image

H&M krijgt boete van 30.000 euro wegens lastig afmelden voor reclame

donderdag 19 oktober 2023, 11:45 door Redactie, 3 reacties

De Zweedse privacytoezichthouder IMY heeft kledingketen H&M een privacyboete van omgerekend 30.000 euro opgelegd omdat het bedrijf het onnodig lastig maakte voor klanten om zich voor gerichte reclame af te melden. De klachten over de kledingketen waren afkomstig uit Polen, Italië en Groot-Brittannië. Aangezien H&M het hoofdkantoor in Zweden heeft besloot IMY de zaak te onderzoeken.

Volgens de Zweedse privacytoezichthouder heeft H&M de privacywetgeving geschonden door niet meteen te stoppen met het verwerken van de persoonlijke data van de klagers voor gerichte reclame, ook al maakten de klagers hier bezwaar tegen. "Het moet eenvoudig zijn om niet deel te nemen aan advertenties en aanbiedingen waar je geen interesse in hebt", zegt Albin Brunskog van IMY.

In de beslissing stelt de toezichthouder dat H&M geen adequate systemen en procedures had om het eenvoudiger voor klagers te maken om hun rechten uit te oefenen en tegen gerichte reclame bezwaar te maken. Wegens de overtreding besloot IMY de kledingketen een administratieve boete van omgerekend 30.000 euro op te leggen.

Reacties (3)
19-10-2023, 14:40 door Anoniem
Misschien de vrienden en de postcode loterij ook eens aanpakken dan met hun ongevraagde reclamedrukwerk.
20-10-2023, 16:40 door Anoniem
De Nederlandse privacytoezichthouder moet Thuisbezorgd.nl een privacyboete opleggen. Bij afmelden krijg je een bericht dat je bent afgemeld, maar je blijft de reclamemails ontvangen.
23-10-2023, 12:42 door Anoniem
In Nederland werkt Kruidvat op ongeveer dezelfde wijze. Mijn dochter kan zich niet afmelden van de de vijf a tien e-mails die Kruidvat elke week naar haar "goede" e-mailbox zendt. Kruidvat meldt dat ze dan eerst moet "inloggen," maar dat lukt dus niet meer. Uitzonderlijk hinderlijk!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.