image

Google start vrijdag 1 december met verwijderen van inactieve accounts

woensdag 29 november 2023, 14:43 door Redactie, 8 reacties

Google start vrijdag 1 december aanstaande met het verwijderen van inactieve accounts. Het gaat om accounts waar gebruikers twee jaar lang niet op hebben ingelogd. Volgens het techbedrijf maken "onbeheerde accounts" vaak gebruik van oude of hergebruikte wachtwoorden die mogelijk zijn gecompromitteerd. Tevens claimt Google dat dergelijke accounts vaak geen gebruikmaken van tweefactorauthenticatie (2FA).

Voordat een account daadwerkelijk wordt verwijderd zullen gebruikers gedurende een periode van verschillende maanden meerdere waarschuwingen ontvangen. Die worden zowel naar het Google-adres als hersteladres gestuurd als dat is ingesteld. Om gebruikers hierop te wijzen stuurde Google in juli al aan verschillende gebruikers een e-mail. Gebruikers die niet willen dat hun account wordt verwijderd moeten hierop inloggen.

"Door proactief deze accounts te verwijderen verkleint Google het aanvalsoppervlak dat voor cybercriminelen beschikbaar is", zegt Oren Koren van securitybedrijf Veriti tegenover CNN. "Dezea actie van Google is een voorbeeld van een bredere trend in cybersecurity: het nemen van preventieve maatregelen om het digitale securitylandschap te versterken."

Reacties (8)
29-11-2023, 15:03 door Bitje-scheef
Dan zal er ook wel impact zijn op Android telefoons...
29-11-2023, 15:18 door Anoniem
Hopelijk woden die adressen dan ook niet meer beschikbaar gesteld, anders vergroot dit juist het aanvalsoppervlak voor cybercriminelen.
Een inactief account betekend niet dat de indirect gekoppelde data irrelevant is geworden.
29-11-2023, 16:04 door Reinder
Lijkt me goede actie. Er bestaan ongetwijfeld miljoenen gmail-accounts die ooit door iemand zijn aangemaakt die een tijdelijk email-adres nodig had, van mensen die het hadden gemaakt maar daarna zijn overgestapt op een andere mailprovider, die er alleen waren voor inmiddels al lang weggegooide android telefoons, en van mensen die intussen zijn overleden of domweg niet eens weten dat ze het hebben.
29-11-2023, 17:12 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Dan zal er ook wel impact zijn op Android telefoons...
Hoezo? Hoeveel mensen zijn er die twee jaar lang hun toestel niet hebben aangezet of hebben ingelogd?
29-11-2023, 17:49 door Anoniem
wtf eerst laten ze je niet inloggen omdat ze geen telefoon nummer van je krijgen, en dan ook nog verwijderen. Ze kunnen beter starten met het verwijderen van gratis spam accounts
30-11-2023, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem: wtf eerst laten ze je niet inloggen omdat ze geen telefoon nummer van je krijgen, en dan ook nog verwijderen. Ze kunnen beter starten met het verwijderen van gratis spam accounts

Dat is dus precies wat ze doen.
30-11-2023, 09:22 door Anoniem
En heb je je verjaardag niet aan je Google account doorgegeven en gekoppeld,
krijg je bepaalde youtube niet meer te zien

Inactief account betekent inactieve dienstverlening (zoals begrepen van Google's kant dan).
Voor wat hoort wat immers,
30-11-2023, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem: En heb je je verjaardag niet aan je Google account doorgegeven en gekoppeld,
krijg je bepaalde youtube niet meer te zien

Dan weten we meteen wat voor content jij wil kijken op youtube.... *knipoog*
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.