image

Cryptobeurs HTX moet fraudeslachtoffer gegevens wallet-eigenaar verstrekken

maandag 27 november 2023, 13:22 door Redactie, 6 reacties

Cryptobeurs HTX moet een Nederlands slachtoffer van cryptofraude de gegevens van de bij de fraude gebruikte wallet verstrekken, zo heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Het slachtoffer uit Weesp zou voor ongeveer anderhalf miljoen euro in cryptovaluta hebben geïnvesteerd en slachtoffer zijn geworden van een geraffineerde oplichting. De oplichter heeft volgens de rechter een wallet bij HTX.

Het slachtoffer kwam, naar achteraf bleek, via een nepadvertentie in contact met een buitenlandse partij die als tussenpersoon staking aanbood. Staking is het tijdelijk vastzetten van cryptovaluta in een blockchain, tegen vergoeding van een vaak relatief hoge rente. De buitenlandse partij zei als tussenpersoon op te treden voor een ander bedrijf.

"Achter die website ging echter een geraffineerde oplichting schuil, maar [eiser] kon dat op dat moment niet weten. Hij heeft via die website meerdere staking-contracten gesloten op grond waarvan hij eigen geld, geld van zijn vader en geld van diens BV heeft overgemaakt. In totaal is een bedrag van € 1.531.398,50 overgemaakt", zo staat in het tussenvonnis.

Nadat het slachtoffer ontdekte dat hij was opgelicht stapte hij naar de FIOD. De dienst stelde vast dat de van het slachtoffer gestolen cryptovaluta uiteindelijk naar een wallet bij HTX is overgemaakt en dat die wallet “vaker betrokken is geweest bij crypto investering scams”. HTX biedt een service aan om ontvangen cryptovaluta te verkopen en de opbrengst daarvan te laten bijschrijven op een ‘gewone’ bankrekening.

Het slachtoffer had de vanuit de Seychellen opererende cryptobeurs gedagvaard om de gegevens van de fraudeur te verstrekken, maar het bedrijf kwam niet opdagen. "Het verzoek is gestoeld op een (beweerde) onrechtmatige daad en het schadebrengende feit heeft zich in Nederland voorgedaan, in die zin dat de schade in Nederland (waar [eiser] woont) is ingetreden", aldus de rechter. "De vorderingen komen niet onrechtmatig of ongegrond voor en zullen worden toegewezen."

De rechter heeft HTX bij verstek nu veroordeeld om het fraudeslachtoffer de volledige voornamen, achternaam, het adres, de postcode en de woonplaats van de wallet-eigenaar te verstrekken. Eerder had de rechter de cryptobeurs al in het tussenvonnis opgedragen om de wallet van de fraudeur te bevriezen. Als HTX de gegevens niet verstrekt of de wallet niet bevriest moet het een dwangsom van 500.000 euro betalen. Dit bedrag kan met 100.000 euro per dag worden vermeerderd, met een maximum van twee miljoen euro.

Reacties (6)
27-11-2023, 14:34 door Anoniem
FTX ?
27-11-2023, 15:55 door Anoniem
Door Anoniem: FTX ?
Er bestaan ook andere cryptobeurzen. Zoals HTX: https://www.htx.com
Mogelijk heeft de redactie van security.nl dan ook het logo van HTX gebruikt om verwarring met FTX te voorkomen.
27-11-2023, 16:00 door Anoniem
HTX was volgens mij vroeger Huobi
27-11-2023, 16:27 door majortom
Door Anoniem: HTX was volgens mij vroeger Huobi
Dat klopt. Als je de uitspraak van de rechter bekijkt staat er ook:
tegen

de vennootschap naar het recht van de Seychellen

HUOBI GLOBAL LIMITED,

gevestigd te Mont Fleuri, Mahé (Seychellen),

gedaagde.
27-11-2023, 20:11 door Anoniem
Leuk dat er zo'n uitspraak ligt, maar waarom zou een "op de Seychellen gevestigd bedrijf" zich iets aantrekken van de uitspraak van een Nederlandse rechter?
Of is het gewoon een Nederlander die achter dat bedrijf zit?
28-11-2023, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk dat er zo'n uitspraak ligt, maar waarom zou een "op de Seychellen gevestigd bedrijf" zich iets aantrekken van de uitspraak van een Nederlandse rechter?
Er bestaan wereldwijd opererende incasso/invorderingsbedrijven die claimen dat ze in de meeste gevallen het geld te pakken weten te krijgen. De kosten zijn gewoonlijk voor degene die geld verschuldigd is. Ik denk dat de eiser hoe dan ook zoiets moet gaan doen als volgende stap.

Als HTX, zoals opgedragen, de gegevens van de eigenaar van de wallet verstrekt dan krijgt die wallet-eigenaar voor €1,5 miljoen een invorderingsbedrijf achter zich aan (plus een internationaal opsporingsbevel omdat oplichting strafbaar is). Als HTX niet thuis geeft dan moeten ze uiteindelijk zelf €2 miljoen betalen als dwangsom, meer dan de hoeveelheid geld die ze in bescherming nemen, en zijn zij de partij die het invorderingsbedrijf achter zich aan krijgt.

Ik heb geen idee hoe succesvol zo'n benadering in dit specifieke geval is, maar vermoedelijk is dit wel het soort dingen dat nu gebeuren moet. De rechterlijke uitspraak is een stap in het proces die de druk verhoogt en vervolgstappen mogelijk maakt, geen toverspreuk die het in een keer allemaal regelt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.