image

Vermeende beheerder E-Root Marketplace uitgeleverd aan Verenigde Staten

donderdag 19 oktober 2023, 15:51 door Redactie, 4 reacties

De Britse autoriteiten hebben een 31-jarige man uit Moldavië, die de beheerder van de E-Root Marketplace zou zijn geweest, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Via de marktplaats werden inloggegevens van allerlei systemen aangeboden en verkocht. Het ging bijvoorbeeld om RDP- en SSH-inloggegevens, waarbij 'klanten' konden zoeken op geografische locatie, internetprovider en besturingssysteem.

Op basis van onderzoek naar de marktplaats vermoeden de autoriteiten dat via de marktplaats inloggegevens van meer dan 350.000 gecompromitteerde systemen werden verhandeld. Om de transacties van klanten te verbergen maakte de marktplaats gebruik van het betaalsysteem Perfect Money, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarnaast bood de marktplaats ook een eigen cryptobeurs, waarbij bitcoin naar Perfect Money werd omgezet en vice versa.

Veel van de systemen die via de marktplaats werden aangeboden raakten besmet met ransomware, zo laat het ministerie verder weten. De E-Root Marketplace werd eind 2020 offline gehaald. De verdachte kon in mei 2021 in het Verenigd Koninkrijk worden aangehouden. In de VS kan hij tot een gevangenisstraf van twintig jaar worden veroordeeld.

Reacties (4)
19-10-2023, 16:56 door Anoniem
Wat heeft de VS hiermee te maken? Beetje raar dat ze een uitlevering hebben losgekregen...
19-10-2023, 18:11 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft de VS hiermee te maken? Beetje raar dat ze een uitlevering hebben losgekregen...
Dat staat toch in dat persbericht: slachtoffers in de VS, waaronder een VS overheidsinstantie.
Heel goed dat ze uitlevering hebben losgekregen! Cybercriminelen moeten worden berecht in het land cq de landen waar ze slachtoffers maken.
19-10-2023, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft de VS hiermee te maken? Beetje raar dat ze een uitlevering hebben losgekregen...
Omdat de VS toch de baas van alles is (tenminste dat vinden ze zelf).
20-10-2023, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft de VS hiermee te maken? Beetje raar dat ze een uitlevering hebben losgekregen...
Zou het met het volgende te maken hebben?( VS is groot land met veel IT infrastrucuur dus ze hebben een groot belang om dit soort criminelen aan te pakken!)
Citaat:
“ Op basis van onderzoek naar de marktplaats vermoeden de autoriteiten dat via de marktplaats inloggegevens van meer dan 350.000 gecompromitteerde systemen werden verhandeld “
Dus veel gecompromitteerde systemen in de VS.
Dus helemaal niet raar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.