image

'Brussel gebruikte microtargeting in campagne voor client-side scanning'

woensdag 25 oktober 2023, 11:28 door Redactie, 18 reacties

De Europese Commissie heeft in een campagne voor client-side scanning gebruikgemaakt van microtargeting, om zo inwoners te bereiken van landen die kritisch over het omstreden voorstel zijn. Dat meldt technologie-expert Danny Mekic. Hij doet onderzoek naar het voorstel en ontdekte op 15 september een betaalde advertentiecampagne van de Europese Commissie op X, gericht op Nederland, Zweden, België, Finland, Slovenië, Portugal en Tsjechië.

Deze landen zouden een dag eerder niet voor het huidige voorstel van Brussel hebben gestemd. "De campagne, die meer dan vier miljoen keer is bekeken, gebruikt shockerende beelden van jonge meisjes naast sinister uitziende mannen, onheilspellende muziek, en pleegt een vorm van emotionele chantage door te suggereren dat tegenstanders van het wetsvoorstel kinderen niet zouden willen beschermen", stelt Mekic.

Hij noemt de stelling van de Europese Commissie dat het wetsvoorstel door de meerderheid van de Europeanen gesteund zou worden op basis van een enquête, die alleen de voordelen maar niet de nadelen van de voorgestelde wetgeving benadrukte, net zo misleidend. "Onderzoeken van onderzoeksbureaus YouGov en Novus, die de nadelen benadrukten, lieten juist vrijwel geen steun voor het voorstel zien onder de Europese bevolking."

Uit het Transparantierapport van X blijkt volgens Mekic dat Brussel de advertenties via microtargeting weghield bij mensen die privacy belangrijk vinden en eurosceptici. Ook mensen met interesse in het christendom werden uitgesloten. "Na het uitsluiten van kritische politieke en religieuze groepen werd het algoritme van X ingesteld om in de overgebleven bevolking mensen te vinden die wél geïnteresseerd waren in de advertentieboodschap, met als gevolg een kritiekloze echokamer", stelt de expert. Volgens Mekic horen dergelijke misleidende desinformatiecampagnes en illegale advertenties niet thuis in onze democratie.

'De kinderen'

Eurocommissaris Johansson, die achter het voorstel zit, haalt in een blogposting uit naar critici van het voorstel. "Dit gaat alleen om het beschermen van kinderen." Ook hekelt ze de Europese digitale rechtenbeweging EDRi, die eerder flinke kritieke uitte, omdat het geld van Apple ontvangt. Eerder lieten onderzoeksjournalisten weten dat er allerlei commerciële belangen bij het scanplan spelen. Iets wat Johansson ontkent. "Geen enkel bedrijf of organisatie zal profiteren."

In een reactie tegenover Wired noemt EDRi het zorgwekkend dat de Eurocommissaris op deze manier, door de organisatie is diskrediet te brengen, kritische geluiden het zwijgen probeert op te leggen. "Wanneer zowel de inhoud als het proces rond dit voorstel zo verontrustend zijn, moeten we vragen stellen hoe de Europese Commissie het zo ver heeft laten komen."

Reacties (18)
25-10-2023, 11:39 door Anoniem
Dit is wel echt 1 van de meest ondemocratische dingen die je kan doen.
25-10-2023, 11:48 door Anoniem
De EC laten, keer op keer, steeds beter zien dat ze er niet zijn voor de bevolking.
Eerder dat ze een bedreing voor die bevolking aan het worden zijn.
Waneer wordt de EC opgeheven en de bettreffende commissarissen weggestuurd?

Wanneer is de maat vol?
25-10-2023, 11:55 door Anoniem
Uit het Transparantierapport van X blijkt volgens Mekic dat Brussel de advertenties via microtargeting weghield bij mensen die privacy belangrijk vinden en eurosceptici.
Daar is 1 woord voor: PROPAGANDA.
25-10-2023, 12:03 door Anoniem
Dat zijn Trumptechnieken. Hopelijk zijn de bewijzen daarvoor goed onderbouwd, want dan kan wat mij betreft zo een antidemocraat als Eurocommissaris Johansson gelijk vandaag nog zijn biezen pakken.

Want dat is dan zelf een heel vies mannetje.
25-10-2023, 12:16 door Anoniem
Dit voorstel voor de zogeheten ‘CSAM-verordening’ is door honderden wetenschappers, privacytoezichthouders, en zelfs door interne juristen van de Raad van de Europese Unie zelf veroordeeld vanwege de grove schending van de privacyrechten, maar ook omdat de technologie die gebruikt moet worden om het voorstel uit te voeren gebrekkig is.

door Danny Mekic, 12 oktober 2023

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-europese-commissie-misleidt-burgers-met-desinformatiecampagne-en-illegale-advertenties~b86cae2c


Danny Mekic is jurist, promovendus bij eLaw, Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden.

https://www.universiteitleiden.nl/rechtsgeleerdheid/instituut-voor-metajuridica/elaw
25-10-2023, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Uit het Transparantierapport van X blijkt volgens Mekic dat Brussel de advertenties via microtargeting weghield bij mensen die privacy belangrijk vinden en eurosceptici.
Daar is 1 woord voor: PROPAGANDA.

Ander woorden:

Echoput, bubbel.

En dan om je heen kijken, en roepen: zie je wel iedereen (die we als steekproef benaderd hebben) is het met ons eens.
Dat moet dan omgerekend wel 105% van de bevolking zijn.

Ook een manier om jezelf te bedriegen.

Maar als dit de manier is waarop euro-commissarissen hun wil doordrammen, dan wordt het tijd dat de betreffende commissaris de laan uit gestuurd wordt, wegens onprofessioneel gedrag.
Ik neem aan dat er ergens iets in haar arbeidsvoorwaarden staat over hoe ze zich hoort te gedragen?
25-10-2023, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is wel echt 1 van de meest ondemocratische dingen die je kan doen.
Ik neem aan dat je het nu over de EUSSR hebt, toch?

Het gaat helemaal niet om KP. Het gaat om binnen komen in die telefoon. Dit is de koevoet. Zodra CSS 'gemeen goed' is, wordt het in no-time uitgebreid. Je ware intenties verbergen is ook niet erg 'democraties'. Maar wel hoe de EUSSR elke keer werkt. In dat opzicht zijn de regimes in China en Noord Korea transparanter - die zeggen gewoon dat ze vinden dat ze bij al je data moeten kunnen.
25-10-2023, 14:08 door Anoniem
Ik zou het heel fijn vinden, en een teken vinden van zelfcorrigerend vermogen, als de EC nu eerst eens actie onderneemt op dit soort excessen. De EU regelt een hoop dingen goed, maar dit soort berichten, berichten over eurocommissarissen die hun medewerkers heen en weer laten rijden voor extra reiskostenvergoeding, het hele gedoe met verhuizen om de zoveel tijd... het zorgt er gewoon voor dat mensen geen vertrouwen meer in de EU hebben.
25-10-2023, 14:19 door Anoniem
Blijkbaar modus operandi voor eurocommisarissen. Als er ook nooit gevolgen aanzitten dan waarom niet.

We kunnen ze ook niet naar huis sturen want ze worden niet democratisch verkozen. De geweldige democratische rechtstaat geld alleen voor het gepeupel en is noch democratisch nog een rechtstaat.

https://www.security.nl/posting/802949/Privacyactivist+Max+Schrems+wil+dat+Eurocommissaris+beschuldiging+intrekt


Privacyactivist Max Schrems wil dat Eurocommissaris Didier Reynders van Justitie een gisteren gedane beschuldiging intrekt en excuses maakt. Reynders claimde dat Schrems en non-profitorganisaties die privacyzaken bij het Europees Hof van Justitie indienen dit als "businessmodel" doen. Een beschuldiging die hij inmiddels drie keer heeft geuit, aldus Schrems in een open brief.
25-10-2023, 15:12 door Anoniem
Dit bewijst maar weer eens dat het "think of the children" tactiek ook daadwerkelijk is toegepast om mensen te overtuigen van deze massaspionage en zegt heel veel over de daadwerkelijke duistere motieven die er meespelen in de politiek, liegen en bedriegen zonder transparantie.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children
Mensen willen daarnaast ongetwijfelt de metadata verkopen voor de vele miljarden die men ermee kan verdienen, (die gaat men echt niet weggooien) Metadata is het nieuwe zwarte goud.
Daarnaast kan men overal op spioneren, de meest persoonlijke gesprekken tussen zoons, dochters, moeders, vaders, ooms en tante's, etc.
Daarnaast waren er commerciele belangen, tot twee keer toe een motie van de tweede kamer afgewezen, onbeperkt toegang zoeken tot data, niet alleen kinderen, etc, etc.
Criminelen kunnen gewoon om het systeem heenwerken wat het in de praktijk nutteloos maakt voor het "doel" waar het origineel voor was bedoeld. (Gelooft de politiek het zelf??)
De crimineel zoekt zijn/haar heil ergens anders/op een andere manier, enige mensen die er permanent mee blijven zitten is de gemiddelde burger.
Mensen worden massaal verdacht zonder motief.
De daadwerkelijke redenen zijn eveneens in het nieuws geweest;

https://www.security.nl/posting/811655/%27Commerci%C3%ABle+belangen+bij+Brussels+plan+voor+client-side+scanning%27

https://www.security.nl/posting/812441/%27Europol+zocht+onbeperkte+toegang+tot+data+verzameld+via+client-side+scanning%27
25-10-2023, 15:55 door Anoniem
"Geen enkel bedrijf of organisatie zal profiteren."
Nou dat is weer eens een hoop bull----
Bedrijven zijn er altijd om te profiteren, dat is het hele doel van een bedrijf. En zoals al eerder is gebleken, in plaats van dan op zijn minst zelf iets te ontwikkelen, laten ze het aan Amerikaanse NGO's over die er met dikke contracten vandoor gaan. En wie profiteert er dan? Geen enkele Europeaan, maar aan de andere kant van de plas lopen ze met schuimende bekken over.

En dat ze dit plan dan ook nog op zo'n manier proberen te ondersteunen door minder kritische mensen te manipuleren is ook ziekelijk makend. Dat is niks beter dan de propagandamachines die men kon zien tijdens de koude oorlog.
25-10-2023, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem:
"Geen enkel bedrijf of organisatie zal profiteren."
Nou dat is weer eens een hoop bull----
Bedrijven zijn er altijd om te profiteren, dat is het hele doel van een bedrijf. En zoals al eerder is gebleken, in plaats van dan op zijn minst zelf iets te ontwikkelen, laten ze het aan Amerikaanse NGO's over die er met dikke contracten vandoor gaan. En wie profiteert er dan? Geen enkele Europeaan, maar aan de andere kant van de plas lopen ze met schuimende bekken over.

En dat ze dit plan dan ook nog op zo'n manier proberen te ondersteunen door minder kritische mensen te manipuleren is ook ziekelijk makend. Dat is niks beter dan de propagandamachines die men kon zien tijdens de koude oorlog.

Enkele decennia eerder ook al in Duitsland.
Maar zelfs in 500 BC werd het al toegepast.
Eerder waarschijnlijk ook al. Maar daar zijn geschreven bronnen van.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_propaganda
25-10-2023, 20:37 door Anoniem
Ik ben banger voor EU dan voor Rusland.... Ik denk dat mensen niet beseffen in wat voor gevangenis we leven binnen 5 jaar

Tijd on elkaar op te zoeken en dingen te organiseren, en zelf naar Brussels te gaan, wie de qualiteiten heeft....
25-10-2023, 23:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Uit het Transparantierapport van X blijkt volgens Mekic dat Brussel de advertenties via microtargeting weghield bij mensen die privacy belangrijk vinden en eurosceptici.
Daar is 1 woord voor: PROPAGANDA.

Ander woorden:

Echoput, bubbel.
(nieuwe anoniem)
Of: fake wetenschap, oplichting, fraude, misleiding en ook: desinformatie.

En dan om je heen kijken, en roepen: zie je wel iedereen (die we als steekproef benaderd hebben) is het met ons eens.
Dat moet dan omgerekend wel 105% van de bevolking zijn.

Ook een manier om jezelf te bedriegen.
Jezelf bedriegen is één ding, alle Europeanen bedriegen is een ander ding.

Maar als dit de manier is waarop euro-commissarissen hun wil doordrammen, dan wordt het tijd dat de betreffende commissaris de laan uit gestuurd wordt, wegens onprofessioneel gedrag.
Ik neem aan dat er ergens iets in haar arbeidsvoorwaarden staat over hoe ze zich hoort te gedragen?
Het Europees Parlement kan alleen de Commissie als geheel de laan uitsturen.
Dat gaat dus niet gebeuren.
26-10-2023, 00:18 door Anoniem
Door Anoniem: Dat zijn Trumptechnieken. Hopelijk zijn de bewijzen daarvoor goed onderbouwd, want dan kan wat mij betreft zo een antidemocraat als Eurocommissaris Johansson gelijk vandaag nog zijn biezen pakken.

Want dat is dan zelf een heel vies mannetje.
je bedoeld denk ik vrouwtje...nou ja ...tje?
26-10-2023, 00:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben banger voor EU dan voor Rusland.... Ik denk dat mensen niet beseffen in wat voor gevangenis we leven binnen 5 jaar

Tijd on elkaar op te zoeken en dingen te organiseren, en zelf naar Brussels te gaan, wie de qualiteiten heeft....
De EU is .mogelijk nog weer op koers te krijgen. Rusland is al een totalitaire staat. Daar zijn ze al een jaar of vijf waar jij bang voor bent over vijf jaar in de EU
26-10-2023, 12:22 door Anoniem
Dat Christenen als gevaarlijk en te vermijden gezien wordt dat is pas gevaarlijk. Morgen is een andere groep besmet.
26-10-2023, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Dat Christenen als gevaarlijk en te vermijden gezien wordt dat is pas gevaarlijk. Morgen is een andere groep besmet.

Was er niet zoiets als scheiding tussen Kerk en Staat?

Misschien moet dat maar weer eens uit de kast gehaald worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.