image

Overheid komt eind 2025 met één waarschuwingsdienst voor cyberaanvallen

dinsdag 3 oktober 2023, 10:04 door Redactie, 5 reacties

De overheid komt eind 2025 met één waarschuwingsdienst voor doelwitten en slachtoffers van cyberaanvallen. Dagelijks ontvangt de overheid informatie over kwetsbare of gecompromitteerde systemen. De informatie is afkomstig van beveiligingsonderzoekers en binnen- en buitenlandse partners. In het geval van een cyberdreiging voor een organisatie of bedrijf in Nederland verzendt de overheid een waarschuwingsbericht. De waarschuwing kan gericht zijn aan de netwerkeigenaar of de (eind)gebruiker van het kwetsbare systeem.

Nu zijn er nog drie verschillende afzenders van deze waarschuwingen, omdat elke cyberorganisatie een eigen doelgroep bedient. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt vitale bedrijven, de rijksoverheid en schakelorganisaties. Het Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten (CSIRT-DSP) informeert digitale serviceproviders en het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt de rest van het Nederlandse bedrijfsleven.

Deze drie organisaties worden eind 2025 tot één nationale cyberorganisatie samengevoegd. Na de integratie zullen de waarschuwingen die overheid naar kwetsbare of gecompromitteerde organisaties stuurt nog maar van één afzender afkomstig zijn. In aanloop naar de nieuwe cyberorganisatie is besloten om nu al te gaan werken met één loket waar onderzoekers en partners informatie over cyberdreigingen en incidenten kunnen delen zodat slachtoffers of doelwitten kunnen worden geïnformeerd. Dit loket is ondergebracht bij het NCSC als nationale CERT.

Reacties (5)
03-10-2023, 10:37 door Anoniem
Ahhhh!!! Ze willen de RSS feeds van security.nl overnemen, dat zou inderdaad leiden tot betere bewustmaking van cybersecurity en de meest recente dreigingen.
Maar waarom mensen dan niet liever gewoon gebruik maken van security.nl is mij een raadsel, daar kun je tenminste nog commentaar kwijt zoals deze.
Maar okee, is is een stapje in de goede richting, moet ik toegeven.
Het is beter dan het feit dat de iverheid de beveiliging juist probeert uit te hollen met dingen zoals sleepwetten en client side scanning.
Als iemand je persoinlijke berichtjes kan lezen heeft men immers bij voorbaat geen veilige computer... Vraag me af of ze er ook tips en adviezen inzetten om dat te omzeilen... Vast niet hé? (PGP, zelf gecompileerde apps, mesh netwerken, etc, etc, lol)
03-10-2023, 17:22 door Anoniem
Check. Dus Security.nl, maar dan met een stoere half-engelse naam met 700 consultants en managers. Dus heel erg duur.
04-10-2023, 04:53 door Anoniem
Ik weet niet of ik het helemaal met mezelf eens ben in deze, maar zou het niet een leuk ideetje zijn om een openbare database aan te leggen met alle privegegevens van privacy en securityschenders wereldwijd? Waar ze wonen, waar hun kinderen naar school gaan, accounts en passwords die ze gebruiken.

Zo een platform moet wel in een dubbele bunker staan natuurlijk. Want dat gaat gelijk op alle mogelijke manieren aangevallen worden. Wat dan weer een zee aan kennis op gaat leveren over hoe je de boel in de lucht kan houden bij windkracht 14. Welke kennis dan weer overal gebruikt kan worden. Dus dat is twee.

Het blijft heksenjagen dus beschaafd is het niet. Cybercrime kun je niet zomaar oplossen. Maar als je het probleem inzet tègen het probleem dan gaat de lol er misschien een beetje vanaf.
04-10-2023, 10:20 door Anoniem
Dan nog een plan voor cyberlockdowns en de droom is compleet!
09-10-2023, 12:00 door Anoniem
Pas op voor de overheid
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.