image

Overheid komt met 300.000 euro cybersubsidie voor kleine bedrijven

donderdag 28 september 2023, 09:29 door Redactie, 3 reacties

De overheid maakt 300.000 euro subsidie beschikbaar om de cybersecurity van kleine bedrijven te verbeteren. Volgens het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken is er een kloof ontstaan tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die bedrijven nemen tegen deze cyberdreigingen. "Kleine bedrijven nemen nog niet genoeg maatregelen", zo stelt het DTC op basis van eigen onderzoek en dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De overheidsinstantie merkt op dat praktische voorlichting over cyberveiligheid helpt, maar nog niet elke ondernemer aanzet tot actie. Het DTC wil nu kijken of het wegnemen van een 'financieel knelpunt' ervoor zorgt dat kleine bedrijven wel iets aan hun cybersecurity gaan doen. Hiervoor is er 300.000 euro subsidie beschikbaar. Kleine bedrijven kunnen via de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer cruciale cyberweerbaarheidsmaatregelen.

Het gaat bijvoorbeeld om het inrichten van back-ups, een wachtwoordmanager en het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie. De subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten die een it-provider rekent, met een maximum van 1250 euro per aanvrager. Bedrijven kunnen éénmalig een beroep doen op deze subsidieregeling. Het aanvragen van deze investeringssubsidie kan van 2 oktober tot 1 november, 17.00 uur. Het beschikbare budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget op is.

Reacties (3)
28-09-2023, 09:42 door Anoniem
Dit is een goed initiatief, maar 300k is niet genoeg. Als ik het goed begrijp zouden maar 240 bedrijven hier gebruik van kunnen maken. Met het aantal kleine bedrijven in Nederland zal de impact minimaal zijn.
28-09-2023, 11:52 door Anoniem
O nee he, daar gaan we weer met subsidies. Gaat meestal naar bedrijven die er geen recht op hebben. Stoppen hiermee.
Een website met aanbevelingen van de overheid is echt voldoende m.b.v. tip om backups onder Linux te doen (zoals de NCSC al eerder deed). https://www.ncsc.nl/binaries/ncsc/documenten/factsheets/2020/juni/30/factsheet-ransomware/71059_NCSC_FS+Ransomeware+NL_WEB.pdf of helemaal geen windows te gebruiken ivm ransomware. https://www.windowscentral.com/windows-ransomware-magnet-according-new-virustotal-report
28-09-2023, 13:14 door Anoniem
Dit is wel erg weinig. Hier kunnen hooguit een paar honderd kleine bedrijven gebruik van maken. Veel kleine bedrijven weten waarschijnlijk niet van de regeling, komt op verkeerd moment of komt er te laat achter

De overheid zou dit elke maand beschikbaar moeten stellen om echt effect te hebben.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.