image

OM eist zes jaar cel voor diefstal van miljoenen persoonsgegevens

vrijdag 20 oktober 2023, 16:42 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 21-jarige man uit Zandvoort, die miljoenen euro's zou hebben verdiend met het stelen van miljoenen persoonsgegevens, een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Op de computer van de verdachte, die vrijwilliger was bij het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), werden persoonsgegevens van tientallen miljoenen personen aangetroffen.

De gegevens waren volgens het OM verkregen door zelf op de systemen in te breken van vermoedelijk duizenden kleine en grote bedrijven én instellingen. Ook kocht hij gegevens bij andere criminelen of ruilde die. De schade voor de getroffen bedrijven en instellingen loopt in de miljoenen euro's, aldus de aanklager. Het gaat onder andere om RDC als Ticketcounter. Hoe de verdachte op de systemen kon inbreken is niet bekend, maar Ticketcounter stelde zelf dat het datalek kinderlijk eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Reputatieschade

Het Openbaar Ministerie stelt dat niet alle getroffen bedrijven en instellingen aangifte hebben gedaan, uit angst voor reputatieschade. "Zij lopen namelijk het risico in de media te worden weggezet als een organisatie die hun zaakjes niet op orde had. Deze zaak wijst echter uit dat het helemaal niet bijzonder is dat ze slachtoffer zijn geworden", stelt de officier van justitie. "Het zou daarom onterecht zijn om hen er negatief uit te pikken." Eind september maakte het DIVD de conclusies openbaar van het onderzoek naar de verdachte vrijwilliger.

Reacties (4)
20-10-2023, 19:28 door Anoniem
"Zij lopen namelijk het risico in de media te worden weggezet als een organisatie die hun zaakjes niet op orde had. Deze zaak wijst echter uit dat het helemaal niet bijzonder is dat ze slachtoffer zijn geworden", stelt de officier van justitie. "Het zou daarom onterecht zijn om hen er negatief uit te pikken."
Als het helemaal niet bijzonder is dat een organisatie zijn zaakjes niet op orde had dan hadden ze nog steeds hun zaakjes niet op orde. Dat het niet bijzonder is maakt het niet minder erg, het maakt het erger.

Ik heb zo nu en dan, bijvoorbeeld bij het gemak waarmee allerlei bedrijven een kopietje/scan van een identiteitsbewijs behandelen alsof dat net zo betrouwbaar is als het origineel, de indruk gekregen dat organisaties denken dat het in orde is zoals ze het doen omdat ze zien dat iedereen het zo doet. Ik weet niet of ik me dat goed herinner, maar ik heb zelfs een keer de indruk gekregen dat een rechter dat een argument vond.

Bij dat soort gedrag wordt aan opgroeiende tieners typisch de vraag gesteld: "Dus als iedereen in een ravijn springt doe jij het ook?" Ik heb dat althans als middelbare scholier meer dan eens tegen mezelf en anderen horen zeggen. Is het idee dat als je volwassen bent je weer volop dom kan gaan doen? Nee, dat iedereen iets doet is geen argument, je moet zelf nadenken.

IT is natuurlijk voor veel mensen een moeilijk onderwerp om zelf over na te denken. Maar in hoeverre is dat echt zo? Mij is opgevallen dat mensen zonder technische knobbel vaak prima in staat zijn om te beredeneren dat als je iets heel in het groot kan doen (dankzij automatisering) dat wat goed gaat daardoor heel in het groot goed gaat (vooral als het om geld verdienen gaat); maar op de een of andere manier niet om te beredeneren dat dat wat misgaat dan ook heel in het groot misgaat. Sorry, als het zo ligt gaat het niet over wat je wel en niet kan inzien, dan gaat het over wat je wel en niet wilt inzien. En dan ben je aansprakelijk voor wat er misgaat.
21-10-2023, 12:20 door Anoniem
Het OM noemt de zaak 'uniek op alle fronten'. De aard en omvang van de strafbare feiten waar hier sprake van is, zijn in een Nederlandse strafzaak niet eerder voorgekomen, volgens de instantie. Daarom was het lastiger om de strafmaat op te stellen, omdat er geen direct vergelijkbare zaken waren. Ook buitenlandse bedrijven zijn het slachtoffer geworden.

https://tweakers.net/nieuws/214812/om-eist-zes-jaar-cel-tegen-man-wegens-diefstal-van-miljoenen-persoonsgegevens.html
21-10-2023, 14:20 door Xavier Ohole
een paar jaar cel voor miljoenen €'s? nou...
21-10-2023, 21:36 door Anoniem
Lees en huiver:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5413813/hacker-met-twee-gezichten-pepijn-verdacht-hacken-chantage
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.