straks met de RAPP (Registratieve Applicatie Politie Processen) applicatie werken.

Reacties (5)
19-09-2023, 17:20 door Anoniem
Die begroting zal wel. Maar is het veilig om te gebruiken en hoe gaan ze met privacy om? Gaan er statistieken gemaakt worden? Is er besef dat bedrijven besluiten maar te betalen en het liever stil houden dan aangifte te doen? Om reputatieschade te voorkomen? Voordat ministers en kamerleden weer met een grafiek in de hand gaan betogen dat het ontzettend meevalt, dat ransomeware probleem? Dus dat het onzin is daar meer budget voor uit te trekken voor opsporing en vervolging?
20-09-2023, 08:01 door Anoniem
Dus mijn computer is besmet met malware en met die computer moet ik dankzij digi-drammen dan aangifte gaan doen? Je hebt daar ongetwijfeld een digid voor nodig, erg handig voor de criminelen!

Kortom: laat die aangifte maar zitten. Uiteindelijk is dat handiger, want de politie is vooral een verlengstuk van de belastingdienst en doet er toch niks mee. Kost alleen maar tijd.
20-09-2023, 09:43 door Anoniem
Gezien de prioriteit van ciminaliteit snap ik niet waarom het toevoegen van de regel in de aangifte code zo lang moet duren. Iedere programmeur kan toch "If END aangifte THEN aangifte -> /DEV/NULL" invullen.
Mijn ervaring is dat er toch niets met aangiftes gebeurt. Maak tniet uit hoe je ze invult
20-09-2023, 11:12 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Dus mijn computer is besmet met malware en met die computer moet ik dankzij digi-drammen dan aangifte gaan doen? Je hebt daar ongetwijfeld een digid voor nodig, erg handig voor de criminelen!

Kortom: laat die aangifte maar zitten. Uiteindelijk is dat handiger, want de politie is vooral een verlengstuk van de belastingdienst en doet er toch niks mee. Kost alleen maar tijd.

Je kan ook aangifte doen met een ander apparaat. Heb je een ander briljant idee dan ?
20-09-2023, 17:41 door Anoniem
dan worden ze vanaf 2026 automatisch genegeerd (aangiften diefstal, vandalisme, inbraak en verkrachting
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.