image

Noyb dient klacht in tegen Brussel over advertenties voor client-side scanning

donderdag 16 november 2023, 10:57 door Redactie, 15 reacties

Privacyorganisatie noyb heeft bij de Europese privacytoezichthouder een klacht tegen de Europese Commissie ingediend over advertenties waarmee steun werd gezocht voor client-side scanning, waarmee Brussel de chatberichten van alle burgers wil controleren. Voor het tonen van de advertenties op X maakte de Commissie gebruik van microtargeting, waarmee het volgens noyb de wet heeft overtreden en democratische procedures tussen EU-instituten heeft ondermijnd.

Onlangs ontdekte tech-expert Danny Mekic dat de Europese Commissie op X een advertentiecampagne heeft gevoerd waarbij het via microtargetting zich richtte op mensen in Nederland, Zweden, België, Finland, Slovenië, Portugal en Tsjechië. Deze landen stemden niet in met het omstreden voorstel. De Digital Services Act (DSA) bevat bepalingen over online advertenties, waaronder een verbod op het gebruik van gevoelige persoonlijke data voor gerichte advertenties. De Europese Commissie heeft de wet niet alleen voorgesteld, maar is ook verantwoordelijk voor het toezicht of grote platforms de DSA wel naleven.

"De advertentiecampagne van de Europese Commissie, die zelfs op X als misleidend werd aangemerkt, schond ook de AVG", aldus noyb. "Ondanks dat de politieke opvattingen en geloofsovertuigingen van mensen door de AVG beschermd zijn, werden deze datacategorieën voor de advertentiecampagne gebruikt." Naast de klacht tegen de Europese Commissie die bij de Europese toezichthouder werd ingediend, kijkt noyb ook of het een klacht tegen X gaat indienen omdat het toestond dat gevoelige data illegaal voor politieke microtargeting werd gebruikt.

"De Europese Commissie heeft geen juridische grondslag om gevoelige data voor gerichte advertenties op X te verwerken. Niemand staat boven de wet, ook de Europese Commissie niet", zegt noyb-advocaat Felix Mikolasch. "Het is verbijsterend dat de Europese Commissie de wet niet volgt die het slechts een paar jaar geleden meehielp vast te leggen. Daarnaast claimt X het gebruik van gevoelige data voor gerichte advertenties te verbieden, maar het doet niets om dit verbod te handhaven", voegt noyb-advocaat Maartje de Graaf toe.

Bedreiging voor de democratie

Volgens noyb vormt de werkwijze van Brussel een bedreiging voor de democratie. "Het lijkt erop dat de Europese Commissie heeft geprobeerd om de publieke opinie in landen zoals Nederland te beïnvloeden, om zo de positie van nationale regeringen in de EU-Raad te ondermijnen. Dergelijk gedrag, gecombineerd met illegale microtargeting, is een serieuze bedreiging voor het Europese wetgevend proces en staat volledig haaks op de intentie van de Europese Commissie om politieke advertenties transparanter te maken." Als het aan de privacyorganisatie ligt krijgt Brussel ook een boete opgelegd.

Reacties (15)
16-11-2023, 11:03 door Anoniem
Naar Chinees voorbeeld... Mensen controleren en daar propaganda-campagne voor voeren. De EUSSR begint er steeds meer op te lijken...
staat volledig haaks op de intentie van de Europese Commissie om politieke advertenties transparanter te maken
Dat is helemaal de intentie niet. Dat is het rookgordijn. Beoordeel iemand op z'n daden, niet op z'n woorden.

Wanneer stappen we gewoon eens uit die EUSSR?
16-11-2023, 11:17 door Anoniem
Ik kan nu wel weer een tirade tegen wat de EU is geworden afsteken. Gelukkig doen anderen nu dat ook en op een meer effectieve manier.

Erg blij dat Nyob er is en de macht van EU controleerd en aanklaagt. Het geeft de burger weer wat moed.
16-11-2023, 11:21 door Anoniem
Klein puntje, Nederland was toch voor? Of in ieder geval niet tegen?
16-11-2023, 11:52 door Anoniem
We hebben het zo voor elkaar, dat Nederland, als het de EU niet zo uitkomt,
niet of nauwelijks meer meetelt.

Wel natuurlijk voor de miljarden die het afdraag.,
Maar ja, ook daar heeft de Nederlandse burger geen zeggenschap over.

Wat doet die stem er straks nog toe, als "getrapt verkozen commissarissen" bepalen
en "verkozen parlementariërs" niets in de melk te brokken hebben?

Wat is eigenlijk het verschil met de Sovjet Unie van eertijds en haar "rubberen velden"?

Mensen die het systeem van twee kanten hebben gekend, trekken nu hun conclusies.
Het verhaaltje van door de hond of de kat gebeten worden, weet u wel?

De meerderheid van de EU-bevolking is daar echter nog niet toe in staat.
Of het interesseert hen niet, want gaat niet over ' brood en spelen' of juist toch wel.

Ze zullen daarom met de ernstige gevolgen moeten leven.
Propaganda en censuur valt hen ten deel.
16-11-2023, 11:59 door Anoniem
Ylva, de eindverantwoordelijke EuroCommissaris voor CSS doet blijken alsof ze van niets wist tijdens de hoorzitting jegens haar en erkent dat er nader onderzoek moet plaatsvinden om duidelijkheid hierin te krijgen.

Zelfde tactiek die onze Rutte er ook op nahield, doen alsof je neus bloed, het ook heel erg vinden dat dat heeft kunnen gebeuren, de laatste steen moet boven komen en dan -puntjebijpaaltje- als eindverantwoordelijke niet de eindverantwoording op je nemen.

Het is jouw (ddr-)project, JIJ -Ylva- dient te weten wat er speelt en ondanks dat je (nu net doet alsof je) het niet weet , jij blijft eindverantwoordeljk en ik vind dan ook dat je die eindverantwoordelijkheid nu moet nemen en opzout met je china-zou-er-trots-op-zijn-ideeën.

Maar ach, natuurlijk gaat dat niet gebeuren, niet bij onze Rutte die er elke keer mee weg kwam, en dat zal ook niet met mevr. Johansson gebeuren. Ik wou dat de burger hier meer inspraak over zou kunnen krijgen , dat zou zeker het nog steeds groeiende wantrouwen doen afremmen.

Meer openheid/transparantie, wat mevr Ylva Johansson ook al nalaat in dit traject, geen volledige openheid hoe de lobbypraktijken om dit project zijn ingevuld noch transparantie welke experts er dan zogenaamd voor zijn.

Klein puntje, Nederland was toch voor? Of in ieder geval niet tegen?
Yep, anders zouden ze hun onderhandelingspositie verminderen, blijkbaar heb je geen inspraak meer om het nieuwe wetsvoorstel bij te schaven als je tegen bent, wat m.i. niet de juiste manier is om tot een -werkelijk- democratisch besluit te komen.
16-11-2023, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: We hebben het zo voor elkaar, dat Nederland, als het de EU niet zo uitkomt,
niet of nauwelijks meer meetelt.

Wel natuurlijk voor de miljarden die het afdraag.,
Maar ja, ook daar heeft de Nederlandse burger geen zeggenschap over.

Wat doet die stem er straks nog toe, als "getrapt verkozen commissarissen" bepalen
en "verkozen parlementariërs" niets in de melk te brokken hebben?

Wat is eigenlijk het verschil met de Sovjet Unie van eertijds en haar "rubberen velden"?

Mensen die het systeem van twee kanten hebben gekend, trekken nu hun conclusies.
Het verhaaltje van door de hond of de kat gebeten worden, weet u wel?

De meerderheid van de EU-bevolking is daar echter nog niet toe in staat.
Of het interesseert hen niet, want gaat niet over ' brood en spelen' of juist toch wel.

Ze zullen daarom met de ernstige gevolgen moeten leven.
Propaganda en censuur valt hen ten deel.

Het is dan ook geen wonder dat ze in de oosterlijke lidstaten iets wat sceptischer zijn over regenten ver van huis.
Zij kunnen zich nog wel herinneren wat het is om zoveel macht uit handen te geven aan mensen die ze niet kennen noch om ze geven.
16-11-2023, 15:17 door Anoniem
Wat zorgwekkend is, is dat er nog steeds te veel te weinig besef van verschil bestaat. Tussen nationale of Europese politiek. En bijvoorbeeld een songfestival. Of het EK.

Nog zorgwekkender is dat er menigeen de eer en het vertrouwen heeft mogen krijgen om ergens te mogen volksvertegenwoordigen. Of minister of eurocmmissaris te mogen zijn. En zelf dat verschil niet eens lijken te snappen.

Gericht en getarget proberen om in diverse landen de publieke opinie te beïnvloeden is list en bedrog. Het is proberen de boel te besodemieteren. Het is anti democratisch. En kan maar uit één motief voorkomen. Eigenbelang. Eigen posities veiligstellen. Boetes geven is op zich wel goed, maar blijft natuurlijk vestzak broekzak. Opbaarheid geven over wie er lak heeft aan de democratie veel belangrijker. Niet zozeer de personen, maar welke zetels er besmeurd zijn geraakt door carrieregedrag. En hoe dat zover heeft kunnen komen. Hoe komt het dat er nog steeds baantjesjagers op belangrijke plekken worden voorgedragen. Die het als een soort van songfestival competitie zien. Of een EK.
16-11-2023, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem: Klein puntje, Nederland was toch voor? Of in ieder geval niet tegen?

Nederland en de regering zijn twee totaal verschillrnde identiteiten en de laatste heeft heeft een eigen agenda die bijna altijd haaks staat op de belangen van de bevolking.
16-11-2023, 16:36 door Anoniem
De mens vergeet snel de eigen geschiedenis en herhaalt dezelfde fouten (zie wat er recent nu gebeurt in Polen).
De EU lacht, Duitsland wil terug naar de grenzen van 1937.
Rusland verloor haar toegang tot de Baltische staten.

Met de EU verliezen we allen als burger heel, heel veel van onze soevereiniteit.
Maar men mort pas achteraf, zoals het steeds is gegaan, als morren dan nog mogelijk is.
16-11-2023, 16:39 door Anoniem
Tja, dit hadden ze in Brussel kunnen verwachten. Als Max Schrems en zijn team iets vinden zoals dit laten ze die kans niet liggen. Overigens is het helaas wel triest dat dit moet. Waarom kan de EU niet gewoon eerlijk zijn tegenover zijn eigen leden? Als een voorstel door meerdere landen wordt tegengehouden dan deugt het misschien niet. Maar nee, gewoon er doorheen drammen, walgelijk gedrag als je het mij vraagt, net zo walgelijk als dat hele Client-Side Scanning zelf.
16-11-2023, 17:54 door spatieman
bijna,,bijna wordt het de EU CP, gebaseerd op de CCP van dictator Winnie de Xi poop.
16-11-2023, 20:56 door Anoniem
Door Anoniem: Klein puntje, Nederland was toch voor? Of in ieder geval niet tegen?

Die paar resterende D66'ers zijn vooral voor. De rest van het land niet.

Groot punt dus!
17-11-2023, 13:22 door Anoniem
Er valt ook over tegenbewegingen tegen het voorgestelde CSS te lezen:

https://dl.acm.org/doi/10.1145/2020408.2020578

Wie zullen deep perceptual hashing gaan inzetten om de detectie-drempelwaarde te gaan manipuleren?

Het is zeker nog geen gelopen race voor de "EU-custodians".

# AdNauseam/DoNotTrackMe
17-11-2023, 14:01 door Anoniem
Wie is de grootste fingerprinter en dat op globale schaal?- Google.

Wie maakt de plannen voor de EU CSS surveillance mogelijk?, juist.

Kijk: https://amiunique.org/timeline/XXXXXXX

Moeten we ge-encrypte toetsenbordjes gaan installeren, afwijkende hash-detectie waarden genereren?
14-01-2024, 19:11 door Anoniem
Dwing de overtreder tot aftreden!
Ik ben echt hypergelukkig met het harde werk dat Noyb voert tegen ALLE privacyschenders die zijn aanklagen. Het is de meest rendabele gift die ik graag elk jaar herhaal, want onze privacy is het waard!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.