image

EU-ministers overleggen over oprichting van Europees Cyberschild

vrijdag 24 november 2023, 09:55 door Redactie, 8 reacties

Ministers uit de Europese Unie overleggen volgende maand over de oprichting van een Europees Cyberschild. Het gaat om een Europees netwerk van Security Operations Centers (SOCs) die zich gaan bezighouden met het opsporen, analyseren en verwerken van gegevens over cyberdreigingen en –incidenten. Het Europees Cyberschild is onderdeel van de Europese Cybersolidariteitsverordening (Cyber Solidarity Act) die de Europese Commissie eerder dit jaar presenteerd.

Op 5 december vindt de Telecomraad plaats in Brussel, waarbij Europese telecomministers bijeenkomen en ook over de Cyber Solidarity Act zullen spreken. Het voorstel van de Cybersolidariteitsverordening gaat naast de oprichting van een Europees Cyberschild ook over het instellen van een Europees Cybernoodmechanisme en het instellen van een Europees Evaluatiemechanisme voor Cyberincidenten.

"Op deze manier wil de Commissie bijdragen aan het versterken van het algehele situationeel bewustzijn van cyberdreigingen, het versterken van gemeenschappelijke responscapaciteiten en de algehele weerbaarheid van de Unie vergroten", stelt demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Het Europees Cyberschild zal bestaan uit zogenoemde nationale SOCs en grensoverschrijdende SOCs. De nationale SOCs gaan informatie uitwisselen, terwijl de grensoverschrijdende SOCs relevante informatie over grootschalige cybersecurityincidenten moeten verstrekken aan het EU-Cyber Crisis Liaison Organisation Netwerk (EU-CyCLONE), het Computer Security Incident Response Teams Netwerk (CSIRT-Netwerk) en de Europese Commissie.

"Nederland heeft echter vragen ten aanzien van de praktische uitwerking van het voorstel. Hierbij gaat de aandacht van Nederland tijdens de onderhandelingen met name uit naar (het bewaken van) samenhang en het voorkomen van duplicatie met andere initiatieven binnen het cyberdomein, een sterkere rol van lidstaten in de (inzet van) de Cyber Reserve, effectiviteit en goede werking van de op te zetten mechanismen, en de link (van informatiedeling) met nationale veiligheid en de verantwoordelijkheid van lidstaten hierbij", aldus minister Adriaansens. Volgende maand zouden zowel het Europees Parlement als de Raad van de Europese Unie met een positie over het voorstel moeten komen.

Reacties (8)
24-11-2023, 10:29 door Anoniem
Ik vraag mij af of SOC’s soms niet ook al een gedeeltelijke duplicering van nationale internet infrastructuur beheerders zijn?
Net zoals van hoogspanning electranetten TSO’s al lang een Europa-breed overlegstructuur hadden en van daaruit ook van alles en nog wat aan “gevaren” voor de netten regelden en het via stappen, ondanks de bezwering aan TSO’s - meelezers en eigen bevolking en bedrijven in EU landen, werd het afstemmen van hoogspanning electriciteit netten TOCH op supra-nationaal niveau toch door de eu gepoliticeerd en ook nog eens overgenomen, gekaapt zo je wilt.
Na alleen het woord cyber in de naam van SOC van al die organisaties, terwijl het over het in de basis over internet gaat, zie ik nu de EU naast de DSA en nu ook dit initiatief dus de EU het internet op Europees grondgebied overnemen en ook nog politiceren.
Daarmee treedt de EU in de internationale wereldwijde organisatie van internet die continentoverstijgend was. En ook bewust jarenlang werd gerund om te de-politiceren van voorstellen.
Of je nou pro EU bent of niet, of je nou deels of geheel voorstander bent van de recente stappen van de EU op vlak van internet en of die op hun meritus een verbetering zijn, met het intreden en politiceren van het internet zie ik niet alleen de EU het internet beheer als internationaal afstemming gremium eenzijdig ondermijnen, ook nog eens een zeer bewuste aanpak voor het internet om cybergedoe juist niet te instrumentilatiseren voor en door politiek de EU daar gewoon ijskoud lak aan hebben.
Tegen de achtergrond dat de NSA volgens toenmalige directeur de NSA zelf aanvallen, ik vat diens letterlijke uitspraak even neutraal samen, kan doen en die het oormerk van een vijandige staat kan meegeven zonder dat daar achter te komen valt vraag ik me af wat al die politici in vredesnaam echt beweegt om dit allemaal te facilliteren.
Zijn het slaapwandelaars of zo??
24-11-2023, 10:31 door Anoniem
En nu maar wachten op de EUSSR, €USSR en/of EU2023 comments. LOL
24-11-2023, 10:40 door Anoniem
"We will come to live in a more angry world", stelt Schwab van het WEF.

Ik zie deze initiatieven zich nog niet richten op de steeds extremer wordende cybercriminaliteit.

Maakt niet uit of dat van de kant van gewone criminelen komt of van 'criminele' statelijke actoren.

Zorg eerst maar eens dat elementaire burgerrechten geborgd worden binnen de Europese cyberspace,
alsmede de vrijheid van meningsuitingen, die sommigen al weer al te graag aan banden willen leggen
(o.a. vanwege de recente Nederlandse verkiezingsuitslag, die daarmee op hun darmen werkte).

#webproxy
24-11-2023, 11:43 door Anoniem
Het Europees Cyberschild

kon het nog overduidelijker uit de amerikaanse koker komen?
die hebben al avengers met de paplepel ingespoten gekregen, en cyber is nu wel een beetje outdated, na turbo, hyper, super, extreme enz enz.
24-11-2023, 11:58 door Anoniem
Tsja... Past wel mooi binnen het tot stand komen van een ministerie van waarheid. Immers, alles wat niet 'waarheid' is, is gevaarlijk en dient bestreden te worden.
24-11-2023, 14:22 door Anoniem
Pro cloud en controle

Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker

Wij van de europese unie weten wat goed voor je is,
mensen houd elkaar maar even vast als de uitslag ons niet bevallen is.

Democratie is al jaren geleden begonnen met de afbraak en heeft
niets te doen met de huidige uitslag.

EU2023
24-11-2023, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: En nu maar wachten op de EUSSR, €USSR en/of EU2023 comments. LOL
Van EU2023 zijn we over iets meer dan een maandje af ;-)
25-11-2023, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem: En nu maar wachten op de EUSSR, €USSR en/of EU2023 comments. LOL

Mensen maken zich zorgen over de steeds grotere invloed op de Nederlandse wet vanuit de EU, zeker wanneer er wetten worden voorgesteld zoals client side scanning en sleepwetten.
Daarnaast vliegt het Amerikaanse model vaak direct over naar de EU.
Nederland wil onafhankelijker worden.
Dat zoveel mensen op de partij van Geert Wilders hebben gestemd laat de wanhoop goed zien, mensen zijn het zat. (Al lijkt me de PVV persoonlijk geen goede keuze, ik heb zelf op de piratenpartij gestemd, mag men best weten, ook zij willen goede regels tegen dit soort wetten.
Tegen de invasieve sleepwet, geen disproportionele CSS.
Ik kan deze angst helaas wel goed begrijpen.
Of er een "groter plan" is kan ik niet zeggen aangezien ik zelf niet in de politiek zit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.