image

Van Huffelen wil volgend jaar eerste tests met Europese digitale identiteit

donderdag 26 oktober 2023, 16:37 door Redactie, 19 reacties

In de tweede helft van volgend jaar zouden de eerste publieke tests met de Europese digitale identiteit moeten plaatsvinden, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Tweede Kamer laten weten. Burgers en bedrijven zouden de wallet-app dan in 2025 moeten kunnen gebruiken. De kosten van de Europese digitale identiteit zijn op dit moment duidelijker in kaart te brengen dan de voordelen, aldus de bewindsvrouw.

De staatssecretaris liet eerder deze week al weten dat ze morgen tijdens de Raad van de EU zal instemmen met het compromisvoorstel van de Europese digitale identiteit. De Europese Commissie presenteerde in 2021 plannen voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren. Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones en 'andere apparaten' moeten burgers zich kunnen identificeren en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Onderzoek

De staatssecretaris liet onderzoek uitvoeren naar de kosten en baten van de Europese digitale identiteit. "Doordat de onderhandelingen over dit wetsvoorstel nog lopen, staan niet alle vereisten vast en behoeven flink wat aspecten uitwerking. Dat maakte het vaststellen van kosten en baten lastig", aldus Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Met betrekking tot de haalbaarheid kozen de onderzoekers ervoor om het onderzoek te beperken tot vier gebruikstoepassingen van een wallet-app: de fysieke verkoop van alcohol, de particuliere autoverhuur, de uitwisseling van universitaire diploma’s en het inchecken bij campings en hotels. Volgens Van Huffelen heeft het onderzoek in beperkte mate inzicht opgeleverd in de te verwachten kosten en baten van de digitale identiteit.

Wel blijkt dat op dit moment dat de kosten duidelijker in kaart zijn te brengen dan de voordelen. De staatssecretaris geeft aan dat ze van plan is om een vervolgonderzoek te laten uitvoeren zodra technische verdere handelingen op EU-niveau tot stand zijn gekomen.

Voorbeeld-wallet

Van Huffelen wil dat bedrijven en burgers in 2025 de Europese digitale identiteit kunnen gebruiken. Om dit mogelijk te maken wil ze in het eerste kwartaal van volgend jaar een werkende, eerste versie van een Nederlandse open source voorbeeld-wallet opleveren. Deze versie zal een deel van de uiteindelijk benodigde functionaliteiten kunnen ondersteunen, zoals het online personaliseren van de id-wallet, online identificatie en authenticatie en het kunnen laden en delen van gegevens.

Andere functionaliteiten, bijvoorbeeld het offline gebruik van een id-wallet en het zetten van een elektronische handtekening met een id-wallet, zullen later kunnen worden ontwikkeld. Zodra de voorbeeld-wallet er is, wil de staatssecretaris die eerst intern testen. Als alles goed gaat wil ze in de tweede helft van volgend jaar de wallet-app in de praktijk testen met een groep testgebruikers op basis van vrijwillige deelname.

Reacties (19)
26-10-2023, 16:49 door Anoniem
Laatste zinnetje is wel weer kenmerkend:
Als alles goed gaat wil ze in de tweede helft van volgend jaar de wallet-app in de praktijk testen met een groep testgebruikers op basis van vrijwillige deelname.

Met andere woorden, dit wordt weer door onze strot gedrukt. Zeker als de voordelen nog niet eens bekend zijn... ICT en overheden, dat gaat nog jaren fout (als het ooit goed komt).

TheYOSH
26-10-2023, 16:59 door Anoniem
Nog eventjes uitstel maar geen afstel.
26-10-2023, 17:17 door Anoniem
Het doel is natuurlijk om je straks bij alles 'europees' te moeten legitimeren. Treinkaartje kopen? Legitimatie (PNR). aSociale media? Legitimatie (dat wil men al een tijd... nu kan het ook 'makkelijk'). Afspraak maken bij de dokter? Legitimatie (handig, dan kunnen de juiste gegevens er meteen uit de centrale database bij gehaald worden... en ook meteen ff loggen dat je een afspraak hebt gemaakt).

Wat bezielt dit mens in vredesnaam om voor zoiets te stemmen? Een totaal gebrek aan historisch besef? Of levert het als ze definitief uitgerangeerd is gewoon genoeg op?
26-10-2023, 17:54 door Anoniem
Paar jaar geleden ging het opheffen van privacy nog in kleine stapjes...
Doodeng. Alsjeblieft mensen denk 22 november heel goed na wat je doet.
26-10-2023, 18:04 door Anoniem
En nu maar hopen dat de ethische h*****s zich gaan uitleven. Na de proefperiode lijkt me wel een goede timing.
26-10-2023, 19:06 door Anoniem
Interessant. De identificatieplicht is namelijk cultureel iets heel on-Nederlands. Het was enkel als je langs een douane moest, of voor de notaris als je een huis kon kopen. Zelfs dat een bank het eist strijkt eigenlijk al tegen de haren in.

De plicht is algemeen ingevoerd toen bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, de politie haar respect verloor in de samenleving. En er een stok moest worden gevonden om mee te slaan.

Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Dit dus. Ik weet niet van welke planeet die staatssecretaris komt. Of bij welke "grote platformen" ze later al een baantje is beloofd. Maar dat ze geen of weinig "roots" heeft met de Nederlandse cultuur, dat is al met één zin duidelijk.

"Grote platformen" moeten wat mij betreft nog niet eens de gore moed hebben om naar mijn "wallet app" te vragen of anders lazeren ze maar op. Dàt is Nederlandse cultuur. Een PIN code, of een wachtwoord, dat bevestigt dat ik het ben, dat is mooi zat. De verpichting om met het tonen of een kopie te geven je gelijk even doodleuk, nieuw normaal of zo, inzage in je hele hebben en houden moet gaan geven? Dat is absoluut niet Nederlands. Of ik moet de laatste der mohikanen zijn. Ik hoop van niet trouwens. Geeft een erg eenzaam gevoel als ik daar maar aan denk.
26-10-2023, 19:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wat bezielt dit mens in vredesnaam om voor zoiets te stemmen? Een totaal gebrek aan historisch besef? Of levert het als ze definitief uitgerangeerd is gewoon genoeg op?

Of ze wil gewoon haar naam in de geschiedenisboeken.
Positief of negatief, maakt niet uit.
26-10-2023, 19:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het doel is natuurlijk om je straks bij alles 'europees' te moeten legitimeren. Treinkaartje kopen? Legitimatie (PNR). aSociale media? Legitimatie (dat wil men al een tijd... nu kan het ook 'makkelijk'). Afspraak maken bij de dokter? Legitimatie (handig, dan kunnen de juiste gegevens er meteen uit de centrale database bij gehaald worden... en ook meteen ff loggen dat je een afspraak hebt gemaakt).

Wat bezielt dit mens in vredesnaam om voor zoiets te stemmen? Een totaal gebrek aan historisch besef? Of levert het als ze definitief uitgerangeerd is gewoon genoeg op?

Dan maar meer van oa. een VPN gebruik gaan maken.
Dan kom je van buiten de EU.
En nee, dan heb je geen eID. (Helaas. Wat zonde.)
26-10-2023, 19:41 door Anoniem
Niets vragen aan de burgers,
maar europees beleid door drukken,en meer verplicht en verplichten
je moet en willen is geen optie,vrijblijvend,of alternatieven,wellicht alleen
voor een korte duur,en ja "de europese unie" wil zo snel mogelijk gaan testen.

EU2023
26-10-2023, 20:00 door Erik van Straten
De EDIW (European Digital Identity Wallet) wordt één groot phishing-drama.

Zoals ik in https://security.nl/posting/792391 toelicht, is het noodzakelijk dat je elke verifieerder van jouw identiteit kunt vertrouwen; anders kan deze zich, als een Attacker in the Middle, voordoen als jou. Vooral minder digitaal vaardige mensen zullen hier slachtoffer van worden; het is in veel te veel gevallen onmogelijk om vast te stellen dat een gegeven website niet van de kennelijke organisatie is.

Daarnaast kun je niet eenvoudig meer jokken bij het invullen van "noodzakelijke" persoonsgegevens (zoals je geboortedatum). Verzamelde gegevens worden betrouwbaarder - en dus meer waard; de schade t.g.v. datalekken zal groter worden (zowel bij websites met malafide eigenaars en/of beheerders - voor wie de verleiding om te overvragen en te verkopen groter wordt, als bij sites die hun beveiliging onvoldoende op orde hebben).

Met die meer betrouwbare gegevens wordt profileren dus een stuk eenvoudiger, en daar kunnen ook mensen last van krijgen die (denken dat ze) unphishable zijn.
26-10-2023, 21:11 door Anoniem
Kan niet wachten op 2025. Ga mijzelf zo ontzettend rot lachen over hoe het allemaal in elkaar dondert. De wezels die zich weer in allerlei bochten gaan wringen met hun eeuwige "met de kennis van nu" smoesjes. Ruim van tevoren gewaarschuwd, toch doorzetten, dan dondert het in elkaar en, jawel, schuld van anderen, konden ze niet voorzien, blah, blah, blah.

Hun werkelijke opdracht, belastinggeld van anderen binnen harken is dan al ruim behaald, dus het boeit ze van geen kanten. Slachtoffer wie slachtoffer is, boeit ze niet.

Blijf er vooral op stemmen, dan krijg je nog meer van dat. Na 13 jaar en nog steeds niet de ogen open. En nog steeds vallen voor het verdeel en heers. Het is vrij simpel, alles wat niet keihard tegen EU is, weggeven van soevereiniteit, verscheuren van Verdragen, is tegen uw belang, en het belang van uw nazaten. Of denkt u dat toekomstige EU leiders ook maar enige donder geven op wat uw nageslacht aangedaan kan worden? U stemt niet voor ze, u kunt ze niet afrekenen op hun beleid, niets, helemaal niets, en toch vindt u het prima dat dergelijke lieden over ons alle toekomst beslissen?

Indien ja, zeg dan gewoon dat je democratie, echte democratie, haat. Grieken deden het beter, 2000 jaar geleden, maar wij, kennelijk apen, moeten die geschiedenisles helemaal, nog steeds, opnieuw leren.
26-10-2023, 23:56 door Anoniem
Door Anoniem: Kan niet wachten op 2025. Ga mijzelf zo ontzettend rot lachen over hoe het allemaal in elkaar dondert. De wezels die zich weer in allerlei bochten gaan wringen met hun eeuwige "met de kennis van nu" smoesjes. Ruim van tevoren gewaarschuwd, toch doorzetten, dan dondert het in elkaar en, jawel, schuld van anderen, konden ze niet voorzien, blah, blah, blah.

Hun werkelijke opdracht, belastinggeld van anderen binnen harken is dan al ruim behaald, dus het boeit ze van geen kanten. Slachtoffer wie slachtoffer is, boeit ze niet.

Blijf er vooral op stemmen, dan krijg je nog meer van dat. Na 13 jaar en nog steeds niet de ogen open. En nog steeds vallen voor het verdeel en heers. Het is vrij simpel, alles wat niet keihard tegen EU is, weggeven van soevereiniteit, verscheuren van Verdragen, is tegen uw belang, en het belang van uw nazaten. Of denkt u dat toekomstige EU leiders ook maar enige donder geven op wat uw nageslacht aangedaan kan worden? U stemt niet voor ze, u kunt ze niet afrekenen op hun beleid, niets, helemaal niets, en toch vindt u het prima dat dergelijke lieden over ons alle toekomst beslissen?

Indien ja, zeg dan gewoon dat je democratie, echte democratie, haat. Grieken deden het beter, 2000 jaar geleden, maar wij, kennelijk apen, moeten die geschiedenisles helemaal, nog steeds, opnieuw leren.

Helemaal mee eens.
Ik zie ook niet echt een uitweg uit deze situatie, waarschijnlijk moeten we met z'n alle eerst weer de boel volledig in de puin draaien voordat we misschien bij de volgende poging het wel goed gaan doen. Kans is aardig aanwezig dat wij dat niet meer gaan zien.
Onze volksvertegenwoordigers blijven crisis na crisis agenderen en het gros wil dan maar al te graag meer macht en geld uit handen geven. Rare ziekte blijf ik het vinden.
Covid was daar ook weer een prachtig voorbeeld van.
Graag geregeerd willen worden door mensen die pretenderen het beter te weten.
Dat achteraf weer blijkt dat ook zij net zo goed geen flauw idee hadden dat lijkt er nooit meer toe te doen, collectieve amnesie.

Zoals Bastiat al mooi zei denkt ook iedereen ieder ander te kunnen bestelen via de staat. Er zijn nu zoveel belanghebbende bij een grote overheid dat een groot deel van de kiezers in dit land niet meer in staat is om nog onafhankelijke keuzes te maken.
Waarom zou je tegen beleid stemmen dat je nog meer geld gaat opleven ook al is dat ten koste van ieder ander.
Er missen wat mij betreft een paar regels in onze grondwet.

We hebben ook niet eens heel veel netto belastingbetalers in dit land, wrang genoeg is het een klein groepje dat dit hele circus draaiende blijft houden. Het deel dat zij zelf mogen houden loopt in rap tempo terug. De grens zal bereikt worden. Al die linkse hobbies moeten toch ergens vandaan komen, de sukkels zien ook niet in dat ze hun eigen waterput aan het dichtscheppen zijn.

Soms begrijp ik niet goed hoe we het zover laten komen. Tegelijk is dit een herhaling van stappen van veel beschavingen voor ons. De wal zal toch een keer het schip gaan keren en dat zal niet fraai zijn.
Een ding is helder dit kan niet blijven bestaan.
Misschien kan het nog vreedzaam, uiteindelijk niet meer.
Waar ik mee begon, ik zie niet in hoe we ons hieruit gaan sturen. Er zijn er teveel die, terwijl we vol op ramkoers zijn graag nog wat extra kolen in de oven scheppen en onderwijl voor zichzelf applaudisseren.

Ja ik ben best leuk op feestjes :)
27-10-2023, 00:09 door Anoniem
Europese unie vertrouw ik wel met gegevens, als kwaadwillende overheid later hier de macht heeft, dan kunnen ze alsnog de benodigde gegevens verzamelen, dus hiervoor zorgen maken zijn heeft geen nut. Digitale identiteit geeft veel gemak, genoeg reden om voor te stemmen.
27-10-2023, 09:40 door Anoniem
v Huffelen: De kosten kunnen (nu beter) berekend worden, maar de voordelen, uhhhhh, voordelen!?? uhhhh, waarom vraag je naar de voordelen, de kosten zijn toch veel belangrijker!?

Al sowieso vreemd om die twee 'aspecten' in één zin tegenover elkaar te zetten en dan er nog voor uit komen dat je die voordelen eigenlijk niet zo één twee uit je mouw weet te schudden.
Voor wie wordt dit eigenlijk gedaan, de burger of de europese overheid? Want dit lijkt er meer op dat wij burgers ons moeten overleveren aan de controledwang van de overheid, terwijl een overheid zich moet inztten naar de wensen van de burger!

Zoveel wantrouwen dat met ieder [font30]stom[/font] idee groeit jegens politici die EU als bedrijf managen. Daar moet qua democratisch proces enorm aan gesleuteld worden om het ook nog echt als een democratie te laten functioneren waarbij de overheid er voor de burgers is en niet als geheel EU (gevuld met economische moderne slaven) als bedrijf te managen.
27-10-2023, 10:29 door Anoniem
De sheople gaan er in mee. De veroorzakers lachen zich een b#lt.
Het gaat wel van jou en andermans geld overigens.
27-10-2023, 18:59 door Anoniem
Dit nog bovenop wat de commerciëlen al doen.
Zie bijvoorbeeld: https://themarkup.org/blacklight?url=batch.com&device=mobile&location=us

Als overheid hier volgt of hand in voet' mee wil samenwerken om te komen tot totale controle en surveillance, dan zijn we 'goed klaar',
zou m'n tante gezegd hebben.
28-10-2023, 20:41 door Anoniem
Ze gaan je dus ook fysiek volgen op campings dus.

En op Faceboek en messenger app platformen moet je je dus gaan inchecken met he EiD

Ik denk momenteel dat het leven in Nazi Duitsland een stuk vrijer was. Overigens wel zeker zo.
29-10-2023, 11:38 door Anoniem
Het wordt dus gepresenteerd als uit nobele overwegingen gedaan. Want men weet als men er te hard ingaat, de voorgemasseerde massa's niet voldoende meegaand zullen zijn
en er niet slaapwandelend in mee zullen willen gaan.

Alles wordt echter klaargezet om grootkapitaal grotelijks te faciliteren. Mailadres, telefoonnummer, locatie, toegang tot je telefoon via AI, en wat worteltjes voorhouden tot .......

Later geen weg meer terug.
Aangestuurd cyborg-slaafje, die mag blijven,
zolang deze als produkt nog wat uit te mergelen valt.

Is nog niet iedereen wakker hiervoor?
Hoe is het in g*desnaam mogelijk.
Hoe afgestompt moet men nog worden?

#webproxy
30-10-2023, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem: Interessant. De identificatieplicht is namelijk cultureel iets heel on-Nederlands. Het was enkel als je langs een douane moest, of voor de notaris als je een huis kon kopen. Zelfs dat een bank het eist strijkt eigenlijk al tegen de haren in.

De plicht is algemeen ingevoerd toen bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, de politie haar respect verloor in de samenleving. En er een stok moest worden gevonden om mee te slaan.

Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.

Dit dus. Ik weet niet van welke planeet die staatssecretaris komt. Of bij welke "grote platformen" ze later al een baantje is beloofd. Maar dat ze geen of weinig "roots" heeft met de Nederlandse cultuur, dat is al met één zin duidelijk.

"Grote platformen" moeten wat mij betreft nog niet eens de gore moed hebben om naar mijn "wallet app" te vragen of anders lazeren ze maar op. Dàt is Nederlandse cultuur. Een PIN code, of een wachtwoord, dat bevestigt dat ik het ben, dat is mooi zat. De verpichting om met het tonen of een kopie te geven je gelijk even doodleuk, nieuw normaal of zo, inzage in je hele hebben en houden moet gaan geven? Dat is absoluut niet Nederlands. Of ik moet de laatste der mohikanen zijn. Ik hoop van niet trouwens. Geeft een erg eenzaam gevoel als ik daar maar aan denk.

U heeft het over authenticatie met uw voorbeelden over pincode etc, niet over identificatie. Want als iemand uw pin jat, dan bent u het echt niet die inlogt en vraagt het systeem echt niet naar uw ID bewijs. Maar de identificatieplicht is sinds 1994 al begonnen met langzame herintroductie, en vanaf 2005 met de Wuip gangbaar omdat er in economische zin ook een grote behoefte bestond naar zeker weten met wie er zaken werden gedaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.