image

Privacyrisico Facebookpagina's Nederlandse overheid nog niet opgelost

dinsdag 31 oktober 2023, 11:16 door Redactie, 15 reacties

De privacyrisico's bij het bezoeken van de Facebookpagina’s van de overheid zijn nog altijd niet opgelost, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Tweede Kamer laten weten. Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kondigde eind 2021 aan dat er een onderzoek zou komen naar het gebruik van Facebook door de Rijksoverheid. De Haagse Privacy Company die het privacyonderzoek (DPIA) uitvoerde stelde dat de Nederlandse overheid moet stoppen met het gebruik van Facebook voor de communicatie met burgers als de huidige risico's voor privacy en mensenrechten blijven bestaan.

Naar aanleiding van de hoge risico’s die tijdens het privacyonderzoek werden vastgesteld heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van december vorig jaar tot en met september van dit jaar met Meta overlegd. Het ministerie hoopte tijdens deze gesprekken afspraken met Meta te kunnen maken die de hoge risico’s voldoende zouden wegnemen, zodat de overheid gebruik kan blijven maken van Facebook Pages.

Uit de gesprekken is gebleken dat Meta niet bereid is Facebook Pages en de verwerking van persoonsgegevens in dat kader zodanig aan te passen dat de persoonsgegevens die in verband met de pagina's van de overheid worden verwerkt alleen worden verwerkt voor de overheid. Meta is ook niet bereid om gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijkheid te erkennen.

"Het komt er welbeschouwd op neer dat Meta in de gesprekken Binnenlandse Zaken wil overtuigen van de onjuistheid van de DPIA voor wat betreft de conclusies ten aanzien van de risico’s. Dit is ook wat Meta al heeft bepleit in haar commentaar op de concept DPIA en betekent dus een herhaling van zetten", zo laat Van Huffelen weten. De staatssecretaris heeft de Autoriteit Persoonsgegevens nu gevraagd om advies over het privacyonderzoek uit te brengen.

Zo moet de privacytoezichthouder onder andere antwoord geven over het detail waarop de dataverwerkingen van Facebook moeten worden gemapt en onderzocht, in hoeverre er rekening moet worden gehouden met privacyrisico's die verband houden met het gebruik van de Facebookpagina's door burgers met een Facebook-account, in hoeverre er inzicht moet zijn in de algoritmes van Meta en verschillende andere vragen over de gegevensverwerking die plaatsvindt bij het bezoeken van Facebookpagina's.

"Nadat er meer duidelijkheid is over deze vragen zullen de onderhandelingen vanzelfsprekend worden hervat om geconstateerde hoge risico’s uit de DPIA weg te nemen, zodat het Rijk gebruik kan maken van Facebook Pages en daarbij rechtszekerheid heeft over de verwerkingen", besluit Van Huffelen haar brief aan de Tweede Kamer.

Reacties (15)
31-10-2023, 11:27 door Anoniem
De eerste vraag is natuurlijk.... waarom doet de overheid wat op veesboek?
31-10-2023, 11:32 door Anoniem
Het had al nooit gebruikt mogen worden... gaan we nu net zo lang traineren totdat er een wet komt die META boven de wet stelt? want dat gebeurt wel vaker met bedrijven van bepaalde mensen...google komt er mee weg, meta natuurlijk ook...
er is gewoon een overtreding van de wet, en nederlandse burgers lopen schade op... kappen met die fecesbook.
31-10-2023, 11:39 door Anoniem
Gewoon stoppen is blijkbaar geen optie?
31-10-2023, 12:19 door Anoniem
Het platform is van Meta dus zij maken daar de dienst uit.
Als je het niet vertrouwd en als Meta vaag is over hun beleid, stop er dan mee zou ik zeggen.
Facebook is misschien niet zo’n geschikt medium om met burgers te communiceren.
31-10-2023, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon stoppen is blijkbaar geen optie?

Je kunt op social ook prima een link delen naar je eigen overheidsvoorlichtingspagina. Maar dan moet je op die link klikken. Daardoor verlies je veel bereik. Met name mobiele restaurantvervelios met niet eens meer door hebben wat ze besteld hebben omdat ze dringend met hun telefoon bezig zijn. Die klikken niet graag op iets. Scrollen wel, maar klikken niet. Bang dat ze een virus krijgen, ergens lid van worden, er zomaar geld van hun rekening gaat. Of dat ze gevolgd gaan worden.

De laatste dagen zit ik echt me te irriteren aan staatshoofden en zo, die een natte laten. Waarbij dan staat op X, voorheen bekend als twitter. Vooral op die laatste, dat je niet meer letters mag gebruiken. Alsof het allemaal kinderen zijn geworden en meelopers.

Belangrijkste is echter bereik. Elke klik is er eentje teveel. Ook weer niet zo nieuw, met de eerste webshops was dat al. Per extra klik (winkelkarretje, allemaal gegevens op moeten geven, nog eens accoord gaan en dan ook nog met de voorwaarden) raak je kopers kwijt. Wantrouwen en het is teveel moeite. Marketingtechnisch en mediaexperttechnisch is het dus beter om je natte rechtsreeks op social kindersites te laten. Dan hoeft niemand ergens op te klikken en dan heb je meer bereik. Het heeft met verkooptechnieken te maken. Waar politici extra behoefte aan hebben. Want als je ze vertegenwoordiger maakt om maakt niet uit wat te verkopen onderweg, dan verkopen die niks. Dus die hebben zulke kunstjes dubbel nodig. Ook met getrut op facebook.
31-10-2023, 12:56 door Anoniem
Faecesbook in gebruik bij de overheid...
Als we niet wisten wat voor een stel volslagen randdebielen bij de IT van de overheid betrokken zijn (zie bijvoorbeeld de artikelenreeks over René Veldwijks ervaringen met het UWV), dan zou je er verbaasd over kunnen zijn. Meewarig het hoofd schudden lijkt nu de enige gepaste reactie.
31-10-2023, 13:58 door Anoniem
Ugh, de Nederlandse overheid op een Facebook pagina... Dat is hetzelfde als de nederlandse vlag in een hondendrol geprikt.
Gewoon een stom idee, lol.
Facebook is leuk voor als je wilt dat je metadata bestolen wordt.
31-10-2023, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: Faecesbook in gebruik bij de overheid...
Als we niet wisten wat voor een stel volslagen randdebielen bij de IT van de overheid betrokken zijn (zie bijvoorbeeld de artikelenreeks over René Veldwijks ervaringen met het UWV), dan zou je er verbaasd over kunnen zijn. Meewarig het hoofd schudden lijkt nu de enige gepaste reactie.

Gok dat dit gewoon buiten IT om loopt.
Managers willen zo goedkoop mogelijk IT problemen "oplossen". Dus hoppa, maak maar een Facebook pagina aan waar mensen te woord gestaan kunnen worden..
Wijs een of andere student aan als "contentcreator/manager" en klaar.
31-10-2023, 19:23 door Anoniem
Overheid heeft niets te zoeken op (a)sociale media. Het lokt (of houdt) gebruikers op een platform vaar ze digitaal uitgebuit worden en wat zo verslavend mogelijk gemaakt is. Dat lijkt me niet iets wat je als overheid moet promoten, iedere "Volg ons op ..." is gratis reclame voor zo'n toko!
31-10-2023, 20:01 door Anoniem
Niet zo op facebook mopperen het is een prima middel, voor alles uitvalt. Althans zo zien de Duitser dit zie https://www.security.nl/posting/816434/Duitse+gemeenten+zonder+systemen+na+ransomware-aanval+op+it-provider
Door Anoniem: Het had al nooit gebruikt mogen worden... gaan we nu net zo lang traineren totdat er een wet komt die META boven de wet stelt? want dat gebeurt wel vaker met bedrijven van bepaalde mensen...google komt er mee weg, meta natuurlijk ook...
er is gewoon een overtreding van de wet, en nederlandse burgers lopen schade op... kappen met die fecesbook.
Niet nodig hoor, er is een DPIA gedaan en als je de hoge risico's niet weg kan nemen dan vraag je eerst de Autoriteit persoonsgegevens om advies (verplicht in dat geval zelfs) en als dat advies niet al te slecht uitpakt dan vraag je diezelfde toezichthouder gewoon toestemming om de inbreuk voort te mogen zetten.
is prima geregeld in de AVG (artikelen 35 en 36). Moet het AP natuurlijk nog wel meewerken.
Er is wel precedent werking hier, er speelde dezelfde issues met Microsoft een paar jaar terug waarvoor hetzelfde privacy bedrijf een tweetal DPIA's heeft opgesteld (online prima te vinden) die behoorlijk kritisch waren.
Verschil? Microsoft heeft beloofd zich beter te gedragen, maar alleen voor overheidsmedewerkers en waarschijnlijk alleen landelijke overheid ook nog. Dat in tegenstelling tot Meta die gewoon 10 maanden lang de middelvinger opsteekt en vrolijk doorgaat waar het mee bezig was.
En dat nu nog een tijdje kan doen want de Autoriteit persoonsgegevens zal er wel maanden over doen om met een advies te komen.
Denk dat de overheid straks ook "jongeren" via Faekebook gaan laten meepraten over de kabinetsformatie. Kan leuk worden gezien alle fake news op dat platform en je geen flauw idee hebt of het wel echt jongeren zijn of niet en niet stiekem Russische trollen die toevallig erg goed Nederlands spreken (geven ze gewoon aan de universiteit van Moscow hoor).
01-11-2023, 05:42 door Anoniem
Het nieuwe tarief voor ad-vrij facebooken is 13,95 euro per maand.
Wil je de pdf's erop opslaan betaal je 4,95 per maand extra voor je PDF-reader.

Zeg maar dag tegen gratis, het zal niet meer getolereerd worden.
Voor niks gaat de zon op en soms ook nog geen eens voor niks. ;)

All your data/money is/belong to us. (The Borg-AI),

Of was dit een nachtmerrie, waar ik vannacht door wakker schrok?
Dan gelukkig maar.

luntrus
01-11-2023, 09:18 door Anoniem
Facebook is sowieso een groot risico voor je privacy maar aangezien mensen zelf vrijwillig dit risico nemen is er geen probleem toch?
02-11-2023, 16:27 door Rubbertje
Door Anoniem: De eerste vraag is natuurlijk.... waarom doet de overheid wat op veesboek?

Precies. Wat doen ze daar? De overheid heeft genoeg websites waar alles op te vinden is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.