image

VS waarschuwt voor aanvallers die firmware Cisco-routers vervangen

woensdag 27 september 2023, 15:37 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse overheid heeft vandaag een waarschuwing gegeven voor een groep aanvallers genaamd BlackTech die de firmware van Cisco-routers vervangt en voorziet van een gebackdoorde versie. De groep zou aan de Chinese overheid gelieerd zijn, aldus de Amerikaanse geheime dienst NSA, de FBI, het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency en de Japanse politie. De primaire doelen van de aanvallers bevinden zich ook in de VS en Japan.

Zodra de aanvallers beheerderstoegang tot de routers hebben gekregen wordt aangepaste firmware geüpload, waarmee de aanvallers hun activiteiten kunnen verbergen en toegang tot het netwerk behouden. Om de beveiliging van de Cisco-routers te omzeilen wordt eerst een oudere, legitieme firmware-versie geïnstalleerd, die dan in het geheugen wordt aangepast om zo de installatie van een aangepaste, niet-gesigneerde bootloader mogelijk te maken en zo aangepaste, niet-gesigneerde firmware te installeren. De aangepaste bootloader moet detectie van de aangepaste firmware voorkomen.

Tevens maken de aanvallers gebruik van Embedded Event Manager (EEM) policies om hun aanwezigheid te verbergen. Via de EEM policies worden resultaten van commandline commando's gemanipuleerd. Volgens de Amerikaanse overheidsdiensten en Japanse politie is de waarschuwing niet alleen beperkt tot Cisco-routers, aangezien de gebruikte technieken ook bij andere routers zijn toe te passen.

Om de aanvallen te voorkomen en detecteren worden verschillende best practices gegeven, zoals het regelmatig monitoren van firmware-aanpassingen, bestands- en geheugenverificatie uitvoeren, logs op ongeautoriseerde herstarts controleren of versie-aanpassingen, in- en uitgaande verbindingen naar de routers monitoren en uitgaande verbindingen uitschakelen.

Reacties (2)
28-09-2023, 09:16 door Anoniem
waarschijnlijk hebben de chinezen dan de firmware van de NSA/FBI ge-reversed-engineered en gebruiken deze firmware nu tegen de amerikanen.

dat is het nadeel van trojaanse paarden inzetten... de andere kant leert hoe een paard eruit ziet.
28-09-2023, 10:45 door Anoniem
Door Anoniem: waarschijnlijk hebben de chinezen dan de firmware van de NSA/FBI ge-reversed-engineered en gebruiken deze firmware nu tegen de amerikanen.

Helemaal niet waarschijnlijk. Ze zijn meer dan goed genoeg om zelf een backdoor firmware te maken zonder die van de NSA te hoeven kopieren.


dat is het nadeel van trojaanse paarden inzetten... de andere kant leert hoe een paard eruit ziet.

Je overschat de moeilijkheid van het maken, als je denkt dat iedereen 'moet' meeliften met de eerste (?) die het gedaan heeft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.