image

Noorwegen wil in heel Europa verbod op gerichte advertenties Meta

zondag 1 oktober 2023, 10:04 door Redactie, 11 reacties

De Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet wil dat er in heel Europa een verbod komt op gerichte advertenties van Meta. Hiervoor heeft de Datatilsynet het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) om een bindend besluit gevraagd. Volgens de Noorse toezichthouder maakt Meta gebruik van surveillance en profilering om gerichte reclame op de verschillende platforms van het bedrijf te tonen.

Vorig jaar stelde de Ierse privacytoezichthouder dat Meta zich schuldig had gemaakt aan illegale gerichte advertenties. Sindsdien heeft Meta verschillende aanpassingen doorgevoerd, maar het Europees Hof van Justitie oordeelde onlangs dat de gerichte advertenties van het bedrijf nog steeds niet aan de wet voldoen. Daarom besloot de Noorse privacytoezichthouder actie te ondernemen en een tijdelijk verbod uit te vaardigen dat op vier augustus voor een periode van drie maanden van kracht werd, of totdat Meta kan aantonen dat het zich wel aan de wet houdt.

Wegens het overtreden van het verbod moet Meta een dwangsom van 89.000 euro per dag betalen. De periode loopt echter op 3 november af, waarop de Datatilsynet de EDPB nu heeft gevraagd om het verbod permanent te verlengen totdat Meta zich aan de regels houdt en uit te breiden tot hele Europese Unie. "Door deze zaak aan de EDPB voor te leggen is de enige manier om ervoor te zorgen dat Meta de rechten van Facebook- en Instagram-gebruikers respecteert", aldus de Noorse privacytoezichthouder.

Reacties (11)
01-10-2023, 11:06 door Anoniem
Of gewoon die hele mikmak sluiten, dan wil ik wereldvrede nog wel eens een kans geven.

Klassiek kat & muis spelletje tussen advertentiebedrijven & privacytoezichthouders. Voor Meta is dit gewoon een kosten vs baten analyse.
01-10-2023, 11:41 door Anoniem
Kan op zich niet zomaar want elke EU lidstaat is soeverein. En Noorwegen is niet eens lid van de EU.

Wel goed initiatief trouwens!

Wordt het niet eens tijd dat de EU een soort van voor spek en bonen abbonnement bedenkt? De Engelsen worden helemaal gek van die visa (wel eigen schuld dikke bult maar ook weer belachelijk dat het zo moeilijk moet), De Turken zouden er ook heel blij mee zijn (Erdogan zou gelijk nieuwe stropdassen gaan kopen), de Noren zijn altijd bang geweest voor hun olie-spaarpot, en daarnaast zijn er ook weer die er niet helemaal bij willen horen, zoals Hongaren of Slovaken. In de EU zijn is nogal binair. Ze kennen alleen maar nul of één. Ze hebben niet echt een proefabonnementje. Een account voor instappers. Met vrij reizen. Maar ook dat ik het helemaal niet erg vind om een flesje Worcester sauce te kopen waar op het etiket geen milliliters staan maar inches en miles. Of dat die Engelse stekker niet past. Vrije handel en vrij reizen (Schengen), dat is wat Europa zo groot heeft gemaakt. Er bestaat geen goeie tussenvorm. Een land dat erbij wil moet gelijk aan alles voldoen. Dat is niet slim, en voedt ook de gedachte dat heel de EU toch maar één pot nat is en een soort van demodictatuur.
01-10-2023, 12:05 door Anoniem
Je zou eens advertentieruimte moeten kopen om illegale films te streamen in het advertentieblok. Dan doet brein de rest. Veel goedkoper en effectiever.
Door Anoniem: Of gewoon die hele mikmak sluiten, dan wil ik wereldvrede nog wel eens een kans geven.

Klassiek kat & muis spelletje tussen advertentiebedrijven & privacytoezichthouders. Voor Meta is dit gewoon een kosten vs baten analyse.
Precies, de vraag is of die 89000 euro per dag überhaupt ze iets doet.
Wel saillant overigens dat de Noorse privacy waakhond dit moet doen omdat de Ierse waakhond, die hier eigenlijk over zou moeten gaan, verzuimt zich aan die verplichting te houden. Maar goed, dat is al jaren een probleem.
01-10-2023, 12:31 door Anoniem
Het is net als met drugs; geen drugsgebruik is geen drugscriminaliteit.
We hebben het zelf in de hand zonder dat de overheid hoeft in te grijpen.
01-10-2023, 12:46 door Anoniem
En dat probleem zal ook nooit opgelost geraken zolang als dat de voordelen voor het bedrijf vele malen groter is.

89000€ betalen per dag, maar wel 10x zoveel verdienen dankzij de kantjes er af te lopen, keuze is dan rap gemaakt.

Ik ben al jaren voorstander van boetes op basis van percentage i.p.v. nummers. Een boete van 50€ zal veel harder aankomen voor iemand die 100€ verdient dan voor iemand die 1000€ verdient.

Eerlijker systeem (in theorie), in de praktijk zal bedrijf xyz wel een ingewikkelde constructie opzetten waardoor het juridisch zal lijken alsof het bedrijf een arm sukkeltje is en er zo alsnog onderuit komt.
01-10-2023, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Het is net als met drugs; geen drugsgebruik is geen drugscriminaliteit.
We hebben het zelf in de hand zonder dat de overheid hoeft in te grijpen.
Dat je drugs gebruikt is een goed voorbeeld want het gaat om verslaving, het probleem is dat
de verslaving waar die datagraaiers voor hebben gezorgd misschien wel tachtig procent van de
bevolking is.

Ik ben al jaren voorstander van boetes op basis van percentage i.p.v. nummers.
Maar die moeten wel zo hoog zijn dat ze in plaats wat ze inhalen gelijk wordt in wat ze moeten betalen.
01-10-2023, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Het is net als met drugs; geen drugsgebruik is geen drugscriminaliteit.
We hebben het zelf in de hand zonder dat de overheid hoeft in te grijpen.
Toch apart dat "we" dat met zijn allen dan niet even doen. Als het zo werkte hadden we heel veel problemen niet gehad. Het werkt alleen niet zo. Wil je zoiets voor elkaar krijgen dan moet je het organiseren, en wil je iets op de enorme schaal van de hele bevolking organiseren dan heb je een organisatie nodig waar iedereen aan meedoet. Alleen krijg je nooit iedereen mee, de drugsgebruikers niet en de drugscriminelen ook al niet. Dan moet je je af gaan vragen hoeveel macht die organisatie mag uitoefenen om het toch voor elkaar te krijgen. Maar aan teveel macht kleven nadelen, want macht kan misbruikt worden.

Oeps, dit begint nogal op een overheid te lijken.
01-10-2023, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Kan op zich niet zomaar want elke EU lidstaat is soeverein. En Noorwegen is niet eens lid van de EU.
Kan inderdaad niet “zomaar”. Zijn afspraken en overeenkomsten voor nodig.

Wat heeft de EU er mee te maken? EDPB Is niet iets van de EU. Kunnen Europese landen alleen samenwerken en afspraken maken als ze allemaal EU lid zijn?
01-10-2023, 23:21 door Anoniem
Het Ierse bureautje (in eeuwige dank voor hun eerdere Wirtschaftswunder dankzij Amerikaanse Big Tech, dus ook Meta),
zal dit wel weer eens kunnen downplayen.

Dan hebben die Noren het nakijken, zoals ook met hun vleesbeperkende maatregelen.
Dan hebben we er nog een braafste jongentje in de EU-klas bij ;).

Meta is mede CSS-meta-data-leverancier, dus voor wat hoort dan ook wat....

Maar ja, het zijn rare tijden, de afgelopen drie jaar, dus je weet nooit waar het op uitdraait.

luntrus
02-10-2023, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: Kan op zich niet zomaar want elke EU lidstaat is soeverein. En Noorwegen is niet eens lid van de EU.
Maar het is wel lid van de Europese Economische Ruimte, en daar geldt de AVG. Dus voor de AVG is Noorwegen wel een van de lidstaten.
Door Anoniem: Kan inderdaad niet “zomaar”. Zijn afspraken en overeenkomsten voor nodig.
Die zijn er dus.

Wat heeft de EU er mee te maken? EDPB Is niet iets van de EU.
Hoe kom je daar nou bij? Het Europees comité voor gegevensbescherming is wel degelijk een EU-orgaan. Het is onafhankelijk, maar daarmee wordt niet bedoeld dat het losstaat van de EU maar dat het is wat we in Nederland een zelfstandig bestuursorgaan noemen, net als de AP bij ons. Dat betekent dat een regering niet vanuit de politieke waan van de dag ze mag vertellen de AVG niet te handhaven waar dat die regering nu even niet uitkomt. Die onafhankelijkheid hebben ze binnen de EU, maar ze maken er wel degelijk deel van uit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.