image

Actiegroep vraagt rechter om ggz-vragenlijsten NZa op te schorten

maandag 25 september 2023, 14:02 door Redactie, 3 reacties

De actiegroep die een rechtszaak is gestart over het verzamelen van privacygevoelige gegevens van ggz-patiënten door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de voorzieningenrechter gevraagd om het opvragen van de intieme vragenlijsten op te schorten. Psychiaters en psychologen zijn sinds 1 juli door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij om zeer vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld angststoornissen, agressieproblemen, alcohol- en drugsgebruik, depressies en seksuele problemen.

Gegevens worden standaard verzameld en patiënten moeten actief bezwaar tegen de dataverzameling maken. Begin juli stelde de Consumentenbond dat de NZa te weinig gedaan heeft om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten.

De actiegroep Vertrouwen in de GGZ, bestaande uit ggz-patiënten, psychiaters, psychologen en drie maatschappelijke organisaties, kondigde eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen deze regelgeving. Volgens de actiegroep is het aanleveren van informatie uit de spreekkamer in strijd met het medisch beroepsgeheim. Begin deze maand werd de NZa door de actiegroep gedagvaard wegens haar plan om vragenlijsten over de problematiek van ggz-cliënten op te eisen uit de spreekkamer van psychologen en psychiaters.

De actiegroep heeft de voorzieningenrechter gevraagd om de regelgeving te bevriezen tot er een definitieve uitspraak ligt. Vrijdag vindt de zitting plaats in Utrecht. "Als dit verzoek wordt toegekend, zal de rechtbank de verplichte aanlevering van de vragenlijsten stopzetten totdat er een definitieve uitspraak is gedaan over de rechtmatigheid van dit plan", zo laat de groep weten.

Reacties (3)
25-09-2023, 14:16 door Anoniem
Triest dat het zover moet komen.
De overheid zou eea. gewoon moeten respecteren - de NZa is overheid en zou dat dus ook moeten doen.
Behalve natuurlijk als je overheid in Nederland bent. Dan heb je sch**t aan je burgers.
16-04-2024, 13:19 door Anoniem
Van een echte mogelijkheid om ‘uit te stappen’ is geen sprake. Dit dwingt zorgverleners het medisch beroepsgeheim te schenden en dat kan gevolgen hebben voor de vrije toegang tot zorg, erkent ook minister van Volksgezondheid Conny Helder. Het is geen ondenkbaar scenario dat overheden, al dan niet onder druk van de datahonger van verzekeraars of bedrijven, ervoor kiezen om de ‘opt-out’ te omzeilen. De GGZ-instellingen waar cliënten er gemiddeld vaker voor kiezen om hun persoonlijke data niet te delen, krijgen boze brieven en bezoek van zorgverzekeraars.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-datahonger-wint-het-van-medisch-beroepsgeheim-in-europese-wet-voor-gezondheidsdata~b9f2d4ea/
03-05-2024, 12:37 door Anoniem
Rechtszaak tegen Autoriteit Persoonsgegevens over documenten NZa-plan
vrijdag 3 mei 2024, 12:24 door Redactie

https://www.security.nl/posting/840291/Rechtszaak+tegen+AP+over+documenten+NZa-plan

Via een verzoek onder de Wet open overheid (Woo) wil de actiegroep achterhalen hoe de AP tot het besluit kon komen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.