image

Toezichthouders vragen politiek om voldoende middelen voor digitaal toezicht

donderdag 26 oktober 2023, 15:36 door Redactie, 4 reacties

Verschillende Nederlandse toezichthouders hebben de politiek vandaag om meer middelen voor digitaal toezicht gevraagd. "We willen de burger beschermen tegen de macht en slimme beïnvloeding van de techsector, terwijl we de goede dingen behouden", zo stellen de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Commissariaat voor de Media (CvdM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die samen het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) vormen (pdf).

Volgens de toezichthouders moeten burgers beter in het digitale domein worden beschermd. Hiervoor is en komt veel nieuwe Europese wetgeving, zoals de Digitale markten verordening (DMA), Digitale dienstenverordening (DSA), Datagovernance verordening (DGA), Data verordening (DA) en de aankomende AI-verordening. "De winst van deze wetten ligt in de naleving, en daarvoor is effectief toezicht nodig", zo stellen de toezichthouders.

"Door als toezichthouders samen te werken zetten we stappen richting het versterken van het toezicht op digitale ontwikkelingen. Maar dit vraagt ook politieke steun en actie voor het creëren van de juiste randvoorwaarden", stellen de toezichthouders verder. Het gaat dan om voldoende middelen, tijd, instrumenten en zeggenschap. Deze zaken zijn volgens de toezichthouders essentieel om hun rol effectief te kunnen vervullen.

Reacties (4)
26-10-2023, 16:46 door Anoniem
Maar, maar, de politiek is toch helemaal niet geïnteresseerd in de veiligheid van en bescherming voor de burger?
26-10-2023, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem: Maar, maar, de politiek is toch helemaal niet geïnteresseerd in de veiligheid van en bescherming voor de burger?

"Uw veiligheid is onze controle. Wij beschermen u tegen uzelf."
27-10-2023, 10:01 door Anoniem
Zolang de roverheid de grootste schender van privacy en andere grondrechten van 's lands burgers blijft, is effectief toezicht - laat staan handhaving - uiteraard niet de bedoeling.
Ik mis de RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) in dit lijstje, die willen of mogen blijkbaar niet mee doen. Vreemd.
(RDI is het voormalige Agentschap Telecom)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.