image

Privacy First: veel politieke partijen vinden privacy niet heel belangrijk

maandag 20 november 2023, 10:29 door Redactie, 14 reacties

Veel politieke partijen vinden privacy niet heel belangrijk, zo blijkt uit het gebruik van trackingcookies, microtargeting en Google Analytics, alsmede wat er in de verkiezingsprogramma's staat, aldus stichting Privacy First. De stichting maakte een overzicht van opmerkelijke zaken in de verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen.

"Dat veel politieke partijen privacy helaas nog steeds niet hoog in het vaandel hebben bleek recentelijk uit onthullingen over volgcookies, microtargeting en gepersonaliseerde politieke advertenties", aldus Privacy First. "Ook maken veel politieke partijen onder andere gebruik van Google Analytics in plaats van privacyvriendelijke alternatieven."

Als het gaat om de partijen zijn er verschillende partijen waar privacy niet goed geborgd is. "Als klassieke “law and order” partij heeft de VVD historisch gezien geen al te best track-record als het om privacy gaat. Het huidige VVD-verkiezingsprogramma zet die lijn voort", aldus Privacy First. De stichting is ook kritisch over het CDA. "Helaas lezen we in het CDA-verkiezingsprogramma weinig hoopvols als het om privacy gaat."

Ook Volt komt er niet goed vanaf. "Voor een partij die sinds kort privacy-voorvechter Sophie in ’t Veld in haar gelederen heeft stelt het verkiezingsprogramma van Volt helaas zwaar teleur." In het geval van de PVV stelt Privacy First vast dat er in het verkiezingsprogramma 'traditioneel' weinig over privacy te bespeuren valt.

Reacties (14)
20-11-2023, 11:38 door Anoniem
Partij tegen de Burger schijnt ook privacy te willen schrappen. Zij willen sowieso dat mensen worden geschrapt. Minder privacy, minder u!
20-11-2023, 11:58 door Erik van Straten
Notabene politici zouden wel eens grotere risico's kunnen lopen dan gedacht, doordat er voor "RTB" (Real Time Bidding) op advertenties grote hoeveelheden identificerende persoonsgegevens zouden worden gedeeld via een product genaamd "Patternz".

Zie https://www.iccl.ie/2023/new-iccl-reports-reveal-serious-security-threat-to-the-eu-and-us/

Bron: https://www.golem.de/news/spionagetool-aufgedeckt-patternz-sammelt-daten-von-milliarden-von-menschen-2311-179573.html
20-11-2023, 13:20 door Anoniem
ja dan hebben de politiek partijen toch boter op de hooft...ik had er all geen vertrouwen in...
20-11-2023, 14:13 door Anoniem
Zolang politieke partijen maar geen invloed op de werkelijkheid krijgen, vind ik het best... oh wacht... nevermind.
20-11-2023, 14:45 door Anoniem
"Ook maken veel politieke partijen onder andere gebruik van Google Analytics in plaats van privacyvriendelijke alternatieven."

Is het niet gewoon zo dat de bedrijven waar aan dit uitbesteed wordt deze zooi standaard in het repertoire hebben staan omdat ze het zelf niet nauw nemen met de privacy van de bezoekers van hun klanten?
Geen vragen gesteld => De standaard G-crap template toepassen.
20-11-2023, 14:57 door Wim ten Brink
Ik heb Google Bard eens gevraagd over partijen die Privacy ondersteunen: https://bard.google.com/share/e5ef1e3031ce
Opvallend is dat de PiratenPartij daarbij niet genoemd wordt en ik dus een vervolg-vraag moest stellen om de standpunten van de PP in beeld te krijgen. Da's niet erg handig...
Opvallend is dat Bard D66 noemt, die inderdaad privacy lijkt te respecteren binnen dit onderzoek. Alleen niet ver genoeg. Idem voor GroenLinks/PVDA, PVV en de SP. Ze lijken privacy in ieder geval te respecteren, binnen bepaalde grenzen. En dat betekent, helaas, dat kiezers die voorstander zijn van privacy nog genoeg keuze hebben...
20-11-2023, 15:40 door Anoniem
Burgers kunnen zelf al aanpassingen verichten aan de prive leefomgeving
bijvoorbeeld,koop minder of gebruik geen slimme devices,zoek naar alternatieven en gebruik geen wifi in huis
kies daarvoor een vaste lan kabel rj45 aansluiting voor je internet en je kunt kiezen voor meer opensource software,
alle kleine beetjes helpen.

In je werkomgeving kun je in overleg ook om aanpassingen vragen die jou privacy waarborgen,
lukt dit niet dan is een andere baan wellicht een optie als een vakbond of privacy organisatie ook niets
meer kan doen dan wat je eigenlijk wilt.

NL2023
20-11-2023, 19:48 door Reinder
Door Anoniem: Partij tegen de Burger schijnt ook privacy te willen schrappen. Zij willen sowieso dat mensen worden geschrapt. Minder privacy, minder u!

Inderdaad. Sowieso een partij die ik steeds meer ga waarderen. Gewoon open en eerlijk en duidelijk waarvoor ze staan. Je hoeft je niet af te vragen wat ze nou eigenlijk precies willen, die helderheid waardeer ik enorm. Gewoon concrete plannen ook, zoals meer management lagen in het onderwijs en de gezondheidszorg, afschaffen van buslijnen in de regio, meer Amsterdamse toestanden in andere steden, dat soort goede ideeen. Mijn stem gaat dus deze verkiezingen zeker naar hen.
20-11-2023, 20:53 door Anoniem
Wilde plannen voor CSS, e-Id, DSA en noem maar op, en dan nog afvragen of privacy wel vooraan staat?

Wordt eens wakker.

Al bekend met wat opsporingsdiensten allemaal van u kunnen/mogen aftappen met hun nieuwe mandaat?
20-11-2023, 20:58 door Anoniem
Ja idd ze geven achteraf nergens om,de hele politiek is blufpoker want ze kunnen haast niks waarmaken,wat wij als burger graag willen zien dat gebeurt hem nooit. ze denken alleen aan de schatkist vullen op zo een manier,dat er geen geld meer is om er voor de burger fatsoenlijk te kunnen zijn,zoals het woningnood gebeuren op te vangen,de migratie een halt toe te roepen,en de prijsstijgingen tegen te gaan,alles blijft maar duurder worden terwijl dat niet nodig is. denk ook maar aan de zorgpremie steeds,er had nooit mee moeten ingestemd moeten worden dat zorgverzekeraars meer naar een verdienmodel zouden gaan,en particulier verzekeren en verplicht verzekeren afgeschaft had moeten worden. Het had moeten blijven dat mensen met een hoog inkomen particulier verzekerd hadden moeten zijn,en mensen met een laag inkomen verplicht waardoor zij dan automatisch minder zouden hoeven te betalen voor het zorgsysteem. Eerlijk is eerlijk mensen die meer geld te besteden hebben kunnen meer betalen dan mensen met een lager inkomen.
De rijken missen het minder die hebben altijd voldoende buffer om al hun lasten te kunnen betalen,met gemak. De mensen met een laag inkomen moeten alles ophoesten om te kunnen betalen met pijn en moeite,zij missen ieder dubbeltje wat er aan hogere kosten komt door prijsstijgingen.
21-11-2023, 00:15 door Anoniem
Lees vooral het programma van de Partij voor de Dieren op dit gebied op hun website (onder het kopje 'Een rechtvaardige samenleving').
Toffe, privacyvriendelijke types.
21-11-2023, 00:47 door Anoniem
De piratenpartij heeft best goede punten oa. qua privacy en digitalisering heel professioneel!
Ik zou zeggen, neem er eens een kijkje of het misschien wat voor jullie is;
https://piratenpartij.nl/
https://wiki.piratenpartij.nl/tk2023:partijprogramma
21-11-2023, 09:13 door Anoniem
Uiteindelijk komt dit omdat het grootste deel van de Nederlandse bevolking er weinig om privacy (of de rechstaat) geeft, irrationele angst en "gevoel" zijn duidelijk belangrijker en ik denk dat veel partijen dat ook wel doorhebben (zeker na de corona tijd).

Zolang de grote massa nog op de partijen blijven stemmen die de problemen veroorzaken waar ze zelf over klagen zal er weinig verbeteren.
21-11-2023, 12:40 door Anoniem
Ja de angst-aanzwengeling zal doorgaan en daarmee ook de tweedeling in de maatschappij.

Verdeel en heers door onbegrip en via info-manipulatie.

Corona was hiervoor een uitgelezen opportunity-window.
Je mocht als echtpaar al niet meer samen een winkel in

Nu doen 193 landen het gezondheidsbeleid samen via 'iets te tekenen bij het kruisje van World Horror".

De meeste mensen beseffen hun huidige situatie helemaal niet.
Ander keken ze wel anders uit de ogen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.