image

Kabinet vreest één miljoen ict'ers in 2030 niet te halen, wil meer AI in mkb

dinsdag 24 oktober 2023, 15:43 door Redactie, 17 reacties

Het kabinet wil dat er in 2030 één miljoen ict'ers in Nederland zijn, maar het zal lastig worden om deze mijlpaal te halen. Daarnaast moet het mkb meer met AI gaan doen, zo stelt demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken in de de voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie (pdf). De strategie bevat ambities en acties voor de digitalisering van Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven.

Zo wil het kabinet dat over zeven jaar 95 procent van alle Nederlandse mkb-bedrijven een basisniveau van digitalisering toepast. Daarnaast moet 75 procent gebruikmaken van de cloud, kunstmatige intelligentie en big data. Nederland zou dan in de Europese top-3 staan wat betreft de toepassing van digitale technologieën door het mkb.

Wat het basisniveau betreft gaat het volgens de minister wel goed. De huidige toepassing van met name AI door het mkb blijft echter nog achter met een adoptie van twaalf procent is nog een aandachtspunt, schrijft Adriaansens. Daarom wil de minister de digitalisering in het midden- en kleinbedrijf versnellen, zodat de doelen toch kunnen worden gehaald.

Eén miljoen ict'ers

Een ander doel van de strategie is één miljoen digitaal geschoolden in 2030. "Met 707.000 ict’ers in Nederland in 2022, blijft het tekort aan ict'’ers een structureel aandachtspunt", aldus de minister. Ze noemt het dan ook, mede gezien de achterblijvende instroom aan ict’ers uit ict-opleidingen, een grote uitdaging om in 2030 op het streefcijfer uit te komen.

De Europese Commissie benoemt in de State of the Digital Decade dat Nederland momenteel relatief een groot aantal ict-ers op de arbeidsmarkt kent, maar dat dit er én nog niet genoeg zijn én dat de instroom momenteel dermate laag ligt dat het (relatieve) tekort op gaat lopen. "Het bereiken van deze mijlpaal zal lastig worden zonder blijvende en aanvullende inzet en middelen en aandacht voor de instroom via opleidingen en omscholing", waarschuwt Adriaansens.

Volgens de bewindsvrouw is er urgentie en actie van de verschillende partijen nodig als het gaat om het verhogen van de instroom in het bètatechnisch onderwijs, verhoging van de instroom en het behoud van technisch personeel op de arbeidsmarkt door onder andere een aantrekkelijke werkgever te zijn en inzetten op productiviteitsgroei door gebruik van (proces)innovaties en digitalisering.

Reacties (17)
24-10-2023, 16:04 door Anoniem
De vraag is; wanneer is men een ICT-er?
Wanneer bereikt men dat diepte...uh, hoogtepunt in zijn of haar leven?
De betekenis erachter is ook erg belangrijk; kent men bijvoorbeeld het verschil tussen vrije+open en gesloten software? Is men op de hoogte wat er in de terms and agreements staat bij software?
"Weet" men ook daadwerkelijk hoe de software werkt of kan men de software slechts gebruiken. (Of gebruikt de software het individu?)
Net zoals dat wanneer men de technologie achter een fotocamera kent men vaak ook betere foto's maakt. (Waarom een lage ISO-waarde vaak scherpere resultaten geeft door inzicht in hoe een sensor werkt, etc)
Ik denk dat het alleen kennis hebben over het gebruik niet afdoende is om mensen te behoeden voor een verkeerde keuze van software.
Een video die dergelijke situaties goed uitlegt is hier te vinden; (Free software, free society)
https://www.youtube.com/watch?v=Ag1AKIl_2GM
24-10-2023, 16:04 door _R0N_
mkb meer met AI gaan doen

Als we Mr.Drs. M.A.M. gaan vragen wat ze daarmee bedoelt denk ik dat ze weinig zal uitbrengen.
24-10-2023, 16:10 door Anoniem
“Volgens de bewindsvrouw is er urgentie en actie van de verschillende partijen nodig als het gaat om het verhogen van de instroom in het bètatechnisch onderwijs, verhoging van de instroom en het behoud van technisch personeel op de arbeidsmarkt door onder andere een aantrekkelijke werkgever te zijn en inzetten op productiviteitsgroei door gebruik van (proces)innovaties en digitalisering.“

Een werkgever is voor jongeren alleen aantrekkelijk als ze er parttime kunnen werken voor een fulltime salaris.
Dit is nu juist de oorzaak van de problemen van nu.
24-10-2023, 16:10 door majortom
Daarnaast moet 75 procent gebruikmaken van de cloud, kunstmatige intelligentie en big data.
Waarom? Waarom zou een bedrijf gebruik moeten maken van de cloud? Heeft de minister soms aandelen?

Waarom zou een bedrijf gebruik moeten maken van AI en big data? Dat hangt toch nogal van de business af?

Digitalisering lijkt een doel op zich geworden in plaats van een middel om bepaalde doelen te bereiken.
24-10-2023, 16:11 door Anoniem
meer personeel voor de IT,

waar haal je die vandaan dan ?
er is al te kort aan zorg personeel, leeraren, installateurs, bouwvakkers, ect.
24-10-2023, 16:18 door Anoniem
Wat is dit ontzettend niet liberaal.
"Daarnaast moet 75 procent gebruikmaken van de cloud, kunstmatige intelligentie en big data."
Hoezo moeten bedrijven dat? Als ze nou gewoon on-premise backups runnen in plaats op de cloud?
Dan valt er natuurlijk minder centraal op te scannen en te spioneren!

Hoezo is dit goed voor mkb?
"De huidige toepassing van met name AI door het mkb blijft echter nog achter met een adoptie van twaalf procent is nog een aandachtspunt, schrijft Adriaansens. Daarom wil de minister de digitalisering in het midden- en kleinbedrijf versnellen, zodat de doelen toch kunnen worden gehaald."
Sinds wanneer moet mkb de doelen van een minister realiseren? Waar hebben mkb-ers daarvoor gestemd?

"De strategie bevat ambities en acties voor de digitalisering van Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven."
Als ze al met computers werken dan heeft digitalisering vast een andere bedoeling. Vreemde woordkeuze die digtalisering van Nederland.
24-10-2023, 16:20 door Anoniem
Dus eigenlijk hebben we een tekort aan 300.000 om te scholen boeren.
Wat eten we vanavond eigenlijk?
24-10-2023, 16:28 door Anoniem
Meer AI,dus minder icters nodig,en minder mensen,maar meer controle
over burgers op afstand,dus mogelijkheden genoeg.

Pro cloud en controle

Leuker kunnen we het niet maken,wel makkelijker

EU2023
24-10-2023, 17:20 door Anoniem
Snapt ze überhaupt wat ze zegt, wat een IT-er is , wat AI is en waar je get wel en niet voor kunt gebruiken.

Er is eigenlijk geen tekort. Er zijn teveel werkgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dan maar gaan roepen dat er een tekort is. Zoals destijds met die Polen in de tuinbouw, die toen nog een visum nodig hadden, omdat ze het minimum loon voor de Nederlandse werkzoekenden niet wilden betalen.

Laatst hebben ze me een aanbieding gedaan van €2750,-/mnd voor een Sr. systeemspecialist functie en dat noemden ze een marktconform aanbod.
24-10-2023, 17:44 door Anoniem
Door wie worden deze beleidsmakers/-voerders aangestuurd?
Waar zitten de belangenverstrengelingen, waar de corruptie?
Waar is het in 'Neder-ig-land' goed fout gegaan, waar de basis nu overal de wel zeer wrange vruchten van plukken moet?

Denk hier eens even goed over na.
24-10-2023, 19:53 door Anoniem
Je kunt natuurlijk ook accepetren dat niet alles (in het MKB) digitaal hoeft te gebeuren.

Was er niet zoiets als marktwerking?
Als VVDer zou ze daar mee bekent moete zijn, dat is hun stopwoordje voor alles.
Behalve hiervoor blijkbaar.

Laat de markt dit lekker zelf oplossen.

Misschien moet de minister voor economische zaken eens een lesje economie 101 volgen.
24-10-2023, 19:54 door Anoniem
"Daarnaast moet 75 procent gebruikmaken van de cloud, kunstmatige intelligentie en big data."

Moet?
Cloud???
AI???
Big Data???
Waarom?????
24-10-2023, 19:55 door Anoniem
Ik had jaren geleden graag als ict-er willen herintreden maar kom er simpelweg niet tussen. Als veertiger ben je al snel te oud en te duur. Er lijkt mij vooral een tekort aan !!GOEDKOPE!! ict-ers. Maar dat hoor je nooit in dit soort berichten.

Na mijn studie (HTS informatica, richting Technische computerkunde, Software engineer) ben ik gaan werken in de grafische sector. Al deze tijd ben ik nooit opgehouden met mij te verdiepen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van hardware, software, programmeren etc. Hierdoor heheers ik diverse skills, talen, kennis en ervaring die je nooit op een opleiding krijgt. Ook ben zowat een expert in alles wat met Linux te maken heeft. Daar zou je toch wat mee moeten kunnen doen, in dit land, zou je toch denken?? Nou, niets is dus minder waar. Werkgevers kijken je meewarig aan. Mompelen iets over verouderde opleiding'. halen de schouders op en dat was het dan weer. Uiteindelijk ben ik maar als postbode en pakketbezorger aan de slag gegaan. Ook prima.

Kijk...Als er werkelijk zo'n groot tekort aan ict-ers was in dit land, zou zich dat toch moeten vertalen in een iets enthousiasterere opstelling aan de kant van werkgevers, lijkt mij. Maar het is allemaal gelul, mensen. Het gaat ze enkel om geld. Niets anders.
24-10-2023, 23:41 door Anoniem
Alsjeblieft het lukt de overheid zelf nog niet eens basis niveau van IT bij te houden welke hoop heeft het MKB met veel minder resources om dat wel te doen. En A.I. doorvoeren in MKB terwijl je nog niet eens weet wat de wetgeving gaat worden ervan? Op wat basis GPT achtig gebruik na gaat geen bedrijf kleiner dan groot bedrijf, enterprise dat risico zomaar nemen als investering. Ze zullen wachten tot er kant en klare implementaties op de markt zijn en gelijk hebben ze. A.I heeft zijn nut maar we zitten in de kleuter fase met wereldwijde ontwikkeling. Hoe intelligent A.I. ook lijkt het is allesbehalve dat.

En waarom zouden we 1 miljoen ITers moeten hebben? Het hele idee van automatisering is dat je efficienter door de jaren heen gaat werken dat getal moet veel lager liggen dan wat er gezegd wordt. De vraag naar onderzoekers, analysten zal als A.I. inderdaad een voet aan de grond gaat echter hoger worden. Dat staat alleen compleet los van reguliere IT beheersing hele andere tak met op dit moment zeer weing overlap.

Het belang van A.I wordt weer net zo op gehyped en overschat als wat we het nieuwe werken noemden of revolutie van VR in de industrie. Het is gereedschap en je gebruikt gereedschap enkel als het je helpt niet omdat het er meer fancy uitziet.


Gezwets van een minister die weer eens niks weet van het onderwerp waar over gepraat wordt.
25-10-2023, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: Kijk...Als er werkelijk zo'n groot tekort aan ict-ers was in dit land, zou zich dat toch moeten vertalen in een iets enthousiasterere opstelling aan de kant van werkgevers, lijkt mij. Maar het is allemaal gelul, mensen. Het gaat ze enkel om geld. Niets anders.

Misschien is dat "tekort" er ook wel.

Maar blijkbaar is dat tekort bij de werkgevers nog niet zo prangend, dat ze wat water bij de wijn willen doen.
Bv door hogere salarissen of bijscholing(?) aan te bieden, zodat iemand wel voldoet aan hun eisen.

Maar dat is ook marktwerking.
Vraag en aanbod. Ergens in het midden vinden ze elkaar uiteindelijk wel een keer. Of niet.


En laten we wel wezen: werkgevers zoeken nog vaak een schaap met vijf poten.

Het liefst iemand die alle vakjes van de in zwang zijnde sociaal/maatschappelijke minderheden kan afvinken.
Als ze een subsidiepotje meebrengen is dat ook wel handig. Dan kosten ze de werkgever minder.
Maar ze moeten ook een ruime ervaring in het werkveld hebben. En de benodigde papiertjes.
Zij-instromers zijn al moeilijk, moeilijk. Want dan halen ze iets onbekends binnen.

:-) :-) :-)
25-10-2023, 09:27 door Anoniem
Door majortom:
Daarnaast moet 75 procent gebruikmaken van de cloud, kunstmatige intelligentie en big data.
Waarom? Waarom zou een bedrijf gebruik moeten maken van de cloud? Heeft de minister soms aandelen?

Waarom zou een bedrijf gebruik moeten maken van AI en big data? Dat hangt toch nogal van de business af?

Digitalisering lijkt een doel op zich geworden in plaats van een middel om bepaalde doelen te bereiken.

Omdat ze dan zichzelf op de schouder kunnen kloppen omdat ze in de top 3 staan!
En natuurlijk omdat ze dan lekker onbeperkt in iedereens data kunnen rommelen of je bedrijf met 1 druk omzeep helpen.
25-10-2023, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik had jaren geleden graag als ict-er willen herintreden maar kom er simpelweg niet tussen. Als veertiger ben je al snel te oud en te duur. Er lijkt mij vooral een tekort aan !!GOEDKOPE!! ict-ers. Maar dat hoor je nooit in dit soort berichten.

Na mijn studie (HTS informatica, richting Technische computerkunde, Software engineer) ben ik gaan werken in de grafische sector. Al deze tijd ben ik nooit opgehouden met mij te verdiepen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van hardware, software, programmeren etc. Hierdoor heheers ik diverse skills, talen, kennis en ervaring die je nooit op een opleiding krijgt. Ook ben zowat een expert in alles wat met Linux te maken heeft. Daar zou je toch wat mee moeten kunnen doen, in dit land, zou je toch denken?? Nou, niets is dus minder waar. Werkgevers kijken je meewarig aan. Mompelen iets over verouderde opleiding'. halen de schouders op en dat was het dan weer. Uiteindelijk ben ik maar als postbode en pakketbezorger aan de slag gegaan. Ook prima.

Kijk...Als er werkelijk zo'n groot tekort aan ict-ers was in dit land, zou zich dat toch moeten vertalen in een iets enthousiasterere opstelling aan de kant van werkgevers, lijkt mij. Maar het is allemaal gelul, mensen. Het gaat ze enkel om geld. Niets anders.

Heb ongeveer zelfde ervaring. Bij mij zeggen ze doodleuk dat ik te ver weg woon (70 km van randstad). de rest van de provincie komen er jaarlijks 40+ it'rs bij met slechts een handje vol vacatures.
Meeste komen ook in andere branches aan het werk omdat hier zo weinig vacatures zijn.

Wel indiers hier naar toe halen met opleiding, taalcursus en regelen van huisvesting (regio randstad). Als je als nederlander enkel hulp met betaalbare huisvestiging in randstad wilt vergeet het maar. 15+ jaar wachttijd. Daarnaast is flexibiliteit ook lastig om te krijgen waardoor je telkens verplicht in de spits reist.

Laat die managers maar in hun ellende gaar koken. Een groot blok beton heben ze voor hun kop.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.