image

Duo krijgt wegens Tikkiefraude op Marktplaats maandenlange gevangenisstraf

dinsdag 21 november 2023, 10:33 door Redactie, 0 reacties

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen van 25 en 27 jaar wegens Tikkiefraude op Marktplaats veroordeeld tot gevangenisstraffen. De mannen deden zich op Marktplaats voor als potentiële kopers. Zo namen ze onder verzonnen namen contact op met slachtoffers en kwamen een koopprijs overeen. Vervolgens vroegen de mannen of slachtoffers ter verificatie één cent wilden betalen. Het verstuurde betaalverzoek wees echter naar een phishingsite.

Met de gegevens die slachtoffers op de phishingsite invulden kregen de mannen toegang tot de online bankomgeving. Vervolgens werd vanuit de bankomgevingen van de slachtoffers geld overgeschreven naar andere bankrekeningen of goederen aangeschaft. "Deze strafbare feiten brengen naast (financiële) schade bij de tientallen slachtoffers, ook veel schade toe aan het algehele vertrouwen in het online betalingsverkeer en systeem", aldus de rechter. De verdachten bleken vanaf hun eigen ip-adres op de bankomgevingen van hun slachtoffers in te loggen.

De 27-jarige man maakte tientallen slachtoffers en heeft daarvoor een gevangenisstraf van twintig maanden gekregen. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen. De 25-jarige man maakte minder slachtoffers en betuigde spijt. Tevens heeft hij een baan en afstand van zijn criminele verleden genomen, aldus de rechter, die hem een gevangenisstraf van 323 dagen oplegde. Dit komt overeen met de tijd die de man in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim 4500 euro betalen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.