image

Minister: Telegram staat niet tot slecht in verbinding met Nederlandse politie

donderdag 12 oktober 2023, 13:32 door Redactie, 11 reacties

Chatdienst Telegram staat niet tot slecht in verbinding met de Nederlandse politie, wat het lastig maakt om Telegramkanalen te blokkeren en gebruikers te achterhalen. Dat zegt demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Het CDA had de minister Kamervragen gesteld over de aanpak van exposegroepen op Telegram, alsmede de (anonieme) gebruikers die hier onderdeel van zijn.

In exposegroepen worden contactgegevens en naaktfoto's van vrouwen gedeeld. Telgram zou niet tegen dergelijke groepen optreden. "Het bestaan van exposegroepen op Telegram vind ik uiteraard kwalijk, met name wanneer deze bij melding niet offline worden gehaald door de betreffende aanbieder. De internetsector speelt namelijk een belangrijke rol in het veilig houden van de online omgeving en in het bestrijden van de verspreiding van content die de veiligheid van burgers en instituties ondermijnt", reageert Yesilgöz.

Volgens de minister kan de identiteit van een plaatser bij online strafbare feiten in theorie worden achterhaald, maar is dit sterk afhankelijk van hoe de betreffende provider meewerkt, en of die op Nederlands grondgebied gevestigd is. "Voor buitenlandse providers dient gebruik te worden gemaakt van een rechtshulpverzoek, wat vaak een tijdrovende exercitie is", voegt de bewindsvrouw toe.

Het CDA wilde ook van Yesilgöz weten of de politie Telegramkanalen kan blokkeren. Iets dat in het verleden is gebeurd bij de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws. Toen heeft de politie, na toestemming van de rechter-commissaris, via de telefoon van een verdachte de kanalen geblokkeerd. "Afgezien van deze uitzonderlijke casus is de politie vaak niet in de positie om Telegramkanalen te blokkeren", stelt de minister.

Ze merkt op dat Telegram een platform is dat niet tot slecht in verbinding staat met de Nederlandse politie. "Het indienen van vorderingen in het kader van opsporingsonderzoeken heeft weinig meerwaarde; Telegram reageert niet op dergelijke vorderingen of bevelen. Andere Europese landen hebben overeenkomstige ervaringen."

Reacties (11)
12-10-2023, 13:41 door Anoniem
https://www.security.nl/posting/810645/%27Politie+kan+ip-adressen+en+telefoonnummers+Telegramgebruikers+vorderen

Op de formulieren die door de politie zijn gedeeld blijkt dat het om zogenoemde 'emergency disclosure requests' gaat. Meerdere chatdiensten bieden opsporingsdiensten deze optie om gegevens van gebruikers op te vragen als er sprake is van onmiddellijk dreigend levensgevaar. Dat opsporingsdiensten deze mogelijkheid ook bij Telegram hebben staat niet op de website van de chatdienst vermeld.

Soms verbaas ik me over hoe incompetent minsters kunnen zijn met actuele ontwikkelingen bijhouden over uitgelekte informatie van hun eigen personeel.
12-10-2023, 13:48 door Anoniem
Chatdienst Telegram staat niet tot slecht in verbinding met de Nederlandse politie
Dat lijkt me op zich een prima uitgangspunt... Houden zo!
Inmiddels zal iedereen die telegram gebruikt wel verdacht zijn daardoor. Want stel je voor dat de grijpgrage vingers van de overheid niet bij informatie die ze niks aan gaat kunnen. Dat is crimineel!
12-10-2023, 13:54 door Anoniem
Misschien lukt Yesilgöz wat Poetin niet lukte. Het blokkeren van Telegram..
12-10-2023, 14:21 door Anoniem
Yesilgöz is op een kruistocht tegen privacy, lol.
De puinhoop die ze achter zich laat kan haar niet schelen.
Doet me denken aan de kruistochten van vroeger, in de naam van gerechtigheid en heiligheid werden er hele dorpen overvallen, vrouwen en kinderen verkracht en het dorp werd geplundert.
Allemaal in de naam van "het goede doel"...
12-10-2023, 19:02 door Anoniem
Telegram is niet zo prive als veel mensen denken:
https://youtu.be/rtRQKQkvUfE
12-10-2023, 21:55 door Anoniem
Telegram groepen zijn echt zo geinfilteerd, en dan kun je vaak ook nog de 'preview' functie gebruiken om groepen leeg te trekken zonder dat de deelnemers het door hebben
12-10-2023, 22:12 door Anoniem
Zou ik ook zeggen over het platform waar ik lekker mee kan kijken.
13-10-2023, 05:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Chatdienst Telegram staat niet tot slecht in verbinding met de Nederlandse politie
Dat lijkt me op zich een prima uitgangspunt... Houden zo!
Inmiddels zal iedereen die telegram gebruikt wel verdacht zijn daardoor. Want stel je voor dat de grijpgrage vingers van de overheid niet bij informatie die ze niks aan gaat kunnen. Dat is crimineel!
En jij gelooft de ex minister. Volgens mij gaat het meer om de client side scanning te promoten,
13-10-2023, 10:19 door Anoniem
Daarom gebruiken ook een heleboel ambtenaren oa de kamers ook telegram om zo niet bij een WOB verzoek deze gegevens openbaar te laten maken.
13-10-2023, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom gebruiken ook een heleboel ambtenaren oa de kamers ook telegram om zo niet bij een WOB verzoek deze gegevens openbaar te laten maken.
En waar haal deze info vandaan ? Of ben jezelf z'on ambtenaar ?
16-10-2023, 13:33 door Anoniem
politici liegen ALTIJD, op elk dossier. Tel je knopen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.