image

Amerikaanse senator: VS betaalt AT&T om telefoongegevens te doorzoeken

donderdag 23 november 2023, 16:53 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse autoriteiten betalen telecomprovider AT&T zodat opsporingsdiensten de telefoongegevens van klanten kunnen doorzoeken, vaak zonder gerechtelijk bevel, zo stelt de Amerikaanse senator Ron Wyden. Die heeft de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland nu gevraagd om informatie over het 'Hemisphere' telefoonsurveillanceprogramma openbaar te maken. Met het programma kunnen opsporingsdiensten grote hoeveelheden Amerikaanse telefoongegevens doorzoeken, meestal zonder gerechtelijk bevel, stelt Wyden.

De telefoongegevens gaan terug tot 1987 en elke dag worden er vier miljard nieuwe 'records' aan toegevoegd. In 2013 maakte The New York Times het bestaan van het surveillanceprogramma openbaar. Hetzelfde jaar besloot het Witte Huis de financiering ervan stop te zetten. Volgens Wyden wordt het programma met federaal overheidsgeld betaald, maar komt het via een obscuur beursprogramma bij AT&T terecht, waardoor het geen verplichte federale privacycontrole hoeft te ondergaan. Via het programma zouden diensten andere telefoonnummers gebruikt door een doelwit kunnen achterhalen, alsmede locatiegegevens en gespreksgegevens van iedereen die met het doelwit belde.

Hoewel het Witte Huis de financiering in 2013 stopzette, bleef het programma onder een andere programmanaam overheidsgeld ontvangen. In 2017 werd de oorspronkelijke financiering hervat en in 2021 gepauzeerd, om vorig jaar weer te worden hervat. Wyden zegt dat hij zich ernstig zorgen maakt over de rechtsgeldigheid van het surveillanceprogramma. Eerder verstrekte documenten bevatten volgens de senator 'zorgwekkende' informatie die veel Amerikanen boos zou maken. Doordat de informatie als 'Law Enforcement Sensitive' is aangemerkt mag die niet openbaar worden. Wyden wil nu dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de documenten wel openbaar maakt.

Reacties (5)
23-11-2023, 17:06 door Anoniem
Wederom: de overheid is je vijand. Ook hier weer.
23-11-2023, 17:42 door Anoniem
De beerput staat al een tijdje open maar niemand wil erin kijken.

Wasknijpers op de neus werkt niet voor eeuwig en het komt eens allemaal uit dat er zoveel is misdaan met de rechten van de burgers dat het een keer tot een explosieve reactie van de burgers zal leiden omdat het vertrouwen in de vertegenwoordig is vervallen.

Ik hoop dat niet mee te hoeven maken.
23-11-2023, 21:47 door Anoniem
Goh wat ben ik toch verbaast.
Dit had vast echt niemand verwacht nou nou poeh poeh val ik mij toch even van mijn stoel.
25-11-2023, 12:24 door Anoniem
Het klinkt alsof de overheid een stelletje complotdenkers zijn die denken dat de alle burgers complotten complotten.
25-11-2023, 13:03 door Anoniem
AT&T heeft de capaciteit om alle gesprekken op te nemen en te bewaren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.