image

Bijna veertig procent Nederlanders vindt beveiligingssoftware te duur

maandag 2 oktober 2023, 16:15 door Redactie, 13 reacties

Bijna veertig procent van de Nederlanders vindt beveiligingssoftware te duur, wat één van de voornaamste redenen is voor het niet vertonen van veilig online gedrag, zo blijkt uit het Cybersecurity onderzoek van Alert Online. Het onderzoek wordt jaarlijks in opdracht van het ministerie van Economische Zaken als onderdeel van de Europese cybersecuritymaand uitgevoerd (pdf). Dit jaar deden bijna elfhonderd Nederlanders en meer dan duizend ict-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven mee.

Voor het onderzoek werd gevraagd wat Nederlanders doen om zich online te beschermen. Het gebruik van tweefactorauthenticatie is de meest genomen beveiligingsregel, aldus het onderzoek. Ook het gebruik van antivirussoftware en het inschakelen van automatische updates komt veel voor. Verder zegt bijna negentig procent van de deelnemers te controleren op welke links ze klikken. Ten opzichte van vorig jaar is het gebruik van lange wachtwoorden en een vpn-verbinding toegenomen. Wel zeggen meer Nederlanders dan vorig jaar dat ze geen antivirussoftware gebruiken en dit ook niet willen doen (13 procent tegenover 9 procent).

Volgens de onderzoekers zijn de voornaamste belemmeringen voor het vertonen van veilig online gedrag hetzelfde als vorig jaar. Ruim de helft van de Nederlanders wil niet betalen voor een wachtwoordmanager (58 procent). Daarnaast vindt bijna de helft (48 procent) het te veel gedoe om voor alle apparaten en accounts een ander wachtwoord te hebben. Voor 37 procent is beveiligingssoftware te duur. Dit was vorig jaar nog 33 procent. Voor Nederlanders tot 40 jaar hebben de belemmeringen vaker te maken met gedoe en kosten. Lageropgeleiden en 65-plussers ervaren meer belemmeringen in de complexiteit en het vertrouwen in de maatregelen.

Image

Reacties (13)
02-10-2023, 17:10 door Anoniem
Ik wil niet betalen aan proprietaire software, veel commerciele software "jatten" (verborgen in de privacy policy en de terms and agreements) de metadata van gebruikers toch wel (met een enkele uitzondering daargelaten) met of zonder betaling, wel wil ik doneren aan vrije, open source software, (met vrije licentie) en dat doe ik met regelmaat, die knakkers hebben het verdiend, en het helpt de software ontwikkelen evenals de open gemeeschap omtrent deze software.
Keepass (XD, DX) is een erg goede vrije en open source password manager, en ook offline, dat voorkomt problemen zoals die met lastpass.
02-10-2023, 18:03 door Anoniem
Je kunt er twee dingen over denken.

A. Dan vragen ze er zelf om.

B. Het kan toch niemand wat schelen en de staat al helemaal niet.
02-10-2023, 18:22 door Anoniem
de kosten van die beveiligingssoftware komen natuuuuuurlijk bovenop de reeds gemaakte kosten bij het gebruik van een systeem dat beloofde al veilig en geweldig te zijn?
02-10-2023, 18:37 door Anoniem
Wat een onzin conclusies zeg.
Er zijn ruim voldoende goede en gratis wachtwoord managers en virusscanners.

Dus de kosten kunnen niet de voornaamste belemmering zijn voor veilig online gedrag.
02-10-2023, 18:43 door Anoniem
Wellicht straks een voordelig europees antiviruspakket in je brievenbus

Pro cloud en controle

EU2023
02-10-2023, 19:25 door Anoniem
Beveiligingssoftware is onnodig (duur) en een gevaar voor de privacy.
Kennis en gedrag zijn de goedkoopste en meest effectieve middelen om veilig te zijn, maar vereisen wel de nodige moeite.
02-10-2023, 19:33 door Anoniem
Als je niet wilt betalen voor een wachtwoordmanager, dan doe je dat toch niet? Je kan ook KeePassXC (eventueel met Syncthing en KeePassDX) of je browser gebruiken.
02-10-2023, 21:30 door Anoniem
Microsoft Defender Antivirus is niet duur. Er detecteert prima!
Een papiertje voor je wachtwoorden in je portemonnee is ook niet duur.
Wat wel duur is is een smartphone die je nodig hebt voor 2FA. Bijvoorbeeld voor DigiD of een Microsoft Account.
Maar een smartphone heb je toch al, toch? Voor WhatsApp en TikTok?
03-10-2023, 09:36 door _R0N_
Door Anoniem: de kosten van die beveiligingssoftware komen natuuuuuurlijk bovenop de reeds gemaakte kosten bij het gebruik van een systeem dat beloofde al veilig en geweldig te zijn?

Je bedoelt Linux.. Ja zeker.
03-10-2023, 10:22 door Anoniem
Maar ze vinden €2,- voor een liter benzine wel ok.
Knettergek!
03-10-2023, 11:23 door Bitje-scheef
Door Anoniem: de kosten van die beveiligingssoftware komen natuuuuuurlijk bovenop de reeds gemaakte kosten bij het gebruik van een systeem dat beloofde al veilig en geweldig te zijn?

Aahhh de ideale wereld, van de bijtjes en bloemetjes. Helaas.
03-10-2023, 21:44 door Anoniem
Door Anoniem: de kosten van die beveiligingssoftware komen natuuuuuurlijk bovenop de reeds gemaakte kosten bij het gebruik van een systeem dat beloofde al veilig en geweldig te zijn?

Nee, je gebruikt ongemerkt alpha en beta versies, die net zo lang gerepareerd worden tot het OS goed (bijna foutloos) werkt. Om op dat moment vervangen te worden door de volgende alpha/beta versie van het nieuwe OS.
De fabrikanten zeggen het er alleen nooit bij.
04-10-2023, 10:22 door Anoniem
Beveiligingssoftware, met name virusscanners, zijn zo duur omdat er mensen achter zitten die 24 uur per dag de boel moeten bijhouden. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld een Office pakket dat een softwarebedrijf een keer maakt zonder tijdsdruk en daarna geen werk meer aan hebt totdat je zelf besluit een nieuwe versie uit te geven.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.