image

Adblocker uBlock Origin gaat door nieuw Google-beleid belangrijk onderdeel missen

dinsdag 21 november 2023, 13:41 door Redactie, 13 reacties

De zeer populaire adblocker uBlock Origin gaat door nieuw Google-beleid een belangrijk onderdeel missen voor het blokkeren van advertenties en trackers, zo heeft ontwikkelaar Raymond Gorhill laten weten. De manier waarop extensies binnen Chrome en andere browsers mogen werken staat beschreven in een manifest.

Google zal versie drie (V3) van het manifest voor extensies gaan verplichten en extensies die op V2 zijn gebaseerd bij Chrome-gebruikers uitschakelen. Eén van de aanpassingen in het nieuwe manifest betreft het uitfaseren van de webRequest API. Adblockers maken van deze API gebruik voor het onderscheppen, blokkeren, doorsturen en aanpassen van in- en uitgaand verkeer van de browser.

Google heeft in de plaats van deze API een nieuwe API in Manifest V3 voorgesteld genaamd declarativeNetRequest (DNR). DNR zou echter de mogelijkheden van adblockers beperken door een limiet te stellen aan het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties van een extensie. Dit zorgde voor felle kritiek van extensie-ontwikkelaars en Google besloot daarop de uitfasering van Manifest V2-extensies tijdelijk uit te stellen en kondigde aanpassingen aan.

Vorige week maakte het techbedrijf bekend dat het de migratie naar Manifest V3 hervat en volgend jaar juni begint met het uitschakelen van Manifest V2-extensies bij Chrome-gebruikers. In de aankondiging stelde Google dat het door de gedane aanpassingen de zorgen bij extensie-ontwikkelaars had weggenomen. Volgens Gorhill zal een belangrijk onderdeel van uBlock Origin niet naar de Manifest V3-versie van de adblocker kunnen worden overgezet en zal de adblocker daardoor straks minder effectief zijn.

Het gaat dan specifiek om dynamic filtering. Veel adblockers maken gebruik van statische filters gebaseerd op lijsten met bekende advertentienetwerken en trackers om die te blokkeren. Dat doet uBlock Origin ook, maar het biedt ook dynamic filtering, dat regels vergelijkbaar met die van een firewall toepast. Deze belangrijke feature zal niet in Manifest V3 mogelijk zijn, aldus Gorhill op Twitter.

Reacties (13)
21-11-2023, 14:01 door Anoniem
Firefox is schijnheilig wat v3.betreft zij gaan ook naar v3..zo ver als ik weet?
21-11-2023, 14:08 door Power2All - Bijgewerkt: 21-11-2023, 14:09
Boeiend, ik zit toch op Waterfox/Firefox, welke Manifest v2 gewoon blijft handhaven.
Dat wordt mogelijk een boel mensen, die Adblock/Ublock willen gebruiken, schakelen naar een Firefox engine.
Natuurlijk gaan er een boel mensen die niet zo in de tech zitten, klagen dat hun Edge browser of Chrome browser niet meer advertenties blokkeren, maar goed, hopelijk komen ze daar nog achter.

Manifest V3 pushen is smerig, en laat alleen zien dat Google dit enkel doet voor de advertentie merkt, en heeft helemaal niks met "veiligheid" te maken. Vraag me uberhaupt af of Europa op de hoogte is van deze zware beperking op de browsers markt.
21-11-2023, 14:16 door Anoniem
Voor wie dit raakt: Firefox blijft de oude API ondersteunen en daar wordt uBlock Origin niet gekortwiekt.
21-11-2023, 14:20 door Power2All
Door Anoniem: Firefox is schijnheilig wat v3.betreft zij gaan ook naar v3..zo ver als ik weet?

Klopt, maar in tegenstelling tot Google/Chrome, zetten zij v2 niet uit, ze implementeren de optie wel om zo extensies toegang te geven tot deze manifest. Firefox team is pertinent tegen het limiteren van access tot de API, wat Manifest v3 doet.
21-11-2023, 14:42 door Anoniem
Dat Google toch bijna overal haar wil kan opleggen.

Je verwacht het niet, he?

Dit gaat wel helpen: https://www.envoyproxy.io/docs/envoy/latest/api-v3/extensions/filters/http/dynamic_forward_proxy/v3/dynamic_forward_proxy.proto

Betrouwbare proxies in de browser en 'on the fly' worden belangrijk.
21-11-2023, 17:43 door Anoniem
Massaal zou https://librewolf.net* gebruikt moeten worden.
Je geeft dan een overduidelijk signaal aan Google af (en gelijk ook aan Firefox), consument is wat dat betreft zeer machtig.

*deze versie is veel privacy-vriendelijker dan Firefox zelf.
21-11-2023, 19:30 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox is schijnheilig wat v3.betreft zij gaan ook naar v3..zo ver als ik weet?
Ze gaan v3 ondersteunen maar stoppen niet met de ondersteuning van v2, ze ondersteunen beide. Daar is niets schijnheiligs aan, voor zover ik zie.
21-11-2023, 22:08 door Anoniem
Door Anoniem: Voor wie dit raakt: Firefox blijft de oude API ondersteunen en daar wordt uBlock Origin niet gekortwiekt.

mozilla doet wel eens een mistapje hier en daar, maar ben wel blij dat ze er zijn en dat we niet aan de advertisement gods overgeleverd zijn

tijd om weer eens te doneren aan mozilla
22-11-2023, 01:17 door Anoniem
als ze slim zijn maken ze deel extensies, wat eerst 1 extensie was zijn er nu 3 ofzo
22-11-2023, 12:27 door Anoniem
Je kunt de UBlock Origin extensie naast Ublock Origin developer build (o) extensie draaien binnen de browser.

Met Privacy Extension daar weer naast.

Geen probleem.
23-11-2023, 20:44 door Anoniem
We moeten ook niet vergeten, dat ad-blokkers een belangrijke rol spelen bij het blokkeren van PUP-redirects, geblackliste domeinen enz. Vaak zal een VirusTotal scan dan niets 'vlaggen' in zo'n geval, want ook onder invloed van Google (Alphabet).

Ad-blokker restricties aanbrengen is in het belang van Google, maar zeker niet in het belang van ons als eindgebruiker.

luntrus
27-11-2023, 14:04 door kweetnie
Door Anoniem: Massaal zou https://librewolf.net* gebruikt moeten worden.
Je geeft dan een overduidelijk signaal aan Google af (en gelijk ook aan Firefox), consument is wat dat betreft zeer machtig.

*deze versie is veel privacy-vriendelijker dan Firefox zelf.
Bedankt voor librewolf tip!!
27-11-2023, 19:07 door Anoniem
Wat bedoel je met
Ublock Origin developer build (o)
? Waar (link?) vind ik die/dat? Of bedoel je developer mode enabled?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.