image

Fransman bekent afpersen bedrijven met miljoenen gestolen klantgegevens

zaterdag 30 september 2023, 20:33 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-10-2023, 10:11

Een 22-jarige Fransman heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij als onderdeel van een groep criminelen genaamd ShinyHunters tientallen bedrijven met miljoenen gestolen klantgegevens heeft afgeperst, wat voor een schade van zes miljoen dollar zorgde. De Fransman maakte phishingsites die leken op de inlogpagina's van bedrijven. De criminelen stuurden vervolgens phishingmails naar de medewerkers van de betreffende bedrijven.

Wanneer slachtoffers inlogden kwamen de inloggegevens bij de criminelen terecht. De Fransman en de andere bendeleden gebruikten de inloggegevens om op accounts in te loggen en daar naar data en andere inloggegevens te zoeken. Zo wisten ze toegang te krijgen tot cloudopslagdiensten, third-party serviceproviders en bedrijfsnetwerken, waar nog meer gegevens werden gestolen.

Volgens de aanklacht gaat het om honderden miljoenen klantgegevens. Wanneer de getroffen bedrijven geen losgeld betaalden dreigden de criminelen de gestolen data openbaar te maken. De schade die de aanvallen veroorzaakten bedraagt zo'n zes miljoen dollar. De Fransman, die vorig jaar in Marokko werd aangehouden en begin dit jaar werd uitgeleverd, kan een maximale gevangenisstraf van bijna dertig jaar krijgen. Hij heeft een 'plea deal' gesloten, waardoor de straf in de praktijk waarschijnlijk lager zal uitvallen.

Reacties (3)
30-09-2023, 22:34 door Anoniem
Zijn ze in Frankrijk te stom om hun eigen staatsburgers te berechten?
01-10-2023, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn ze in Frankrijk te stom om hun eigen staatsburgers te berechten?
Nou ik vind het op zich wel goed dat internetcriminelen worden uitgeleverd naar en berecht in de landen waar ze met hun criminaliteit slachtoffers gemaakt hebben. Stel je voor dat "wij" hier (in Europa) een grote cybercrimineel opsporen uit Rusland of Oekraine die hier bedrijven en ziekenhuizen heeft afgeperst, dan wil je toch ook dat die hier berecht en gestraft wordt in plaats van dat dat aan zo'n land wordt overgelaten?
Als je niet berecht en gestraft wilt worden in een ander land, maak dan ook met je criminele activiteiten geen slachtoffers in een ander land!
01-10-2023, 21:49 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn ze in Frankrijk te stom om hun eigen staatsburgers te berechten?
Ik denk dat dat moeilijk gaat als die Marokkaan in een Amerikaanse gevangenis zit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.